Region Örebro län

Hanna Lekander får 2019 års Kulturpris

Dela

Hanna Lekander får Region Örebro läns kulturpris för 2019. Som en del i den fasta ensemblen på Örebro länsteater har Hanna Lekander medverkat i några av teaterns mest hyllade föreställningar. Hon har som skådespelare medverkat i över 40 teaterproduktioner hos länsteatern och dessutom agerat i filmer tillsammans med prisade motskådespelare och regissörer. Utöver skådespeleri har Lekander även skrivit manus och regisserat föreställningar, bland annat för Teater Martin Mutter.

Kulturpriset består av 50 000 kronor samt en gorillastatyett av skulptören Torsten Molander.

Hanna Lekander var även konstnärlig ledare och grundare för communityteater filialen 14*, där syftet var att arbeta med professionell teater i relation till brottsbelastade förorter till Örebro med ledorden: vi är likare än vi tror.

Motiveringen:
”Hyllad av recensenter och med många olika uppdrag inom kultur visar 2019 års kulturpristagare på enastående kvalitet och bredd. Hanna Lekander är en kulturaktör med vision att kunna påverka samhället från scenen och som dessutom har en otrolig kvalitet för det hon tar sig an. Region Örebro län vill till denna mångsidiga kulturaktör tilldela 2019 års kulturpris!”

- Det är fantastiskt roligt att kunna tilldela vårt kulturpris till en person med sådant djup, bredd och kvalitet inom kulturen, säger Torbjörn Ahlin (C), regionråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Att hon sedan länge är väl känd av teaterpubliken i länet gör det också extra roligt att på det här sättet få visa uppskattning till en mycket värdig pristagare.

Region Örebro län delar också ut tre kulturstipendier på 10 000 kronor. 2019 års kulturstipendier år till:

SHOIF, Södra HyttOmrådets IdéFörening

Föreningen bildades år 1999 med ett syfte att bevara och underhålla det tidigare hyttområdet, därför kommer det inte som en chock att föreningens filosofi lyder ”den som vill något, gör något”. Här arrangeras av föreningen kulturfestivalen HyttDreva där en blandning av världsartister, konstgalleri och ullverkstad erbjuder en unik upplevelse. Region Örebro län vill stödja denna förening med 2019 års kulturstipendium, då de bidrar till engagemang samt unika möjligheter och möten i Hjulsjö i Hällefors kommun!

Oubaida Mualem

Oubaida Mualem har arbetat med konstformen intarsia i över 20 år i Syrien. Sedan Mualem kom till Sverige har han fortsatt att arbeta och utveckla sitt hantverk. Han har ställt ut på olika platser i Sverige, exempelvis deltog han med två verk på Vårsalongen på Liljevalchs, Stockholm. För att sprida och öka kännedomen om intarsia som konstform och hantverk vill Oubaida Mualem genomföra workshops i några kommuner i länet. Detta är såklart något som Region Örebro län vill uppmuntra med 2019 års kulturstipendium!

Edtih Barlow

Edith Barlow är ursprungligen från Australien men bor sedan sju år tillbaka i Brevens bruk och arbetar som frilansande sångerska i Sverige och Europa. Barlow är utbildad opera- och musikalsångerska vid University of Melbourne och Royal Academy of Music i London. De senaste åren har hon specialiserat sig på barockmusik och söker stipendiet för att kunna utveckla sin musikteaterföreställning ”Blommans melodi”så att den kan spelas för förskolor och skolor i länet. Ett spännande och roligt projekt som Region Örebro län gärna vill uppmuntra med 2019 års kulturstipendium!

Kulturpriset och stipendierna kommer att delas ut vid regionfullmäktiges sammanträde den 18 november i Rådhuset, Örebro.

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - för oss tillsammans

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Solceller - en lysande investering för BRF Karlavagnen19.11.2019 10:13:00 CETPressmeddelande

Solceller är ett ständigt aktuellt ämne i diskussionen om miljön och klimatet, och intresset har ökat stort i Sverige. Bostadsrättsföreningen Karlavagnen i Örebro installerade solpaneler på två av föreningens fem fastigheter under sommaren 2019. "Med det här visar vi att vi är en förening på alerten, det är ett värde för alla som bor här. Det känns bra att vi bidrar till en bättre miljö", förklarar föreningens ordförande Tomas Ring.

Här är länets mest cykelvänliga arbetsplatser18.11.2019 14:23:00 CETPressmeddelande

Cykelparkering med tak, tillgång till verkstad för cykelservice och cykelaktiviteter med personalen. Det är några exempel på åtgärder som årets deltagare i utmaningen Cykelvänlig arbetsplats nu prisas för. - De här arbetsplatserna är goda förebilder eftersom de underlättar för sina anställda att ta cykeln till jobbet, säger Mirja Mattsson, projektledare för Hållbart resande i Örebroregionen och arrangör av utmaningen.

Tobaksfria veckan: e-cigaretter ett allt större hot mot unga17.11.2019 07:35:00 CETPressmeddelande

Denna vecka är det tobaksfria veckan och Region Örebro län uppmärksammar det tobakspreventiva arbetet lite extra. På vårdcentraler och Folktandvårdskliniker kommer patienter att uppmärksammas på sina rökvanor och få extra råd och stöd. För personal inom hälso- och sjukvården hålls en utbildningsdag med bland annat en föreläsning om e-cigaretter. Användningen ökar bland unga. I Örebro län har drygt var fjärde niondeklassare någon gång rökt e-cigaretter (2017).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum