Stiftelsen Skansen

Hantverk nu, då och i framtiden i fokus när Skansen bjuder in till Hantverksdagar 

Dela
På lördag, den 3 september, startar årets Hantverksdagar på Skansen. Under tre helger i september fylls parken med byggnadsvård, slöjd och skaparlust. Dessutom blir det föredrag med välkända hantverksprofiler och en samtida vävutställning av Studio Supersju i historiska Bollnässtugan.
Hantverksdagar tillbaka på Skansen. Foto: Alex Hinchcliffe
Hantverksdagar tillbaka på Skansen. Foto: Alex Hinchcliffe

– Skansen är en plats för handens kunskap, där äldre hantverk lever vidare och nya utvecklas. Genom Hantverksdagarna vill vi väcka engagemang för traditionsburen kunskap och samtidigt visa på vilken fantastisk bredd som ryms i hantverksbegreppet, säger Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Skansen.  
 
Skansens gäster kommer bland annat kunna pröva på schablonmåleri, lära sig om fönsterrenovering, smida spik, marmorera papper, prata båtbygge, besöka hantverkarna i de historiska verkstäderna och handla lokalproducerat hantverk. Dessutom gästas parken av kunniga hantverksprofiler som yxmakaren Julia Kalthoff, Sara "Skur-Sara" Bäckman, dekormålare Lotta Olsson och stenhuggare Philipp Rose som delar med sig av sin yrkeskunskap. På scen blir det en mängd intressanta föredrag och panelsamtal med välkända profiler som Erika Åberg, Emma och John Sundh och "Krusenbergsodlarna"; Alva Herdevall och Anders Rydell. 
 
I Bollnässtugan, en feststuga från 1700-talet, blir det utställning med vävkollektivet Studio Supersju. Studio Supersju består av sex kvinnliga konstnärer och vävare – Siri Pettersson, Arianna E. Funk, Vega Määttä Siltberg, Miriam Parkman, Mirjam Hemström och Ia Centerhall – som arbetar med skilda tekniker och material, och resultatet blir brett och mångfacetterat. Det är väven som är den gemensamma nämnaren. 
 
– Att bevara svensk kultur och bidra till att äldre hantverk lever vidare är ett av Skansens uppdrag. Även Studio Supersju drivs av att sprida kunskap om handvävningen och att fortsätta utforska vad den kan vara och bli. Utställningen Skansen x Studio Supersju görs med ambitionen att visa hur handvävningen kan ta sig uttryck idag. Genom utställningen vill vi skapa ett möte mellan samtida konstform och uråldrigt hantverk och samtidigt utforska vad som händer när man låter moderna vävar ta plats i de historiska rummen, säger Elvira Svedmalm, Skansens projektledare för Hantverksdagarna. 
 
Det är första gången Skansen visar en utställning av denna omfattning i en av museets historiska byggnader. Att använda den rikt dekorerade Bollnässtugan är ytterligare ett sätt att gå i dialog med historien och skapa en kontrast till de vita gallerier där konst ofta brukar visas. 
 
– Att ställa ut i Bollnässtugan är som att få omfamna vävens uråldriga kunskap - och skaparglädje! Jag tror intensivt på människans behov av få fira, dekorera och berätta och det är ju vad hela Bollnässtugans existens bygger på. Tänk om våra vävar finns i ett liknande sammanhang om 300 år?, säger Miriam Parkman, en av konstnärerna i Studio Supersju.
 
Utställningen Studio Supersju i Bollnässtugan är öppen dagligen 3-18 september 2022, kl 10-17.
Hantverksdagarna på Skansen, sker varje lördag och söndag, kl 10-17, under samma period. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hantverksdagar tillbaka på Skansen. Foto: Alex Hinchcliffe
Hantverksdagar tillbaka på Skansen. Foto: Alex Hinchcliffe
Ladda ned bild
Utställningen Skansen x Studio Supersju. Foto: Skansen
Utställningen Skansen x Studio Supersju. Foto: Skansen
Ladda ned bild
Konstnärerna i Studio Supersju. Foto: Skansen
Konstnärerna i Studio Supersju. Foto: Skansen
Ladda ned bild
Emma och John Sundh medverkar under Hantverksdagar på Skansen. Foto: Emma Sundh
Emma och John Sundh medverkar under Hantverksdagar på Skansen. Foto: Emma Sundh
Ladda ned bild
Erika Åberg medverkar under Hantverksdagar på Skansen. Foto: Lina Östling
Erika Åberg medverkar under Hantverksdagar på Skansen. Foto: Lina Östling
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Djurgårdsslätten 49-51
115 21 Stockholm

08 - 442 80 00http://www.skansen.se/sv

Mitt på den gröna ön Djurgården i Stockholm finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden. Stiftelsen Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius, och varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till oss.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Stiftelsen Skansens vd John Brattmyhr väljer att sluta sin tjänst under 202328.9.2022 15:12:21 CEST | Pressmeddelande

Den 1a oktober i år har Stiftelsen Skansens vd John Brattmyhr varit verksam på Skansen i 17 år. Han har tillsammans med alla medarbetare stärkt Skansen som en av Sveriges mest populära besöksmål, navigerat genom upp och nedgångar, pandemi, gästrekord och utveckling av Skansen som en attraktiv plats att besöka. Nu väljer John att avsluta sin tjänst på Skansen med siktet inställt på att vara fortsatt aktiv med intressanta styrelseuppdrag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum