Svenska Basketbollförbundet

Här är Sveriges motståndare i EM-kvalet

Dela

Nu står det klart vilka länder dam- och herrlandslaget kommer att möta i sina respektive EM-kval, med slutmål Basket-EM 2021. Damerna hamnade i en trelagsgrupp med Montenegro och Israel. För herrlandslaget blir det Kroatien, Turkiet och Nederländerna.

- Vi har respekt för våra motståndare, men vi är definitivt positiva, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo om damernas lottning.

Lottningsceremonin genomfördes i München under måndagseftermiddagen. Efter damlandslagets historiska framgång i EM-slutspelet den här sommaren, med en delad femteplats och OS-kval i februari, gav det också Sverige framflyttade platser i lottningsgrupperna.
Sverige var i seedningsgrupp 1 tillsammans med de övriga toppländerna i Europa. Sverige var det andra landet som plockades upp ur glasskålarna, och lottades till Grupp B. Till Sveriges grupp lottades sedan också Montenegro och Israel - en av tre trelagsgrupper.

- Jag tycker att vi fick en bra lottning för damerna. En trelagsgrupp är bra med tanke på att vi även ska spela OS-kval under denna EM-kvalperiod, säger Joulamo.

Damlandslaget mötte Montenegro bara för en månad sedan i EM-premiären, då blev det seger med 67-51. Israel har Sverige spelat mot nio gånger, senast 2006.

- Montenegro är ett bra lag, betydligt svårare än det vi såg i EM då de saknade flera spelare, men absolut ett lag vi kan slå i två matcher. Israel är ett lag vi inte har mycket erfarenhet av, men de har heller inte gjort något större avtryck på hög Europanivå.

För herrlandslaget blev det en tuffare lottning. Sverige var i seedningsgrupp 7, efter avancemanget från förkvalet som avslutades i februari och hade därmed ett tuffare utgångsläge. Sverige lottades in i grupp D, där man kommer att ställas mot Kroatien, Turkiet och Nederländerna.

- Tuff lottning såklart, men det fanns också ”värre” grupper. På den här nivån, med vårt seedningstal, finns inga lätta grupper, säger Joulamo.

Turkiet var även Sveriges motståndare i VM-kvalet förra året, där herrarna lyckades besegra stornationen på Hovet med 59-58. Kroatien spelade herrlandslaget senast mot 2004, också då EM-kval. Nederländerna har Sverige spelat mot flest gånger, totalt 36 landskamper. Senaste mötet var träningslandskamper sommaren 2017.

- Kroatien och Turkiet är stora basketnationer och kommer inte vara lätta att tas med. Nederländerna har haft en positiv utveckling senaste åren, och är ett lag som måste respekteras. Vad som gör det ännu mer ovisst är huruvida Euroleague- och NBA-spelare kan delta i kvalmatcherna.


Så här spelas EM-kvalet (damer):
33 länder deltar i kvalet. Frankrike och Spanien är direktkvalificerade till EM som arrangörer. Länderna har lottats in i nio grupper - sex grupper med fyra lag och och tre grupper med tre lag.

De nio gruppsegrarna och de fem bäst placerade grupptvåorna kommer att spela Basket-EM 2021 i Frankrike/Spanien.

EM-kvalet för damlandslaget spelas under tre fönster under 2019-2021, följande datum:
10-18 november 2019, 8-16 november 2020 och 31 januari-8 februari 2021.

Så här spelas EM-kvalet (herrar):
32 länder deltar i kvalet, där även arrangörsländerna Tjeckien, Georgien, Tyskland och Italien deltar. Länderna har lottats in i åtta grupper med fyra lag i varje grupp.

De tre högst placerade länderna från varje grupp avancerar till Basket-EM 2021, förutom i grupperna där arrangörsländerna är lottade. I de grupperna går arrangörslandet och de två högst placerade länderna vidare till EM-slutspelet.

EM-kvalet för herrlandslaget spelas under tre fönster under 2020-2021, med två matcher i respektive fönster på följande datum:
17-25 februari 2020, 23 november-1 december 2020 och 15-23 februari 2021.

Se EM-kvallottningen (dam och herr)
Fler videor

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

Ingen fortsättning för Francois Gomez30.7.2019 10:15:10 CESTPressmeddelande

Förbundskaptenen för svenska damlandslaget Francois Gomez kontrakt kommer inte att förlängas efter sommarens EM. – Francois ska ha ett stort tack för att ha lett oss till den bästa placeringen någonsin i ett mästerskap och nått de resultatmål vi hade satt upp. Vi bedömer dock att för att klara de stora utmaningarna framför oss och ta nästa steg med detta härliga lag behöver vi göra förändringar, säger ordförande Mats Carlson. Damlandslaget spelar både EM-kval och OS-kval kommande säsong.

Herrlandslaget matchar mot Tyskland23.7.2019 12:40:23 CESTPressmeddelande

Den 11 augusti bjuder vi på en riktig smällkaramell. Då åker nämligen det svenska herrlandslaget ner till Tyskland för att spela mot Tysklands VM-lag. Bland stjärnorna i Tyskland finns bland andra NBA-stjärnorna Dennis Schröder, Paul Zipser och Daniel Theis. – Härligt att samla gruppen och få lite mer tid att lära känna varandra och bygga laget inför EM-kvalet, säger förbundskapten Hugo Lopez. Matchen kommer att sändas på SolidSport.

Prins Daniel beskyddare av Svenska Basketbollförbundet12.7.2019 11:55:20 CESTPressmeddelande

Hans Kunglig Höghet Prins Daniel är numera beskyddare för Svenska Basketbollförbundet. – Det är en ära och vi är självklart mycket glada över att Prins Daniel vill engagera sig för basketen i Sverige, säger Mats Carlson, ordförande Svenska Basketbollförbundet. Beskyddarskapet löper över tre år och innebär att Prins Daniel på olika sätt främjar Svenska Basketbollförbundets verksamhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum