Myndigheten för press, radio och tv

Granskningsnämnden friar SR:s rapportering om Kinas påverkansarbete i Sverige

Dela

Det var i programmet Konflikt och inslag i Ekot och Lunchekot som SR rapporterade om att en svensk kommunpolitiker hade deltagit på möten med företrädare för den kinesiska regimens så kallade Enhetsfront. Granskningsnämnden friar alla inslag och anser att SR visat grund för påståendena och att uppgifterna inte heller utgjorde ett intrång i politikerns privatliv.

I programmet Konflikt och i inslag i Ekot och Lunchekot riktades fokus mot Kinas påverkansarbete i Sverige och mot kontakter mellan en svensk kommunpolitiker och den kinesiska så kallade Enhetsfronten. Politikern gavs möjlighet att bemöta påståenden och kritik under rapporteringen, med undantag för inslaget i Ekot kl. 3.00. Nämnden anser att inslaget kl. 3.00 brister i förhållande till kravet på opartiskhet, men då politikerns kommenterar redovisas i övriga sändningar så anser nämnden att rapporteringen i sin helhet inte strider mot kravet på opartiskhet (19/02793).

Övriga avgöranden

Samtliga ärenden frias. Det gäller:

  • Inslag i Morgonstudion och Rapport i SVT1 om en artikel om klimatkrisen (19/03745 och 3746)
  • En sändning i SVT Text om riksrättsförhören i representanthuset i USA (19/03818)
  • Inslag i Lokala nyheter Västmanland i SVT1 och SVT2 om en avfallsanläggning (19/03947)
  • Programmet Det goda livet – på spanska solkusten i SVT1 om svenskar bosatta i Spanien (beslut 19/03993 och 4113)
  • Ett inslag i Plånboken i P1 om ett företags kundbemötande (19/03935)
  • Ett inslag i Morgon i P4 Stockholm om svenska nyord (20/00050)

Nämndens beslut finns att läsa på vår webbplats.

Nyckelord

Kontakter

För mer information kontakta;
Anna Dingertz, 08-580 070 18

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Arenavägen 55
121 77 Johanneshov

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Ny rapport: Nytt bottenår för dagspressen - under 2019 sjönk tidningsföretagens försäljning med omkring 1 miljard kronor21.10.2020 09:02:44 CESTPressmeddelande

Den svenska mediemarknaden, som redan innan 2020 präglades av en allt tuffare global konkurrens, gjorde en tvärnit i pandemins spår. Sämst rustad var dagspressen som gick in i 2020 med sämsta året hittills i ryggen. Det visar siffror från vår nya rapport "Medieutveckling 2020 - Medieekonomi" som publiceras idag. Rapporten analyserar de svenska medieföretagens bokslut för 2019, men tar också en titt på hur reklammarknaden har utvecklats under det första halvåret 2020. Medieekonomi är skriven av Jonas Ohlsson, medieforskare och föreståndare för Nordicom vid Göteborgs universitet, på uppdrag av MPRT.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum