Lunds stift, Svenska kyrkan

Gudstjänst är det sista vi slutar med

Dela

Vi befinner oss i en situation där nyheterna om coronaviruset Covid-19 ständigt utvecklas och skapar oro. I våra församlingar ska vi inte spä på denna oro utan ta den på allvar och i respekt för situationen och våra medmänniskor göra nödvändiga anpassningar av våra gudstjänster och verksamheter.

Nattvardsbord. Foto: Camilla Lindskog
Nattvardsbord. Foto: Camilla Lindskog

Lunds stifts biskop Johan Tyrberg har i ett brev uppmanat prästerna i Lunds stift att anpassa gudstjänstmomenten efter den rådande situationen med risk för coronasmitta. En sådan omställning är till exempel att be gudstjänstdeltagarna doppa brödet i vinet istället för att dricka ur bägaren. Andra alternativ är att prästen doppar brödet i vinet och delar ut eller att man endast tar emot brödet. Det är varje församlings kyrkoherde som beslutar om hur man anpassar sina mässor.

– Om det i ett svårare läge än det vi befinner oss i nu blir förbjudet att komma till våra kyrkor så firar åtminstone prästen gudstjänst, även om han eller hon är ensam, och ber för världen ändå. Vi kan ställa in mycket men gudstjänsten behöver vi fortsätta med, särskilt i svåra tider, säger biskop Johan Tyrberg.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nattvardsbord. Foto: Camilla Lindskog
Nattvardsbord. Foto: Camilla Lindskog
Ladda ned bild

Länkar

Om

Lunds stift, Svenska kyrkan
Lunds stift, Svenska kyrkan
Box 32
221 00 Lund

+46 155500http://svenskakyrkan.se/lundsstift

Lunds stift är ett av Svenska kyrkans tretton stift. Biskop sedan 2014 är Johan Tyrberg. I stiftet, som omfattar Skåne och Blekinge, finns 163 församlingar och mer än 500 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Stiftsstyrelsen och egendomsnämnden är de verkställande organen. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Lunds stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lunds stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum