Myndigheten för press, radio och tv

Granskningsnämnden fäller TV4 Play för otillräckligt barnskydd

Dela

Granskningsnämnden har prövat barnskyddet i SVT Play och TV4 Play. SVT frias men TV4 fälls för att det saknades en tillräckligt framträdande varning om att ett program innehöll våldsamt innehåll.

Nämnden har prövat om play-tjänsterna har tillräckliga säkerhetsåtgärder på plats för att barn inte ska kunna ta del av otäckt innehåll. Det handlar exempelvis om att kräva registrering och inlogg eller på annat sätt försvåra för barn att se program som innehåller våld. Nämnden bedömer att både SVT Play och TV4 Play har acceptabla barnskydd i detta avseende. Däremot saknade TV4 en tillräckligt framträdande varning om att ett program innehåller våld. TV4 fälls därför (22/02021 och 22/02255).

Nytt krav på varning

År 2020 kom en ny bestämmelse för playtjänster i radio-och tv-lagen som innebär att det måste finnas en varning om att det förekommer våldsskildringar av verklighetstrogen karaktär eller pornografiska bilder i ett program. Detta är första gången granskningsnämnden prövar den bestämmelsen. Motsvarande bestämmelse finns sedan lång tid tillbaka för tablålagd tv.

Tidigare avgöranden

Barnskyddet på SVT Play har tidigare bedömts vara otillräckligt. Nämnden ansåg då att det fanns betydande risk att barn kunde ta del av ingående våldsskildringar av verklighetstrogen karaktär (19/00974, 16/02905). I dagens beslut konstaterar nämnden att SVT har förstärkt sitt skydd i jämförelse med tidigare prövning.

Du kan söka efter besluten i vårt diarium på webbplatsen. Webbdiariet hittar du under Självservice

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Nyhetsmedier spelar en viktig roll i det svenska samhället16.12.2022 11:42:47 CET | Pressmeddelande

Det finns ett stort intresse för att ta del av nyheter i Sverige. Trots konkurrensen från ett ökat medieutbud förblir vanan att ta del av nyheter relativt intakt. Sättet man gör det på har dock förändrats. Myndigheten för press, radio och tv:s nya rapport Svenska nyhetsvanor 2022 ger en samlad bild av våra nyhetsvanor. Den visar på en gradvis rörelse från papper och tablå till digitala nyhetsmedier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum