Region Jönköpings län

Gymnasieelever tävlar i Model EU 31 mars

Dela
Välkommen till rollspelstävlingen där gymnasieelever från Jönköpings och Hallands län blir debatterande europaparlamentariker för en dag. Ämnet är ”Ska EU införa en gemensam koldioxidskatt?” och eleverna ska ta ställning och debattera som länder och partigrupper. Medierna är välkomna att vara med under dagen, 31 mars 2023.
Vi vann! Vinnande skola när Model EU gick av stapeln 2019 blev  Finnvedens gymnasium i Värnamo. Foto: Johan W Avby
Vi vann! Vinnande skola när Model EU gick av stapeln 2019 blev Finnvedens gymnasium i Värnamo. Foto: Johan W Avby

Från Jönköpings län medverkar gymnasieklasser från Finnvedens gymnasium i Värnamo och Holavedsgymnasiet i Tranås. De halländska eleverna kommer från Kattegattgymnasiet i Halmstad och Aranäsgymnasiet i Kungsbacka.

Juryn för årets Model EU består av:

• Ilan de Basso (S), ledamot i Europaparlamentet som berättar om sitt arbete
• Ervisa Dani (L), kommunpolitiker från Landskrona om unga ledare i politiken
• Björn Kjellström, Europaparlamentets kontor i Sverige om nätverket Tillsammans i Europa.
• Ulf Fransson, projektledare Region Jönköpings län

Tid: Fredag 31 mars klockan 10.00-15.30. Föranmälda journalister kan följa dagen och får möjlighet att ställa frågor mellan föredragen, tävlingsmomenten och prisceremonin.

Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Jönköping.

Vad är Model EU?

Model EU är ett etablerat samarbete mellan Europa Direkt Jönköpings län och Europa Direkt Hallands län som anordnas årligen. Det är ett rollspel för gymnasieungdomar som låter elever och lärare fördjupa sina kunskaper om hur Europaparlamentet fungerar, hur debatter och omröstningar går till samt hur olika partigrupper fungerar och tar ställning i olika frågor. Deltagarna spelar europaparlamentariker och tävlingen går ut på att efterlikna arbetet som förtroendevald. Den klass vars elever bäst lyckas efterlikna rollen vinner 10 000 kronor till klasskassan.

Varje fokusområde för Model EU baseras på en dagsaktuell politisk fråga. Europaparlamentariker och andra politiker bjuds in för att ge en fördjupad bild av vad deras förtroendeuppdrag innebär, de agerar också jury under tävlingsmomentet.

Europa Direkt är EU-kommissionens informationsnätverk med 15 kontor i Sverige. Region Jönköpings län är värdorganisation för Europa Direkt i vårt län.

Kontakt och anmälan för journalister:

Maria Lund Björk,
EU-koordinator och verksamhetsansvarig Europa Direkt Jönköpings län
E-post: maria.lund.bjork@rjl.se
Telefon: 072-222 93 56

Kontakter

Bilder

Vi vann! Vinnande skola när Model EU gick av stapeln 2019 blev  Finnvedens gymnasium i Värnamo. Foto: Johan W Avby
Vi vann! Vinnande skola när Model EU gick av stapeln 2019 blev Finnvedens gymnasium i Värnamo. Foto: Johan W Avby
Ladda ned bild

Om

Region Jönköpings län
Region Jönköpings län
Box 1024
551 11 JÖNKÖPING

010-241 00 00http://www.rjl.se/

Om Region Jönköpings län

Vi ansvarar för att alla invånare i Jönköpings län har tillgång till en bra sjukvård och förutsättningar för en god hälsa. Vi arbetar också med kultur, kollektivtrafik, tillväxt, infrastruktur och en hållbar utveckling i hela länet. Region Jönköpings län är en politiskt styrd organisation med nära 11 500 medarbetare.

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

Utbildningar och arbeten – vad väljer länets unga?9.5.2023 14:24:18 CEST | Pressinbjudan

Vad styr ungdomars val av gymnasieprogram och hur tänker de kring arbetsliv och fortsatta studier? På uppdrag av Region Jönköpings län har Ungdomsbarometern sammanställt en rapport baserad på Sveriges största ungdomsstudie, och kompletterande fokusintervjuer med gymnasieelever från Jönköpings län. Rapporten presenteras vid ett lunchseminarium onsdag den 10 maj på Tekniska högskolan, Jönköping.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum