Halvering av fimpar tack vare kampanj

Under juni månad genomförde Håll Sverige Rent, Beteendelabbet, Göteborgs stad och Philip Morris en informationskampanj i Majorna och vid Sillviksbadet i Göteborg. Målet var att minska nedskräpningen av fimpar från cigaretter. Fimpar är Sveriges vanligaste skräp och enligt Håll Sverige Rents undersökningar kastas en miljard fimpar på marken varje år.
Genom att informera om fimparnas skadliga miljöpåverkan via klistermärken och på så kallade ”ballot bins”, där rökare kan svara på en fråga genom att kasta sin fimp i ett av två hål i en låda, lyckades nedskräpningen minska markant på de utvalda platserna. Metoden kallas för nudging och bygger på beteendevetenskap och målet är att skicka enkla signaler till människor om hur de kan fattas rätt beslut. I det här fallet handlar det om att få rökare att inte slänga sin fimp på marken.
"Det här är vår mest lyckade nudgingkampanj någonsin. Det känns verkligen jättekul att kunna se vad som fungerar för att minska nedskräpningen, så att vi alla får en renare miljö att vistas i", säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.
Kampanjmaterialet satt uppe under vecka 24 på platser i Majorna och vid Sillviksbadet på Hisingen. Inför och efter kampanjen genomfördes skräpmätningar på platserna för att kunna se förändringen. Dessutom jämfördes resultatet med referensplatser.
I Majorna minskade fimpnedskräpningen med 65 % under mätperioden. På referensplatsen Tredje Långgatan minskade nedskräpningen med 27 % under perioden.
Vid Sillviksbadet minskade fimpnedskräpningen med 53 % under mätperioden. På referensplatsen Lilleby badplats syntes ingen minskning alls.
"Det är viktigt att insatser görs på rätt ställen, där de gör störst skillnad. Då är nudging verkligen effektivt, som vi kan se av resultatet av den här kampanjen", säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.
"Vi är jätteglada att vi fick vara en del av kampanjen och kul att den fick så bra resultat. Vi letar ständigt efter effektiva sätt att minska antal fimpar som hamnar på våra gator och detta ger oss ytterligare bevis för att nudging är ett bra sätt", säger Ulrika Barkman, planeringsledare Stadsliv på Göteborgs stad.
"Detta är ett fantastiskt resultat och visar att riktade kampanjer gör det möjligt att förändra beteendet hos rökare", säger Anette Rosengren, VD på Philip Morris. "Det ska vara lätt att göra rätt och genom produktutveckling och innovation kan vi i framtiden erbjuda rökarna produkter som inte måste kastas på marken. Nya produkter som inte behöver några askkoppar eftersom de inte brinner och behöver släckas. Ju fler rökare som går över till rökfria produkter desto mindre nedskräpning och miljöpåverkan", fortsätter Rosengren.
Nyckelord
Kontakter
Pontus TengbyKommunikationschef Håll Sverige Rent
Tel:+46 707 23 44 93pontus.tengby@hsr.seJohanna RagnartzVD Håll Sverige Rent
Tel:+46 769 41 01 89johanna.ragnartz@hsr.seBilder



Om
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Varannan kommun nu medlem i Håll Sverige Rent16.3.2023 08:10:00 CET | Pressmeddelande
Nu är 146 av Sveriges 290 kommuner medlemmar i Håll Sverige Rent. En ökning med tre kommuner bara de senaste veckorna. ”Ett bevis på att fler och fler tar nedskräpningen på allvar”, säger Susanne Nordén på Håll Sverige Rent.
Nu öppnar Sveriges största miljökampanj1.3.2023 07:55:00 CET | Pressmeddelande
Nu öppnar anmälan för skolor och förskolor till Håll Sverige Rents Skräpplockardagar 2023, barnens stora kampanj mot nedskräpning! Förra året deltog nästan 700 000 barn i kampanjen. Redan nu har skolor och förskolor i över 120 kommuner anmält sig till årets kampanj.
Vi letar skräp i fågelholkar22.2.2023 09:47:39 CET | Pressmeddelande
Håll Sverige Rent och BirdLife Sverige bjuder nu in allmänheten till att vårstäda och inventera fågelholkar i hela Sverige. Det görs för att kartlägga hur mycket skräp och plast fåglarna tar med sig tillbaka till sina bon. Plast och annat skräp kan skada fåglar, så det är viktigt att veta hur stort problemet är.
Dumpa rätt på Alla hjärtans dag14.2.2023 14:19:48 CET | Pressmeddelande
35 miljoner skräpföremål dumpas på stan varje vecka. Detta vill stiftelsen Håll Sverige Rent ändra på. Tillsammans med First Lady Agency lanserar de nu kampanjen Dumpad, som uppmanar till att dumpa på rätt sätt – i papperskorgen. På alla hjärtans dag, och alla dagar.
Mer och mer skräp hittas i Fyrisån12.1.2023 12:37:02 CET | Pressmeddelande
Cigarettfimpar, frigolit och plast är det vanligaste skräpet i Fyrisån i Uppsala. 2022 års skräpmätning visar också en kraftig ökning jämfört med 2021.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum