Granskningsnämnden friar SR:s rapportering om Kinas påverkansarbete i Sverige
Det var i programmet Konflikt och inslag i Ekot och Lunchekot som SR rapporterade om att en svensk kommunpolitiker hade deltagit på möten med företrädare för den kinesiska regimens så kallade Enhetsfront. Granskningsnämnden friar alla inslag och anser att SR visat grund för påståendena och att uppgifterna inte heller utgjorde ett intrång i politikerns privatliv.
I programmet Konflikt och i inslag i Ekot och Lunchekot riktades fokus mot Kinas påverkansarbete i Sverige och mot kontakter mellan en svensk kommunpolitiker och den kinesiska så kallade Enhetsfronten. Politikern gavs möjlighet att bemöta påståenden och kritik under rapporteringen, med undantag för inslaget i Ekot kl. 3.00. Nämnden anser att inslaget kl. 3.00 brister i förhållande till kravet på opartiskhet, men då politikerns kommenterar redovisas i övriga sändningar så anser nämnden att rapporteringen i sin helhet inte strider mot kravet på opartiskhet (19/02793).
Övriga avgöranden
Samtliga ärenden frias. Det gäller:
- Inslag i Morgonstudion och Rapport i SVT1 om en artikel om klimatkrisen (19/03745 och 3746)
- En sändning i SVT Text om riksrättsförhören i representanthuset i USA (19/03818)
- Inslag i Lokala nyheter Västmanland i SVT1 och SVT2 om en avfallsanläggning (19/03947)
- Programmet Det goda livet – på spanska solkusten i SVT1 om svenskar bosatta i Spanien (beslut 19/03993 och 4113)
- Ett inslag i Plånboken i P1 om ett företags kundbemötande (19/03935)
- Ett inslag i Morgon i P4 Stockholm om svenska nyord (20/00050)
Nämndens beslut finns att läsa på vår webbplats.
Nyckelord
Kontakter
För mer information kontakta;
Anna Dingertz, 08-580 070 18
Länkar
Om
Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.
Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.
Följ Myndigheten för press, radio och tv
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv
MPRT släpper ny rapport om förändringar i mediepolitiken27.12.2022 13:49:50 CET | Pressmeddelande
Medieområdet är i konstant förändring. Nya tjänster skapas och driver på ett förändrat mediebeteende. Idag publicerar Myndigheten för press, radio och tv sin årliga rapport Mediepolitik 2022 som är en del av rapportserien Medieutveckling. Rapporten beskriver hur lagstiftningen förändras inom medieområdet för att anpassas till utvecklingen.
Studio Ett fälls för partiskhet gällande filmen Sabaya22.12.2022 11:29:19 CET | Pressmeddelande
Granskningsnämnden fäller ett inslag om dokumentärfilmen Sabaya i Sveriges Radios Studio Ett. Nämnden konstaterar att filmens regissör inte fick möjlighet att bemöta kritik som riktades mot honom.
MPRT lämnar förslag på framtida villkor för kommersiell radio21.12.2022 13:29:14 CET | Pressmeddelande
Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) har idag - i två rapporter - redovisat sitt uppdrag till regeringen om villkoren för kommersiell radio på längre sikt. MPRT lämnar förslag på framtida villkor för kommersiell radio och har kartlagt och analyserat digitalradioutvecklingen i Europa och marknaden för digitalradio i Sverige.
MPRT följer upp tillgängligheten i play-tjänster20.12.2022 13:33:26 CET | Pressmeddelande
Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) har följt upp tillgängligheten till tv-sändningar och play-tjänster (beställ-tv). Årets uppföljning visar att alla play-tjänster har uppfyllt kraven.
Nyhetsmedier spelar en viktig roll i det svenska samhället16.12.2022 11:42:47 CET | Pressmeddelande
Det finns ett stort intresse för att ta del av nyheter i Sverige. Trots konkurrensen från ett ökat medieutbud förblir vanan att ta del av nyheter relativt intakt. Sättet man gör det på har dock förändrats. Myndigheten för press, radio och tv:s nya rapport Svenska nyhetsvanor 2022 ger en samlad bild av våra nyhetsvanor. Den visar på en gradvis rörelse från papper och tablå till digitala nyhetsmedier.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum