Riksteatern

Gymnastiksalen. Skolans mest laddade rum blir teater

Dela

[image]

Den 11 mars är det premiär för Riksteaterns mellanstadieföreställning Plint - en gympasalsshow. Föreställningen utspelar sig i gympasalen, ett rum fullt av personliga minnen och upplevelser.

Hur skulle det vara om allt du någonsin tänkt på gympalektionen skulle höras ut, högt? Hemlisarna om varför du alltid glömmer dina ombyteskläder, vad du egentligen drömmer om under basketmatchen, eller hur du ska hämnas på din gympalärare Arne för att han slängde ut dig från gympasalen förra lektionen trots att du är bäst i klassen - bäst i världen - på allt?

Plint - en gympasalsshow är en teaterupplevelse utöver det vanliga. I en unik platsspecifik teaterhändelse utgår vi från den befintliga inredningen. Ribbstolar på väggarna, tjockmadrasser på golvet i mitten av rummet. Plintar och ärtpåsar. Publiken delas in i lag och bär hörlurar där de får ta del av både inspelade repliker och skådespelarnas dialog live. Publiken ser samma sak men hör olika parallella berättelser. Ibland hör alla samma, ibland olika, vilket ger ett spänningsmoment som förhöjer upplevelsen. Alla i publiken är delaktiga i föreställningen, och alla har garanterat en relation till temat.

- Vi vill leka med gympasalens normer och fylla den med undangömda berättelser och nya möjligheter. Det kommer vara både svart och roligt, barnen kommer förhoppningsvis känna sig upprymda och för alltid att ha en annan, förändrad relation till sin gympasal, säger Maja Salomonsson, regissör och idégivare för Plint - en gympasalsshow.

Föreställningen har premiär den 11 mars på Hammerstaskolan i Norsborg och turnerar sedan runt i hela Sverige och spelar för mellanstadieelever.

På scen: Francine Agbodjalou, Josefine Larson Olin och Alfred Tobiasson.

Konstnärligt team: Idé och regi: Maja Salomonsson. Manus: Kristian Hallberg. Scenografi och kostym: Linn Henriksson Strååt. Koreografi: Josefine Larson Olin. Ljuddesign musik: Anna Haglund. Ljuddesign: Robert Gejskog. Mask: Eva Rizell. Dramaturg: Eva-Maria Dahlen

Ett samarbete med Sveriges Radio

Plint - en gympasalsshow är också ett unikt samarbete mellan Riksteatern och Sveriges radio - två parter med samma uppdrag: att ge barn i hela landet tillgång till kultur. Kristian Hallberg har specialskrivit tre delar till Unga Radioteatern som går att höra på sverigesradio.se/ungaradioteatern eller i appen Sveriges Radio Play från och med 11 mars. Första delen sänds i P4 klockan 10.45 den13 mars. Alla som har sett Riksteaterns föreställning uppmanas att gå vidare och lyssna på poddserien samt skicka in sina egna gympaminnen till Unga Radioteatern. I poddserien Plint - en gympasalsshow spelar Paulo Roberto gympaläraren och barnrollerna spelas av Joline Gustafsson, Jocelyn Leal Sundroos och Alfons Holmgen. Regi Magnus Berg.

Presskontakt:

Amanda Borg

073 541 28 58

amanda.borg@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum