Naturskyddsföreningen

Hälften av svenskarna positiva till fossilförbud till 2030 – men bara ett parti

Dela
Hälften av svenska folket är positiva till ett förbud av fossila bränslen till 2030, enligt en ny Sifo-undersökning. Men politikerna har en annan inställning. Bara ett riksdagsparti av åtta ställer sig bakom Naturskyddsföreningens förslag om förbud. Det blev tydligt på Naturskyddsföreningens pressträff för klimatet, där samtliga riksdagspartier även svarat på frågan om vilka konkreta förslag partierna har för hur Sverige ska kunna nå Parisavtalets 1,5 gradersmål.

– Vi befinner oss mitt i en klimatkris. Den svenska klimatpolitiken är trots stora satsningar inte i närheten av vad som krävs för att Sverige ska leva upp till vårt åtagande i Parisavtalet så att temperaturökningen kan hållas under 1,5 grad. Därför är ett fossilförbud nödvändigt, säger Johanna Sandahl ordförande i Naturskyddsföreningen.

På Naturskyddsföreningens senaste pressträff om klimatet fick samtliga riksdagspartier svara på om de ställer sig bakom Naturskyddsföreningens förslag om ett förbud om fossila bränslen från 2030. Bara ett parti, Miljöpartiet, vill att det ska vara förbjudet att använda fossila bränslen från 2030. Vänsterpartiet öppnar för ett förbud, men inget av de andra partierna ställer sig positiv.

Samtidigt ställer sig hälften av det svenska folket bakom ett fossilförbud till 2030, enligt en färsk Sifo-undersökning som Naturskyddsföreningen beställt. Bara femton procent av de tillfrågade ställer sig mycket negativa till ett förbud.

På pressträffen visade Naturskyddsföreningen att Sveriges rättvisa koldioxidbudget är slut redan om 4 år, om inte utsläppen minskar snabbare än idag.

– Om vi ska klara 1,5 gradersmålet och inte överskrida vår koldioxidbudget måste politiken skärpas ordentligt. Jag är övertygad om att förbud mot försäljning av fossila bränslen till 2030 är nödvändigt, inte minst för att få full fart på andra åtgärder, säger Johanna Sandahl.

På pressträffen fick samtliga riksdagspartier även berätta om vilka konkreta förslag partierna har för att hur Sverige ska kunna nå Parisavtalets 1,5 gradersmål.

Mikael Karlsson, universitetslektor vid Uppsala universitet konstaterade att enbart MP sa ja till Naturskyddsföreningens krav och hade åtgärdsförslag i samma riktning, men V och därefter C kom inte långt efter. S beskrev främst befintliga budgetsatsningar medan L, M, KD och SD sammantaget fick rött kort. Deniz Butros kommunikations- och policyansvarig på Hagainitiativet, gav både ris och ros till samtliga partier.

Här kan du se hela pressträffen i efterhand på Youtube.

Fakta Sifo-undersökningen:

Sifo-undersökningen genomfördes med en webbaserad panel med 1167 personer.

Hur ställer du dig till att införa ett förbud mot försäljning och användning av fossila bränslen i Sverige från år 2030?

Mycket negativ: 15 procent
Ganska negativ: 20 procent
Ganska positiv: 26 procent
Mycket positiv: 24 procent
Vet inte: 14 procent

Kontakter

Bilder

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Ny analys: Regeringens kärnkraftsplan resulterar i över 200 miljoner ton högre koldioxidutsläpp3.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Idag släpper Naturskyddsföreningen en ny analys om hur utsläppen av växthusgaser påverkas av regeringens färdplan för ny kärnkraft. Analysen visar att fokuset på ny kärnkraft fördröjer klimatomställningen. Det kan resultera i att utsläppen av koldioxid blir cirka 220 miljoner ton högre jämfört med en fortsatt utbyggnad av förnybar el, vilket motsvarar över fem gånger de territoriella utsläppen i Sverige 2023. Nu kräver Naturskyddsföreningen att regeringen ska utreda konsekvenserna av färdplanen för kärnkraft innan den sjösätter subventionerade mångmiljardlån och andra styrmedel för att bygga ut kraftslaget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye