Residus

Hållbara modemärket RESIDUS tar vara på ull från det Svenska Gotlandsfåret som vanligtvis slängs eller bränns upp.

Dela

Nu lanserar modemärket Residus sina första stickade produkter framtagna av Gotlandsull från Svenska gårdar.

Varje år bränns och slängs över tusen ton svenskt fårull. Istället importerar vi både rå ull och ullpropdukter för flera miljoner kronor. Jag kom först i kontakt med den här informationen under en semester på min barndomsö Gotland säger Evalena Jonsson medgrundare till Residus. På min hemö klipps massvis av får varje år men bara knappa 30% av råvaran tas om hand, resten bränns upp. Det är ett otroligt slöseri med högkvalitativa fibrer och naturliga närproducerade resurser. På Residus letar vi alltid efter sätt att minska svinn och restprodukter i textilindustrin så när vi skulle lansera våra första stickade produkter kändes det självklart att försöka ta tillvara på ullen från Svenska Gotlandsfår! 

Garnet är utvecklat tillsammans med stickexperten Paula Lönnqvist och består av 60% ull från gotlandsfår och 40% Falklands merino. Gotlandsullen kommer uteslutande från svenska gårdar, garnet spinns i Danmark och plaggen stickas upp i Lettland.

Kapseln är producerad i limiterad i upplaga och består av två stickade tröjor och en mössa. Plaggen kommer att säljs exklusivt på Residus hemsida med start i November 2020.

Nyckelord

Kontakter

Elin Mohlander
elin@residus.se
0708-26 44 01

Bilder

Länkar

Om

Residus
Gästrikegatan 14
113 62 Stockholm

0708-264401
http://residusofficial.com

Varje produkt från Residus är skapat med ett cirkulärt tankesätt och vi är nu i en process där vi tar allt ett steg länge i vårt sätt att jobba hållbart. Med andra ord blandar vi nu in teknologi och mode så att du får större förståelse för vad det är du köper. Vi tror att teknologi, innovation, skalbarhet och autenticitet är nyckelorden för framtiden. När modeindustrin rör sig mot en mer hållbar omställning är vi det varumärket du kan lita på.