Umeå kommun

Grundaren av Kamacon i Japan på Umecom Live Session 17 maj

Dela
Tisdag 17 maj är det dags för Umecom Live Session. Denna gång gästas Live Session av Kikuo Honda, grundaren till Kamacon, förebilden till Umecom.

Umecom är en plats där vi vill se fler idéer förverkligas som gör Umeå bättre och roligare! Under ett antal tillfällen 2022 arrangeras Live Sessions, en idéverkstad, där några idébärare väljs ut att presentera sina idéer, det kan till exempel vara en affärsidé men kan också en kampanj, ett initiativ eller ett upprop. Idépresentationen avslutas med en frågeställning där den deltagande publiken, alltså vi alla som vill vara med och göra Umeå bättre och roligare, ger pepp och bygger på idén för att den förhoppningsvis ska förverkligas.

Vad? Umecom Live Session + Kamacon

Var? Great Hub (Kungsgatan 63D, Umeå)

När? Tisdag 17 maj, klockan 19.00 – 21.00

Biljetterna är gratis, anmäl dig på umecom.se Umecom bjuder på veganskt fika.

Inspiration från Japan

2019 åkte tjänstepersoner från Umeå kommun till Kamakura, strax utanför Tokyo. Där deltog de på ett Kamacon, ett event där hela staden möttes för att lyssna på olika personer som presenterade sina idéer om hur man kunde göra Kamakura bättre och roligare. Presentationerna följdes av en brainstorming-workshop, där publiken bidrog med sina erfarenheter, kunskaper och möjliga resurser för att hjälpa personen att förverkliga sin idé.

Under 2021 startade Umeå kommun ett liknande koncept via innovationsplattformen Social Progress Innovation Sweden (SPIS). Ett lokalt community – Umecom och idéverkstäderna Umecom Live Sessions.

Umecom Live Session

2021arrangerade Umecom en digital festival på temat klimat, och i år har de hittills anordnat tre Live Sessions, där man använt sig av ungefär samma metod som i Kamacon. Umeåborna uppmanas att skicka in sina idéer som gör Umeå bättre och roligare, Umecomteamet hjälper dem att förbereda en presentation och bjuder in hela staden att delta i en brainstorming för att hjälpa till att göra verklighet av idéerna.

-Vår ambition är att lyckas nå ut till olika delar av samhället och ha såväl medborgare som representanter från civilsamhället, näringslivet, akademien, politiken och offentlig sektor i publiken. Jag har lärt mig att det kallas tvärsektoriell samverkan och jag tror det är just det som är själva grejen. Det är då det blir bra, säger Ida Hillebjörk, projektledare för Umecom.

Tisdag 17 maj

Den 17 maj är det dags för årets fjärde Live Session och den kommer att ledas tillsammans av Kikou Honda och Ida Hillebjörk. Live Session kommer denna gång att genomföras på engelska.

-Jag är både peppad och nervös, men det ska bli kul att få lära känna denna person som jag hört talas så mycket om! Jag hoppas få lära mig mer om både deras arbetsmetoder, hur de startade och vilka idéer som blivit verklighet genom Kamacon, säger Ida.

Nyckelord

Kontakter

Ida Hillebjörk
Projektledare Umecom, Umeå kommun
070-329 28 08
ida.hillebjork@umea.se

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum