Myndigheten för press, radio och tv

Granskningsnämnden fäller rasistiska uttalanden i Ring P1

Dela

I två sändningar uttalade sig inringande lyssnare kränkande om invandrare. Granskningsnämnden fäller sändningarna eftersom programledaren inte tydligt tog avstånd från uttalandena.

I det ena fallet ansåg nämnden att programledaren inte tog avstånd från en inringares uppenbart kränkande uttalanden. I det andra fallet noterade nämnden att programledaren sa att inringarens resonemang var grovt generaliserande, men ansåg inte heller här att programledaren kunde anses ha tagit avstånd från de uppenbart kränkande uttalandena om personer med invandrarbakgrund. Sändningarna strider därför mot bestämmelsen om radions särskilda genomslagskraft (19/03787 och 20/00059).

Övriga avgöranden

  • Inslag i Nyheter P4 Gotland om ett beslut på en myndighet frias (20/00097)
  • Ett inslag i Nordegren & Epstein i P1 om primärvalsprocessen i USA frias (20/00266)
  • Ett inslag i Agenda i SVT2 med statistik över beviljade uppehållstillstånd frias (19/03364)
  • Ett inslag i Rapport i SVT1 om att en iransk general dödats frias (20/00079)
  • Ett inslag i Rapport i SVT1 om Ukraina frias (20/00235)
  • Dokumentären Pärlemor – en film om Marianne Mörck i SVT1 fälls för privatlivsintrång (20/00480)

Nämndens beslut finns att läsa på myndighetens webbplats.

Nyckelord

Kontakter

För mer information kontakta;
Anna Dingertz, 08-580 070 18

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Arenavägen 55
121 77 Johanneshov

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Ny rapport: Nytt bottenår för dagspressen - under 2019 sjönk tidningsföretagens försäljning med omkring 1 miljard kronor21.10.2020 09:02:44 CESTPressmeddelande

Den svenska mediemarknaden, som redan innan 2020 präglades av en allt tuffare global konkurrens, gjorde en tvärnit i pandemins spår. Sämst rustad var dagspressen som gick in i 2020 med sämsta året hittills i ryggen. Det visar siffror från vår nya rapport "Medieutveckling 2020 - Medieekonomi" som publiceras idag. Rapporten analyserar de svenska medieföretagens bokslut för 2019, men tar också en titt på hur reklammarknaden har utvecklats under det första halvåret 2020. Medieekonomi är skriven av Jonas Ohlsson, medieforskare och föreståndare för Nordicom vid Göteborgs universitet, på uppdrag av MPRT.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum