Myndigheten för press, radio och tv

Granskningsnämnden fäller Renées brygga

Dela
Granskningsnämnden fäller TV4 för otillbörligt gynnande av företaget Foodora i ett avsnitt av Renées brygga. TV4 riskerar en avgift på 100 000 kronor.

I ett inslag i Renées brygga som sändes i januari i år sågs programledaren och en gäst i programmet ta emot en leverans med tårta och bakelser från matbudsföretaget Fodoora. Företagets vd överlämnade bakverken i en transportväska iklädd företagets rosa kläder och Foodoras logotyp syntes tydligt i bild på kläder och väska. Inslaget anmäldes till granskningsnämnden av en privatperson som uppfattade det som reklam för företaget.

Granskningsnämnden bedömer att TV4 skapade en situation i programmet där exponeringen av Foodoras logotyp, karaktäristiska kläder och transportväska innebar ett påtagligt gynnande av budföretaget. Gynnandet förstärktes också av att gästen pratade positivt om tjänsten. Nämnden fäller inslaget eftersom gynnandet inte var motiverat av ett tillräckligt informations- eller underhållningsintresse. Nu ska nämnden ansöka hos förvaltningsrätten om att TV4 ska betala en avgift om 100 000 kronor (23/00249).

Fakta

Det är enligt en bestämmelse i radio-och tv-lagen förbjudet att otillbörligt gynna kommersiella intressen. Program får inte uppmuntra till köp eller hyra eller framhäva en vara eller tjänst på ett otillbörligt sätt. Syftet är bland annat att förhindra smygreklam. Ett gynnande av ett kommersiellt intresse kan accepteras om det är motiverat av ett informations- eller underhållningsintresse. Vid inspelningar där programföretaget råder över situationen, likt i Renées brygga, ställs enligt nämndens praxis särskilda krav på återhållsamhet när det gäller exponering av varumärken och logotyper. Granskningsnämnden prövar varje år ett flertal program mot denna bestämmelse efter anmälningar från allmänheten.

Övriga fällda ärenden

  • Nämnden fäller ett inslag om terrordåd i Somalia som sänts i SVT:s Rapport och Aktuellt. Inslaget strider mot kravet på saklighet (22/03432).

Friade ärenden

  • Inslag om tomtköp och lägenhetsbyggen i SR:s Nyheter i P4 Göteborg (22/03296)
  • Inslag om Sverigedemokraterna i SR:s Eftermiddag i P4 Örebro (22/03331)
  • Inslag om flyktingströmmar från Ukraina i SVT:s Aktuellt (22/03719)
  • Inslag om Folkhälsomyndigheten och covid-19 i SVT:s Aktuellt (22/03333)
  • Inslag om klimataktiviströrelse i Tyskland i SVT:s Morgonstudion (22/03682)

Du kan söka efter besluten i vårt diarium på webbplatsen. Webbdiariet hittar du under Självservice.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum