World Childhood Foundation

Här är finalisterna till Childhoodpriset 2020

Dela

Childhoodprisets jury har utsett tre finalister till årets pris, som ska lyfta personer som arbetar med barn och unga inom socialtjänsten: Helen Brännström från Skellefteå, Marit Gustafsson från Avesta och Jenny Selenius från Stockholm. Urvalet har gjorts utifrån de nomineringar som kommit in från allmänheten under hösten. Vinnaren kommer att tillkännages den 21 december.

Finalisterna till Childhoodpriset 2020
Finalisterna till Childhoodpriset 2020

Childhoodpriset uppmärksammar en gång om året människor som sällan får erkännande för sin insats, men som genom sitt engagemang och sin kompetens verkligen gör skillnad för barn. 2020 års pris ska tilldelas en person som arbetar med barn och unga inom socialtjänsten, då bemötandet barn och unga i utsatthet får där kan vara avgörande.

Socilatjänsten i blickfånget

”Socialtjänsten hamnar ofta i blickfånget när barn far illa, vilket en rad uppmärksammade fall den senaste tiden har tydliggjort. Vi tycker därför viktigt att lyfta yrkeskåren och genom våra finalister visa på modet och engagemanget för barn som finns på väldigt många håll, men inte alltid syns”, säger Paula Guillet de Monthoux, ordförande i Childhoodprisets jury och Childhoods generalsekreterare.      

Vad barn och unga tycker är viktigt

Vid urvalet har juryn lagt fokus på att finalisterna ska uppfylla följande kriterier, som bygger på vad barn och unga själva tycker är viktigt i mötet med socialtjänsten:

  • DELAKTIGHET. Det blir tydligt att den nominerade tar barnet på allvar och för fram barnets röst.
  • TILLIT. Den nominerade förmår skapa en trygg, tillitsfull relation till barnet.
  • MOD. Den nominerade står upp för barnet och gör konkret skillnad i barnets liv.
  • ”DET LILLA EXTRA”. Den nominerade visar särskilt engagemang för barnet i sitt arbete.

Finalister 2020

Helen Brännström, Skellefteå.  Helen är en engagerad eldsjäl som länge arbetat med barn och unga inom Skellefteås socialtjänst. Hon är en pionjär i arbetet med hemmasittare, barn som av olika anledningar inte går i skolan. Helen har kämpat för att bryta stuprören mellan skola, socialtjänst och barnpsykiatri samt initierat Skellefteås Närvaroteam som idag är en fast verksamhet i kommunen. Hennes insats ger ringar på vattnet: När kunskap saknats ser Helen till att skaffa fram den och sprida till andra. Tack vare Helen får barn och föräldrar i en svår livssituation hjälp att sätta ord på problematiken, se lösningar och i slutändan få ett bättre liv.

Marit Gustafsson, Avesta. Marit har varit verksam inom den kommunala socialtjänsten i många år. Som barnhandläggare möter hon barn i kris och barn som är i behov av stöd i eller utanför hemmet. I sin roll drivs Marit av ett unikt engagemang för barnets bästa. Hon sätter alltid barnens perspektiv främst, samtidigt som hon värnar om att ge både föräldrar och familjehem ett lugnt, pedagogisk och professionellt bemötande. Marit gör ständigt det ”lilla extra”, vilket leder till att både barn och vuxna öppnar sig för henne – hon leker med barnen, skickar vykort och har ett engagemang för barn och familjer som avslutats som ärende hos socialtjänsten och är i sin yrkesroll alltid tillgänglig och öppen även för dem. Marit har också varit drivande i samverkan med skolan och har sett till att alla skolor i kommunen har en kontaktperson hos socialtjänsten. 

Jenny Selenius, Stockholm. I sin roll somregionkoordinator på socialtjänsten arbetar Jenny sedan många år uppsökande mot en extremt utsatt målgrupp: Barn och unga som på Stockholms gator som löper stor risk att utsätts för människohandel och/eller prostitution. I sitt arbete samverkar Jenny med socialtjänsten, polisen, vården och ideella organisationer. Hon har även varit med och tagit fram riktlinjer för myndigheters arbete med människohandel och barn och unga som försvinner. Hon föreläser och utbildar också om temat för olika yrkesgrupper. Jenny har modet att stå upp för de mest utsatta och har en unik förmåga att knyta an till unga som i många fall inte har något förtroende för samhället.

Fakta om Childhoodpriset

  • Priset instiftades 2019 och vill uppmärksamma de människor i Sverige som är avgörande för att hålla barn trygga men vars arbete inte alltid syns mest.
  • Childhoodpriset delas ut årligen; varje år står en yrkesgrupp i prisets fokus. Priset ska delas ut till en person som utmärker sig inom sin yrkesroll, visar stort personligt engagemang, förmåga att samverka med andra och har uppnått konkreta resultat för att skydda barn mot våld och sexuella övergrepp.
  • Juryn för Childhoodpriset består av ordförande Paula Guillet de Monthoux, Childhoods generalsekreterare; Prinsessan Madeleine, styrelseledamot Childhood Sverige och USA; Lena Ahlström, VD Ledarstudion; Elaine Eksvärd, retoriker och grundare av föreningen Treskablinoll, Carl Göran Svedin, affilierad professor i barn- och ungdomspsykiatri, Ersta Sköndal Bräcke Högskola, Elin Wernquist, grundare och generalsekreterare, Barnrättsbyrån och Carina Åkerström, VD och koncernchef, Handelsbanken och ledamot av Childhoods styrelse.
  • Prissumman på 50 000 kr ska användas till något som gör att pristagaren blir ännu bättre i sin yrkesroll, t ex till deltagandet i en internationell konferens, en studieresa eller vidareutbildning. 
  • På grund av pandemin kommer vinnaren tillkännages den 21 december, men fysisk prisutdelning ske under 2021.

Kontakter

Bilder

Finalisterna till Childhoodpriset 2020
Finalisterna till Childhoodpriset 2020
Ladda ned bild
Jenny Selenius
Jenny Selenius
Ladda ned bild
Helen Brännström
Helen Brännström
Ladda ned bild
Marit Gustafsson
Marit Gustafsson
Ladda ned bild

Länkar

Om

World Childhood Foundation
World Childhood Foundation
Sveavägen 166, 16 tr
113 46 Stockholm

+46(0)8-551 175 00https://childhood.se/

Childhood arbetar med att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn. Organisationen ger stöd till lokala gräsrotsorganisationer och eldsjälar som utvecklar nya innovativa metoder som hjälper barn och familjer i utsatthet. Childhood arbetar också aktivt för att stärka kvalitén och sprida beprövade modeller som når barn och familjer som tidigare inte fått det stöd de behöver. Med relativt små investeringar, kopplat med nära dialog och stöd, kan Childhood agera inkubator och hjälpa nya idéer och organisationer att växa och bli hållbara. Childhood grundades 1999 av Drottning Silvia.

Följ World Childhood Foundation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från World Childhood Foundation

Brister på svenska ungdomshem – Childhood bjuder in till kraftsamling om svensk institutionsvård18.12.2020 11:05:21 CETPressmeddelande

Med anledning av en lång tids kritiska granskningar och de uppgifter som nu framkommit kring missförhållanden på slutna ungdomshem bjuder Childhood in till en gemensam kraftsamling. Med kollektiv kunskap och gemensamma principer om barnets bästa vill vi hitta vägar till förbättring av svensk institutionsvård. Nyckelaktörer från civilsamhälle och forskarvärlden samt praktiker bjuds in till ett första möte den 19 februari 2021.

Childhoodpriset 2020 ska hedra modiga eldsjälar inom socialtjänsten28.8.2020 10:50:00 CESTPressmeddelande

Ett av fem barn i Sverige utsätts någon gång under sin barndom för sexuella övergrepp.[i] En nyckelkomponent i arbetet med att förebygga våld och övergrepp mot barn är engagerade vuxna som ser, bryr sig och agerar. Dessa människor vill Childhoodpriset lyfta. Varje år står en ny yrkesgrupp i prisets fokus - 2020 ska priset tilldelas en person som arbetar med barn och unga inom socialtjänsten. - För barn i utsatthet kan bemötandet de får av socialtjänsten vara avgörande. En rad uppmärksammade fall har skakat Sverige och påmint oss hur viktigt det är att socialtjänsten sätter barnet i centrum. Därför vill vi i år uppmärksamma eldsjälar som med mod vågar stå upp för barnet för att hitta vägar framåt i en svår livssituation, säger Paula Guillet de Monthoux, generalsekreterare på Childhood och prisjuryns ordförande. Nominering Vem som helst kan föreslå kandidater till Childhoodpriset. I år hoppas prisjuryn särskilt på nomineringar från barn och unga med egen erfarenhet från socialtjänsten. N

Childhood och Regnbågsfonden lanserar ett gemensamt initiativ för att uppmärksamma och stärka arbetet mot sexuella övergrepp mot pojkar18.2.2020 09:51:00 CETPressmeddelande

*Pojkar som utsätts för sexuella övergrepp omfattas ofta inte i lagstiftningen. * Pojkar som utsätts för sexuella övergrepp syns ofta inte i statistiken. * Pojkar som utsätts för sexuella övergrepp vågar ofta varken polisanmäla eller berätta för sina familjer vad som hänt. En jämförelse mellan 60 länder kring lagstiftning och insatser för att stoppa sexuella övergrepp mot barn visar på att nästan hälften av de länder som jämförts saknar ett tydligt skydd mot sexuella övergrepp mot pojkar i lagstiftningen. Bara 6 av 60 länder har information om hur stor andel pojkar som exploaterats sexuellt. Det finns en mängd exempel på hur övergrepp mot pojkar bedömts som mindre allvarliga än om det skulle drabba en flicka. I vissa fall skämtas de bort. I andra fall skuldbelägger vuxenvärlden pojken. Vuxenvärlden vet helt enkelt inte hur man ska bemöta en pojke som utsatts för övergrepp. – Jag tycker det är sorgligt hur vi som jobbar mot sexuella övergrepp mot barn har svikit pojkarna, säger Britta H

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum