Hälften av alla hemmajobbare längtar tillbaka till kontoret
Ett halvår har gått efter att Folkhälsomyndigheten bad arbetsgivare att överväga hemarbete för att minska smittspridning av coronaviruset. Unionen har med hjälp av Kantar Sifo undersökt läget bland privatanställda tjänstemän.
Fyra av tio svarar att de i huvudsak har jobbat hemifrån under pandemin. Av dem svarade mer än hälften att de vill jobba mer på kontoret när pandemin är över. En av fyra vill jobba hemma lika mycket som de har gjort nu och endast en av tio vill jobba hemifrån mer.
Avståndet till arbetsplatsen är inte bara fysiskt, fyra av tio hemarbetare upplever en mindre känsla av tillhörighet. Lika många svarar att de har sämre relation till sina kollegor och två av tio säger att relationen till chefen har försämrats.
- Hemmajobbarna saknar det mellanmänskliga. Man saknar det sociala utbytet, att gemensamt lösa problem vid ett möte eller fikasnacket om allt och inget där man plötsligt får en ny idé, säger Martin Linder.
Undersökningen visar att fyra av tio tror att arbetssituationen under pandemin kan medföra risk för deras hälsa.
- Många får ont i axlar och rygg av att sitta illa vid ett köksbord. Men även avsaknaden av stöd från chefer, kollegor och arbetsplatsgemenskap är hälsorisker som vi måste ta på allvar. Här måste arbetsgivarna göra mer. Arbetsgivaren har ansvaret för arbetsmiljön även vid hemarbete, säger Martin Linder.
De som svarar att de ser risker för sin egen hälsa upplever i högre utsträckning att relationen till kollegorna försämrats medan de jobbat hemma och att de inte längre känner samma tillhörighet till jobbet. De upplever också att de nu har sämre förutsättningar för att göra ett bra och effektivt jobb.
- Vid hemarbete är det extra viktigt att chefen har täta avstämningar med medarbetarna och tar reda på hur de verkligen mår. Som medarbetare måste man prata med sin chef om vilka behov man har för att göra ett bra på distans.Att kunskap om arbetsmiljörisker och en öppen dialog finns är väldigt viktigt, säger Martin Linder.
- Pandemin har inneburit stora förändringar för många, därför behöver chefer prioritera ett systematiskt arbetsmiljöarbete, det är särskilt viktigt när det fysiska avståndet växer, säger Martin Linder.
Om undersökningen
Unionen har frågat 1200 privatanställda tjänstemän via Kantar Sifos onlinepanel. De tillfrågade är slumpmässigt rekryterade och riksrepresentativa för landets privatanställda tjänstemän. Svaren samlades in 17 september – 1 oktober 2020.
Nyckelord
Kontakter
PressjourUnionens pressjour för journalister
Presstjänsten besvarar medias frågor om Unionen. Vi förmedlar också kontakt till våra talespersoner
Dokument
Länkar
Om
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 29 000 förtroendevalda på drygt 16 000 arbetsplatser.
Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.
Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.
Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.
Följ Unionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Unionen
Strömmer, dags att tillsätta en utredning som skyddar privatanställdas integritet på jobbet20.11.2024 12:26:26 CET | Pressmeddelande
Var går egentligen gränsen mellan rimlig koll och överdriven kontroll av anställda? Den ökande digitaliseringen och användningen av arbetsverktyg möjliggör omfattande spårning av anställda. Många privata arbetsgivare använder sig av dessa möjligheter, vilket ger dem stor makt över sina anställda. Samtidigt som privatanställda tjänstemän har svårt att säga emot på grund av rädslan för repressalier. — Vi måste skydda anställdas rätt till integritet. Ingen ska vara rädd för att bli av med jobbet för att de säger nej till arbetsgivares orimliga kontrollåtgärder, säger Unionens förbundsordförande, Peter Hellberg.
Unionen har ny kanslichef15.11.2024 08:16:41 CET | Pressmeddelande
Unionens förbundsstyrelse har erbjudit tillförordnad kanslichef Malin Engström tjänsten som kanslichef för förbundet. Malin Engström har varit tillförordnad sedan den 14 juni och styrelsen är enig om att detta är ett val som stärker Unionen både som organisation och gällande det arbete som ska utföras för medlemmarnas räkning.
Så kan missmatchning på svensk arbetsmarknad lösas13.11.2024 10:45:00 CET | Pressmeddelande
Unionen konjunkturprognos som släpps idag visar tydligt att matchningen fungerar dåligt på svensk arbetsmarknad. För att komma till rätta med matchningsproblematiken krävs riktad arbetsmarknads- och utbildningspolitik som stärker arbetslösas möjligheter.
Unionens prognos: Hushållens köpkraft nyckeln till konjunkturuppgång13.11.2024 06:34:00 CET | Pressmeddelande
Ekonomin kommer att ta fart nästa år när hushållens köpkraft stärks och arbetslösheten vänder nedåt. Svensk industri utvecklas starkare än i flera konkurrerande länder och exporten förväntas fortsätta öka, det visar Unionens konjunkturprognos som släpps idag.
Pressinbjudan: Unionen släpper en ny konjunkturprognos8.11.2024 09:32:24 CET | Pressmeddelande
Onsdag 13 november släpper Unionen en ny konjukturprognos. Varmt välkommen till ett frukostseminarium där Unionens chefsekonom Tobias Brännemo ger Unionens bild av det ekonomiska läget inför avtalsrörelsen. Seminariet gästas av riksgäldsdirektör, tidigare statssekreterare och vice riksbankschef Karolina Ekholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum