Stockholms stad

Gör allhelgonahelgen till allhelgonaveckan

Dela
Behovet av att vara nära de vi älskar och de vi mist är större än någonsin. För att alla på ett tryggt sätt ska kunna besöka begravningsplatser, kyrkogårdar och minneslundar vill nu Stockholms stad och Region Stockholm göra allhelgonahelgen till en hel vecka för att minska risken för trängsel.

Allhelgonahelgen är en helg då många traditionellt besöker minneslundar, kyrkogårdar och begravningsplatser. Trängsel brukar vara vanligt på kyrkogårdarna, men också i kollektivtrafiken och på parkeringar i närheten. Som ett exempel besökte förra året över 70 000 stockholmare Skogskyrkogården bara under lördagen. För att alla som önskar ska kunna besöka gravar och minneslundar på ett tryggt sätt behöver alla hjälpas åt att minska trängseln.

Nu inleder flera aktörer i Stockholm en gemensam informationsinsats för att möjliggöra smittsäkra besök på regionens olika minnesplatser inför allhelgonahelgen. Bakom initiativet står Stockholms stad, Region Stockholm, Storstockholms Lokaltrafik och Smittskydd Stockholm.

Uppmaningen till alla invånare i Stockholms län är att göra allhelgonahelgen till en allhelgonavecka istället och om det är möjligt besöka minnesplatserna mellan måndag den 26 oktober och fredag den 30 oktober. De som har möjlighet bör undvika trängsel och lämna plats lördag den 31 oktober och söndag den 1 november.

– Pandemin har gjort 2020 till ett år av förluster och stora förändringar. Behovet att minnas de som stått oss nära är stort för många av oss. Om vi också använder allhelgonaveckans första fem dagar så skapar vi utrymme för alla som vill att besöka sin minnesplats och minskar risken för smittspridning, säger Maria Rotzén-Östlund, tf Smittskyddsläkare, Region Stockholm.

– Försök om möjligt att välja en annan dag för ditt besök än just allhelgonahelgen. Stockholms stads elva kyrkogårdar och begravningsplatser kommer vara öppna hela veckan innan och efter Allhelgonahelgen. Vi välkomnar besökare alla dagar men vädjar till alla, som har möjlighet, att välja andra dagar än just allhelgonahelgen. Vi måste vårda varandra, säger Svante Borg, chef för kyrkogårdsförvaltningen i Stockholms stad.

– Vi kör all den trafik vi kan under allhelgonaveckan och tillsammans behöver vi hjälpas åt för att sprida ut resandet och minska trängseln, säger Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdirektör på SL.

Skogskyrkogården och Norra begravningsplatsen

I Stockholms stad finns elva begravningsplatser, bland dem Norra begravningsplatsen och Skogskyrkogården. Kyrkogårdarna och minnesplatserna är öppna alla dagar, hela veckan för att det ska vara möjligt att besöka dem en annan dag än allhelgonadagen den 31 oktober och den 1 november.

För att undvika trängsel är kapellen stängda den 31 oktober och den 1 november, liksom besökscentret på Skogskyrkogården. Kapellen och besökscentret är öppna övriga dagar under allhelgonaveckan.

Här är våra gemensamma råd och rekommendationer 

  • Gör allhelgonahelgen till en allhelgonavecka.
  • Gör gärna ditt besök på regionens kyrkogårdar, minneslundar, begravningsplatser och andra minnesplatser mellan måndag den 26 oktober och fredag den 30 oktober.
  • Antalet parkeringsplatser är mycket begränsade. Cykla eller gå till begravningsplatsen om du har möjlighet.
  • Undvik att resa kollektivt. Tunnelbana, bussar och tåg riskerar att bli extra trånga om många vill besöka stora begravningsplatser samma dagar och tider.
  • Kliv inte på en buss eller ett tunnelbanetåg där det redan är fullt, utan invänta en avgång där du kan hålla avstånd till andra resenärer ombord.
  • Extra bussar körs mellan Skogskyrkogården och Gullmarsplan lördag den 31 oktober.
  • Tänd ett ljus hemma eller välj en annan plats för din minnesstund.
  • Tänd ett ljus via någon av de digitala tjänster som flera trossamfund erbjuder.
  • Stanna hemma om du har förkylningssymtom, även om du bara känner dig lite sjuk. Besök minnesplatsen när du blivit frisk.

Presskontakter

Pressfunktionen Region Stockholm
Telefon: 08-123 131 48
(för kontakt med Maria Rotzén Östlund)

Svante Borg
Stockholms stads pressnummer: 08-508 29 999

SL:s presstjänst
Telefon: 08-686 15 50

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Nu nystartar arbetena på Årstafältet12.3.2024 09:12:20 CET | Pressmeddelande

Den nya stadsdelen ska få över 7 000 bostäder för cirka 17 500 invånare. Staden har ingått avtal med entreprenören Svevia om att återuppta de förberedande markarbetena på Årstafältet. Arbetena inleddes år 2018 men har gått på sparlåga sedan år 2022 då staden hävde avtalet med den dåvarande entreprenören. Nu går arbetena upp i full produktion för att slutföra groventreprenaden inom projektets första etapp. Den närmaste tiden väntar bland annat ledningsarbeten, återställning av tomter närmast fältet, och bygget av en ny gång- och cykelbana.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye