Hälften av alla hemmajobbare längtar tillbaka till kontoret
Ett halvår har gått efter att Folkhälsomyndigheten bad arbetsgivare att överväga hemarbete för att minska smittspridning av coronaviruset. Unionen har med hjälp av Kantar Sifo undersökt läget bland privatanställda tjänstemän.
Fyra av tio svarar att de i huvudsak har jobbat hemifrån under pandemin. Av dem svarade mer än hälften att de vill jobba mer på kontoret när pandemin är över. En av fyra vill jobba hemma lika mycket som de har gjort nu och endast en av tio vill jobba hemifrån mer.
Avståndet till arbetsplatsen är inte bara fysiskt, fyra av tio hemarbetare upplever en mindre känsla av tillhörighet. Lika många svarar att de har sämre relation till sina kollegor och två av tio säger att relationen till chefen har försämrats.
- Hemmajobbarna saknar det mellanmänskliga. Man saknar det sociala utbytet, att gemensamt lösa problem vid ett möte eller fikasnacket om allt och inget där man plötsligt får en ny idé, säger Martin Linder.
Undersökningen visar att fyra av tio tror att arbetssituationen under pandemin kan medföra risk för deras hälsa.
- Många får ont i axlar och rygg av att sitta illa vid ett köksbord. Men även avsaknaden av stöd från chefer, kollegor och arbetsplatsgemenskap är hälsorisker som vi måste ta på allvar. Här måste arbetsgivarna göra mer. Arbetsgivaren har ansvaret för arbetsmiljön även vid hemarbete, säger Martin Linder.
De som svarar att de ser risker för sin egen hälsa upplever i högre utsträckning att relationen till kollegorna försämrats medan de jobbat hemma och att de inte längre känner samma tillhörighet till jobbet. De upplever också att de nu har sämre förutsättningar för att göra ett bra och effektivt jobb.
- Vid hemarbete är det extra viktigt att chefen har täta avstämningar med medarbetarna och tar reda på hur de verkligen mår. Som medarbetare måste man prata med sin chef om vilka behov man har för att göra ett bra på distans.Att kunskap om arbetsmiljörisker och en öppen dialog finns är väldigt viktigt, säger Martin Linder.
- Pandemin har inneburit stora förändringar för många, därför behöver chefer prioritera ett systematiskt arbetsmiljöarbete, det är särskilt viktigt när det fysiska avståndet växer, säger Martin Linder.
Om undersökningen
Unionen har frågat 1200 privatanställda tjänstemän via Kantar Sifos onlinepanel. De tillfrågade är slumpmässigt rekryterade och riksrepresentativa för landets privatanställda tjänstemän. Svaren samlades in 17 september – 1 oktober 2020.
Nyckelord
Kontakter
PressjourUnionens pressjour för journalister
Presstjänsten besvarar medias frågor om Unionen. Vi förmedlar också kontakt till våra talespersoner
Dokument
Länkar
Om
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 30 500 förtroendevalda på drygt 16 000 arbetsplatser.
Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.
Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.
Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.
Följ Unionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Unionen
Unionen avblåser strejk på SVT23.4.2025 14:15:43 CEST | Pressmeddelande
Under medling har Unionen och Almega Medieföretagen Public Serviceföretagen kommit överens om nytt avtal vilket innebär att varsel om strejk dras tillbaka.
Unionen avblåser strejk på fyra av fem områden17.4.2025 18:00:00 CEST | Pressmeddelande
Efter hot om konflikt har Unionen idag enats om nya kollektivavtal med Almega på Innovationsföretagen, Tjänsteförbunden Serviceföretagen, Tjänsteförbunden Utbildningsföretagen samt Tjänsteförbunden Utveckling och Tjänster inom Almega. Förhandlingarna under medling fortsätter dock på Medieföretagen Public serviceföretagen.
Unionen om budgeten: Regeringen gör för lite för att bekämpa arbetslösheten15.4.2025 08:19:19 CEST | Pressmeddelande
I vårbudgeten får Arbetsförmedlingen ett tillskott på 60 miljoner som främst ska gå till myndighetens kontroll av arbetssökande. – Det är långt ifrån vad som krävs för få bukt med arbetslösheten. Regeringen måste göra mer för att få fler i arbete, säger Tobias Brännemo, chefsekonom Unionen i en kommentar om regeringens budget.
Unionen varslar om konflikt på SVT11.4.2025 20:25:39 CEST | Pressmeddelande
Även Medieföretagen säger nej till Unionens avtalskrav och Unionen varslar om stridsåtgärder på ytterligare ett avtalsområde inom Almega. Varslet berör Unionens medlemmar på SVT i Stockholm.
Avtal klart mellan Unionen och Energiföretagen11.4.2025 07:05:00 CEST | Pressmeddelande
Unionen och Energiföretagens Arbetsgivareförening (EFA) har idag tecknat nytt kollektivavtal. – På ännu ett avtal har vi nått framgång och avtalat om löneökningar och kommit överens om ytterligare arbetstidsförkortning, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum