Hälften av svenskarna upplever ofrivillig ensamhet – unga värst drabbade
– Det är när ensamheten är ofrivillig som människor far illa. Röda Korset vill vara med och skapa ett samhälle där människor inte tvingas leva i ofrivillig ensamhet. Civilsamhället har en viktig roll både genom sina uppsökande verksamheter men också genom att hjälpa människor att känna sig som en del av ett sammanhang, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Röda Korset.
De allra flesta upplever ensamhet någon gång i livet. Ensamhet kan vara svårt att bära och på sikt påverkar den vår hälsa om den inte går över. Vid svåra händelser och kriser i livet finns risk att man drar sig undan och isolerar sig. Det kan leda till en större utsatthet eftersom det är tillsammans med andra som vi återhämtar oss bäst. Under pandemin tvingades många till isolering vilket ökar den ofrivilliga ensamheten. Ensamhet under en längre tid kan leda till allvarliga hälsoeffekter. Därför borde riskerna med isolering tas på allvar.
Resultatet från undersökningen visar att den upplevda ensamheten är utbredd över hela landet och i alla åldrar. All ensamhet är inte per definition skadlig – det finns många människor som uppskattar sin ensamhet eller som inte upplever sig som ensamma trots få sociala kontakter. Det är däremot viktigt att den självvalda ensamheten inte leder till en långvarig social isolering som sedan blir svår att komma ur.
– Vi ser att social isolering, framför allt om den pågår en längre tid, kan få stora konsekvenser för människors psykiska och fysiska hälsa. Vi måste alla börja i det lilla. Det kan handla om att ringa ett samtal, bekanta sig med en granne – små saker som kan bryta en isolering, säger Martin Ärnlöv.
Undersökningen visar även att allt fler unga vuxna känner sig ensamma. Det är inte ovanligt att ensamhet förknippas med skamkänslor och är något man ogärna vill prata om. I Röda Korsets Ungdomsförbunds (RKUF) jourchatt berättar ungdomar om hur oron och stressen växt under pandemin. RKUF delar bilden av att ensamheten bland unga är utbredd och ett växande problem.
– Under pandemin tog vi emot betydligt många fler ärenden som berörde ungas känsla av ensamhet. Mångas oro var kopplad till att skolorna var stängda, men vi ser även fler ärenden som inte är kopplade till pandemin där människor upplever att de inte har någon att vända sig till. Ensamheten är en ingång till en spiral av psykisk ohälsa och att bryta ensamheten blir då en viktig del i arbetet mot ett välmående folk, säger Lotta Schneider, förbundsordförande för Röda Korsets Ungdomsförbund.
Att engagera sig i en förening och hjälpa någon annan kan vara ett sätt att bryta egen ofrivillig ensamhet. Nu behövs en gemensam omstart av samhällets mötesplatser och gemenskap. Som enskild person är det dags att knacka på grannens dörr. Svenska Röda Korset arbete mot ensamhet och psykisk ohälsa fortsätter. Under 2020 lanserades en webbhubb med kunskap, råd och stöd för hur du kan ta hand om dig själv och andra i din närhet. Vi kommer fortsätta att arbeta för att människor, särskilt unga personer, ska ha någonstans att vända sig för att få stöd eller för att ge människor ett sammanhang och en gemenskap.
Nyckelord
Kontakter
Isak HellerupPressekreterare
Presstjänsten - kontakta mig i alla pressfrågor som rör Röda Korset.
Bilder


Länkar
Om
Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.
Följ Röda korset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Röda korset
Röda Korset öppnar ny mötesplats i Araby - Välkommen på invigning 11 april9.4.2025 16:14:57 CEST | Pressmeddelande
Den 11 april, kl 13.30 inviger Röda Korset en helt ny mötesplats i Araby, Växjö. Ett initiativ som bygger på det starka engagemang och de behov som finns bland boende i området. På Hjalmar Petris väg 2, i hjärtat av Araby, öppnas dörrarna till en plats där gemenskap, delaktighet och lokal förankring står i centrum. – Vi kommer att lyssna till vad invånarna själva vill göra och bidra med för att kunna skapa en levande samlingspunkt där alla känner sig välkomna och trygga, säger Ilham Abdalla, från Röda Korset i Växjö.
Visionen om värld fri från personminor måste upprätthållas4.4.2025 12:22:20 CEST | Pressmeddelande
Det internationella regelverk som förbjuder personminor, Ottawakonventionen, har varit framgångsrikt för att skydda civila i väpnad konflikt. Trots det har flera av Sveriges grannländer nyligen gått från att försvara förbudet till att offentliggöra planer på att dra sig ur konventionen. Besluten sker med hänvisning till ökande internationella spänningar och väpnade konflikter, som redan har krävt tiotusentals liv. Idag på internationella dagen för offren för personminor uttrycker Röda Korset i Norden och Baltikum tillsammans med Internationella rödakorskommittén sin oro för utvecklingen.
Ytterligare åtta hjälparbetare från Palestinska Röda Halvmånen dödade i Gaza30.3.2025 21:21:34 CEST | Pressmeddelande
Sedan den 23 mars har nio hjälparbetare från Palestinska Röda Halvmånen (PRCS) varit saknade efter att ha kommit under beskjutning under ett räddningsuppdrag i Al-Hashashin. Efter sju dagars tystnad och nekad tillgång till området i Rafah, där de senast sågs, återfanns idag (30 mars) kvarlevorna av ambulanssjukvårdarna Mostafa Khufaga, Saleh Muamer och Ezzedine Shaath samt förstahjälpen-volontärerna Mohammad Bahloul, Mohammed Al-Heila, Ashraf Abu Labda, Raed Al Sharif och Rifatt Radwan. Ambulanssjukvårdaren Assad Al-Nassasra saknas fortfarande.
Röda Korsets kontor i Gaza skadat i stridigheterna26.3.2025 10:57:33 CET | Pressmeddelande
På måndagen skadades Internationella rödakorskommitténs (ICRC) kontor i Rafah av en explosiv projektil trots att byggnaden var tydligt utmärkt och dess läge kommunicerat till parterna i konflikten. Lyckligtvis skadades ingen personal, men säkerhetsincidenter av detta slag försvårar ICRCs humanitära arbete.
Ny mätning: Allt svårare för barnfamiljer att få ekonomin att gå ihop26.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny undersökning, genomförd av Verian på uppdrag av Röda Korset, Hyresgästföreningen, Majblomman och Rädda Barnen, pekar mot att den ekonomiska ojämlikheten mellan barnfamiljer ökat. Särskilt utsatta är ensamstående föräldrar med låg inkomst. Undersökningen visar på en ekonomisk utsatthet som bitit sig fast bland de allra mest sårbara hushållen. Den ekonomiska situationen för dessa familjer har försämrats över tid, och nära var tredje ensamstående har svårt att köpa tillräckligt med mat.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum