Unionen

Hälften av alla hemmajobbare längtar tillbaka till kontoret

Dela
Under coronapandemin har fyra av tio tjänstemän arbetat hemifrån.Men när pandemin är över vill många kunna jobba på kontoret igen. En ny undersökning från Unionen visar att mer än hälften vill jobba mer på kontoret efter pandemin. - Hemmajobbarna saknar det sociala utbytet som kontoret ger, säger Martin Linder, ordförande Unionen.

Ett halvår har gått efter att Folkhälsomyndigheten bad arbetsgivare att överväga hemarbete för att minska smittspridning av coronaviruset. Unionen har med hjälp av Kantar Sifo undersökt läget bland privatanställda tjänstemän.

Fyra av tio svarar att de i huvudsak har jobbat hemifrån under pandemin. Av dem svarade mer än hälften att de vill jobba mer på kontoret när pandemin är över. En av fyra vill jobba hemma lika mycket som de har gjort nu och endast en av tio vill jobba hemifrån mer.

Avståndet till arbetsplatsen är inte bara fysiskt, fyra av tio hemarbetare upplever en mindre känsla av tillhörighet. Lika många svarar att de har sämre relation till sina kollegor och två av tio säger att relationen till chefen har försämrats.

- Hemmajobbarna saknar det mellanmänskliga. Man saknar det sociala utbytet, att gemensamt lösa problem vid ett möte eller fikasnacket om allt och inget där man plötsligt får en ny idé, säger Martin Linder.

Undersökningen visar att fyra av tio tror att arbetssituationen under pandemin kan medföra risk för deras hälsa.

- Många får ont i axlar och rygg av att sitta illa vid ett köksbord. Men även avsaknaden av stöd från chefer, kollegor och arbetsplatsgemenskap är hälsorisker som vi måste ta på allvar. Här måste arbetsgivarna göra mer. Arbetsgivaren har ansvaret för arbetsmiljön även vid hemarbete, säger Martin Linder.

De som svarar att de ser risker för sin egen hälsa upplever i högre utsträckning att relationen till kollegorna försämrats medan de jobbat hemma och att de inte längre känner samma tillhörighet till jobbet. De upplever också att de nu har sämre förutsättningar för att göra ett bra och effektivt jobb.

- Vid hemarbete är det extra viktigt att chefen har täta avstämningar med medarbetarna och tar reda på hur de verkligen mår. Som medarbetare måste man prata med sin chef om vilka behov man har för att göra ett bra på distans.Att kunskap om arbetsmiljörisker och en öppen dialog finns är väldigt viktigt, säger Martin Linder.

- Pandemin har inneburit stora förändringar för många, därför behöver chefer prioritera ett systematiskt arbetsmiljöarbete, det är särskilt viktigt när det fysiska avståndet växer, säger Martin Linder.

Om undersökningen

Unionen har frågat 1200 privatanställda tjänstemän via Kantar Sifos onlinepanel. De tillfrågade är slumpmässigt rekryterade och riksrepresentativa för landets privatanställda tjänstemän. Svaren samlades in 17 september – 1 oktober 2020.

Nyckelord

Kontakter

PressjourUnionens pressjour för journalister

Presstjänsten besvarar medias frågor om Unionen. Vi förmedlar också kontakt till våra talespersoner

Tel:08-504 151 00

Dokument

Länkar

Om

Unionen
Unionen
Olof Palmes gata 17
105 32 Stockholm

08-504 151 00http://www.unionen.se/opinion

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser.

Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.

Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.

Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

 

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

Unionen om budgeten: satsningar för att stärka svensk konkurrenskraft och kompetens saknas15.4.2024 11:35:00 CEST | Pressmeddelande

Regeringen presenterar flera nödvändiga satsningar på vård, skola och rättsväsendet, men satsningar för att komma till rätta med kompetensgapet på arbetsmarknaden saknas. Unionen hade velat se satsningar på CSN och Försäkringskassan för att hantera omställningsstudiestödet - och pengar till högskolor och universitet för att utveckla kursutbudet för yrkesverksamma.

Svenskt Näringsliv, Unionen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och PTK presenterar förslag till uppdaterad ägarstyrning av Alecta10.4.2024 17:08:44 CEST | Pressmeddelande

Svenskt Näringsliv, Unionen, Sveriges Ingenjörer, Ledarna och Förhandlings- och samverkansrådet PTK har genomfört en översyn av ägarstyrningen av Alecta. Detta i syfte att långsiktigt stärka Alecta genom mer strukturerade processer, ökad transparens och större förutsägbarhet i ägarstyrningen. Mot bakgrund av denna översyn lämnas nu ett antal förslag på förändringar för Alectas överstyrelse att besluta om på nästkommande ordinarie överstyrelsemöte, den 25 april.

Unionens nya rapport Arbetsmiljöbarometern 2023: Stressen bland privatanställda tjänstemän minskar alldeles för långsamt27.3.2024 08:32:22 CET | Pressmeddelande

I dagens Sverige är den arbetsrelaterade pressen och stressen för privatanställda tjänstemän en oroande realitet som inte minskar tillräckligt snabbt. Unionen lanserar idag en ny rapport, Arbetsmiljöbarometern 2023, som fokuserar på att belysa utmaningarna och behoven för en riskfri och god arbetsmiljö för privatanställda tjänstemän.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye