Naturvetarna

Guldläge på arbetsmarknaden för nyexade akademiker

Dela
Fyra av tio naturvetare får jobb innan de avslutat sina studier. Och framtiden ser ljus ut. Miljövetare, skogsvetare och kemister tillhör de yrken som det kommer att behövas fler av för omställningen till ett hållbart samhälle.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Idag är arbetsmarknaden extremt gynnsam för de som läst en naturvetenskaplig utbildning på högskolan. Betydligt fler får en tillsvidareanställning, 90 procent jämfört med 65 procent för åtta år sedan. Nyexaminerade upplever också i högre grad att deras utbildning är relevant för det arbete de har. Det visar en ny undersökning bland fackförbundet Naturvetarnas medlemmar.

– Naturvetenskaplig kompetens är helt nödvändig för att samhället ska kunna ställa om inför de utmaningar som finns i dag med bland annat klimatförändringar och pandemier. Men också för att bygga ett långsiktigt hållbart samhälle, säger Petra Malm Danielson, samhällspolitisk chef på Naturvetarna.  

Rekordlåg arbetslöshet 

Arbetslösheten för naturvetare är rekordlåg, den ligger på 1,6 procent för förbundets medlemmar. Nio av tio nyexaminerade har haft minst en anställning 3–6 år efter sin examen och fler arbetar heltid jämfört med 2014 när Naturvetarna gjorde en liknande undersökning. Även de som upplever att deras utbildning spelar en stor roll för att få första jobbet har ökat.  

Fler av de tillfrågade uppger att de har kvalificerade arbetsuppgifter, 88 procent svarar att de har arbetsuppgifter som har en hög grad av svårighet, ansvar eller självständighet jämfört med 76 procent 2014.  

Nöjda med utbildningen 

Naturvetare verkar ofta inom branscher som präglas av en hög förändringstakt. Det är därför viktigt att utbildningarna möter framtidens behov av kompetens. Mest nöjda med sitt utbildningsval är de som utbildat sig inom skog och djur, minst nöjda de som studerat fysik.

Arbetsuppgifter som ökat kraftigt bland Naturvetarnas nyexaminerade medlemmar är projektledning, forskning och utveckling, myndighetsutövning inklusive tillsyn och rådgivning i egenskap av expert/specialist.

Så många fick jobb före eller inom tre månader efter examen:

Några av de vanligaste utbildningarna         Procent

Biologi                                                                75

Medicin/laboratorieteknik                              73

Miljö                                                                   63

Om undersökningen 

Undersökningen genomfördes 16 september 2022–11 oktober 2022 via enkätutskick. Enkäten gick ut till förbundets medlemmar som tagit examen i ett naturvetenskapligt ämne läsåren 2015/16–2018/19. Totalt svarade 768 personer på enkäten, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 19 procent.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Ladda ned bild

Dokument

Om

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har drygt 34 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum