Håll Sverige Rent

Här är alla nominerade till årets hållbara för-, grund- och gymnasieskola

Dela
Om tre veckor har 13 förskolor och skolor runt om i hela Sverige möjlighet att vinna pris som årets mest hållbara. Skolorna ingår i Håll Sverige Rents program Grön Flagg och de bedöms på hur väl de har arbetat med att få in hållbarhet i barnens och ungdomarnas undervisning.
Grön Flagg-dagen den 11 november är den stora hållbarhetsdagen för skolor i hela Sverige. Foto: Håll Sverige Rent
Grön Flagg-dagen den 11 november är den stora hållbarhetsdagen för skolor i hela Sverige. Foto: Håll Sverige Rent

Hållbar utveckling är en del av läroplanen, och alltså något som både skolor och förskolor ska arbeta med. Grön Flagg är ett program som ger stöd och struktur till det arbetet. I lärandet kring hållbar utveckling får eleverna lära sig om nedskräpning, klimatpåverkan och andra hållbarhetsfrågor.

"Alla barn och ungdomar har rätt till en hållbar framtid utan nedskräpning och klimatproblem. Därför är det viktigt att alla får möjlighet att arbeta för en hållbar utveckling, oavsett om de går i förskola, grundskola eller på gymnasiet. Vi vill lyfta fram de som arbetar med detta och som ger barnen framtidstro och handlingskraft", säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Tre gymnasier, fem grundskolor och fem har nu nominerats till priset, som delas ut till en vinnare i varje kategori. I år är tredje gången som priset delas ut. Vinnarna tillkännages i samband med Grön Flagg-dagen den 11 november.

Här är alla nominerade för-, grund- och gymnasieskolor:

Förskolor:

Förskolan Myrstacken, Linköping

Motivering: För en hållbarhetsresa där barnens delaktighet varit i fokus med vänskap och välbefinnande som en röd tråd. För ett Grön Flagg-arbete med fina kopplingar till de tre dimensionerna av hållbar utveckling.

Förskolan Ugglan, Linköping

Motivering: För ett inspirerande arbete inom Grön Flaggs tema Hav & Vatten, en resa med fokus på olika delar av vattenfrågan och länkat till alla tre dimensionerna av hållbar utveckling. För det externa samarbetet med Göta kanal där barnen fick möjlighet till att sprida sitt arbete för en mer hållbar miljö och framtid.

Vångens förskola, Skurup

Motivering: För ett hållbarhetsarbete där barnen har dragit egna slutsatser om olika energialternativ ur ett miljöperspektiv. För en Grön Flagg-resa där barnen har fått en förståelse för att det är möjligt att påverka sin omvärld.

Kyrkhults förskola, Olofström

Motivering: För en Grön Flagg-resa utifrån ett lokalt och globalt perspektiv där barnen bland annat har fått ökade kunskaper om regnskogen, klimatförändringar, biologisk mångfald och odlingar. För ett stort engagemang hos barnen att sprida sitt arbete om hur man blir en planetskötare.

Tranmurs förskola, Gävle

Motivering: För en Grön Flagg-resa där barnen visat på handlingskraft genom att påverka och informera närsamhället om nedskräpningens konsekvenser. För ett hållbarhetsarbete där barnen har fått lära sig att respektera varandra, djuren och naturen.

Grundskolor:

Grantomta montessoriskola, Värmdö

Motivering: För skolans arbetssätt, där man integrerat ett miljötänk i den vardagliga verksamheten. För att eleverna i sin Grön Flagg-resa har visat på handlingskompetens där de utifrån nya kunskapar har haft ett kritiskt tänkande och bidragit till mer hållbara lösningar.

Gröndalsskolan, Nynäshamn

Motivering: För ett varierat arbete inom flera hållbarhetsfrågor och för en Grön Flagg-resa som har genomsyrats av elevernas delaktighet. För deras samarbete med andra skolor samt för deras möjligheter till inflytande i kommunens arbete.

Lidhemsskolan, Västervik

Motivering: För ett engagerat hållbarhetsarbete som har uppmärksammats av kommunen och för elevernas visade stöd för klimatfrågan. För en Grön Flagg-resa som har bidragit till en ökad medvetenhet och vilja att arbeta för en hållbar utveckling.

Prästslättsskolan, Karlshamn

Motivering: För att eleverna har visat på ett starkt engagemang och handlingskraft genom kontakt med press och politiker. För ett ämnesövergripande hållbarhetsarbete där alla eleverna haft möjlighet att påverka skolans Grön Flagg-resa.

Vittsjö skola, Hässleholm

Motivering: För en ökad kunskap och nya insikter om vatten, där skolan och fritids har samverkat i sitt hållbarhetsarbete. För en Grön Flagg-resa med både ett lokalt och ett globalt perspektiv, där eleverna fått ökad förståelse om vikten av omtanke för naturen.

Gymnasieskolor:

Almåsgymnasiet, Borås

Motivering: För att hela skolan har arbetat aktivt med olika hållbarhetsfrågor inom de tre dimensionerna. För en Grön Flagg-resa som har fokuserat på inkludering och mångfald samt ett arbete som lett till flera externa samarbeten.

Uppsala Yrkesgymnasium Jälla, Uppsala

Motivering: För ett kontinuerligt Grön Flagg-arbete med att skapa en trivsam miljö på skolan och för deras insatser för att öka elevernas välmående. För deras bidrag till den cirkulära ekonomin.

Öresundsgymnasiet Landskrona, Landskrona

Motivering: För deras arbete med beteendeförändring för att minska matsvinnet, öka återvinningen och konsumera mer hållbart. För ett aktivt och engagerat Grön Flagg-råd som har inspirerat och informerat om en hållbar livsstil, såväl lokalt som globalt och i flera olika kanaler.

Fakta: Grön Flagg

- Med Grön Flagg vill Håll Sverige Rent sätta hållbar utveckling högt på agendan och därmed skapa livsviktig förändring.

- Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent och ingår i det internationella nätverket Eco-Schools, ett världsomspännande lärandeprogram inom hållbar utveckling. Som medlem får du ett dagligt stöd i form av vägledning, inspiration och expertis. Medlemsskolorna granskas och certifieras efter Grön Flaggs riktlinjer.

Fakta: Grön Flagg-dagen och Årets hållbara för-, grund- och gymnasieskola

- Grön Flagg-dagen den 11 november är den stora hållbarhetsdagen för skolor i hela Sverige. Under en hel dag firar vi skolornas insatser inom hållbar utveckling. Förutom att alla som jobbar med Grön Flagg får hissa den fina flaggan, delar vi ut priser till Årets Hållbara Förskola, Grundskola och Gymnasieskola.

- Jury: Johanna Ragnartz, Håll Sverige Rent, Agnes Vungi, Naturskyddsföreningen, Helene Grantz, WWF, Malin Hultgren, Akademibokhandeln, Daniel Olsson, Karlstads universitet.

- Priset delas ut i samverkan med Akademibokhandeln.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Grön Flagg-dagen den 11 november är den stora hållbarhetsdagen för skolor i hela Sverige. Foto: Håll Sverige Rent
Grön Flagg-dagen den 11 november är den stora hållbarhetsdagen för skolor i hela Sverige. Foto: Håll Sverige Rent
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum