Myndigheten för press, radio och tv

Granskningsnämnden fäller ett inslag i TV4 nyheterna

Dela

Granskningsnämnden har prövat sakligheten i flera program och inslag. Nämnden fäller ett inslag i TV4 Nyheterna då resultatet i en studie om covid-19 återgavs på ett missvisande sätt.

I TV4 Nyheterna den 6 februari presenterades en ny studie om covid-19 och D-vitaminbrist. Av inslaget framgick att dödligheten för covid-19-patienter med D-vitaminbrist var högre än för patienter med normala D-vitaminvärden. Dödligheten var dock väsentligt högre än vad som sades i inslaget och inslaget fälls därför (22/01074).

I Malou efter tio den 23 mars intervjuades TV4:s utrikeskommentator om Rysslands invasion av Ukraina. Kommentatorn gjorde då uttalanden som anmälarna ansåg var felaktiga och en svartmålning av SD:s partiledare. För TV4 finns inget krav på opartiskhet och nämnden friar kommentatorns uttalanden i fråga om saklighet (22/01147).

Efter fem och TV4 Nyheterna den 30 mars handlade bland annat om att TV4 hade fått uppgifter om att de ryska flygplan som kränkt svenskt luftrum varit bestyckade med kärnvapen. Flera anmälare ansåg att detta var obekräftade spekulationer. I ett yttrande till nämnden står TV4 fast vid uppgifterna och uppger att de byggde på trovärdiga källor och att TV4 har haft tillgång till researchmaterial och sekretessmärkta bilder. Med hänsyn till detta och eftersom det framgick av inslagen att Försvarsmakten inte bekräftat uppgifterna strider inslagen inte mot kravet på saklighet (22/01216).

I SVT:s Rapport den 4 april beskrevs att FN:s klimatpanel pekat på att det behövs satsningar på förnybar energi och att kärnkraft tros spela mindre roll för att nå klimatmålen. Nämnden konstaterar att SVT hade grund för sin beskrivning av klimatpanelens rapport och inslaget frias (22/01250).

Regler i sändningstillstånden
Kravet på saklighet gäller för public service-företagen samt för svenska aktörer som har tillstånd att sända tv i marknätet. Det innebär att uppgifter som är av betydelse ska vara korrekta. Inslag får inte vara vilseledande, till exempel genom att betydelsefulla uppgifter utelämnas.Om programföretaget har gjort en rimlig kontroll före sändning och uppgifter senare visar sig vara felaktiga, så strider inte inslaget mot kravet på saklighet. En felaktig sakuppgift måste dock alltid rättas när det är befogat.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Dagspressens lönsamhet ökade under pandemins andra år19.10.2022 11:07:31 CEST | Pressmeddelande

Medieåret 2021 präglades, precis som föregående år, av coronapandemin. Under året ökade dagspressen sin lönsamhet och reklaminvesteringarna slog nytt rekord, visar rapporten Medieekonomi 2022 från Myndigheten för press, radio och tv (MPRT). Det ekonomiskt starka året kan förklaras av ökade reklamintäkter, stabila läsarintäkter och sänkta kostnader. Rapporten visar samtidigt att utvecklingen där en växande andel av reklaminvesteringarna lämnar nordiska medier - till förmån för de globala plattformarna - har förstärkts.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum