TRR

Här finns jobben 21

Dela

Ny statistik från TRR ger en tydlig bild av inom vilka branscher flest tjänstemän får ett nytt arbete inom när den svenska arbetsmarknaden är på väg att återhämta sig. Knappt hälften, 49 procent, så många tjänstemän har sökt omställningsstöd hos TRR under årets första åtta månader, jämfört med 2020.

Erica Sundberg, Operativ chef TRR
Erica Sundberg, Operativ chef TRR

Under årets första åtta månader har TRR tagit emot och erbjudit stöd åt totalt 8 394 personer, vilket är knappt hälften så många som samma period 2020 (17 016 personer). Halveringen beror på ovanligt höga siffror under förra året till följd av coronapandemin.

-         Vi har nu en positiv utveckling och arbetsmarknaden är på väg mot ett normalläge. Den bransch som har haft högst omsättning är handel och försäljning som ligger i topp både sett till vårt inflöde och utflöde av personer som söker stöd. Det är främst e-handeln som har haft en positiv utveckling, men även branscher såsom bygg och inredning, säger Erica Sundberg, operativ chef på TRR.

Under perioden har 9 812* personer erbjudits en ny anställning via TRR, vilket är 2 733 personer fler än under perioden 2020. TRRs statistik visar att större företag har klarat av återhämning bättre än mindre, då företag med fler än 100 anställda står för hälften av anställningarna. En stor del av arbetsgivarna är bemanningsföretag och offentlig sektor.

-         Det är glädjande för alla parter att det ljusnar på arbetsmarknaden, och vi ser tydligt att även tjänstemän som haft tuff konkurrerens under pandemin går vidare till positiv sysselsättning - nytt arbete, studier eller startar eget företag, säger Erica Sundberg.

*I utflödet räknas även personer in som tidigare år har sökt stöd hos TRR, därför är denna siffra högre än antalet som har sökt stöd i år.

FAKTA TJÄNSTEMÄN SOM HAR FÅTT NYTT ARBETE

TRRs arbetsmarknadsstatistik för tjänstemän som har fått nytt arbete med stöd av TRR under perioden januari till augusti 2021.

De tio vanligaste yrkena flest får ett nytt arbete inom:

-         Projektledare

-         Säljare

-         Administratör; Inom främst offentlig sektor, service och tjänster, bygg/anläggning/fastighet

-         Konsult; Inom främst IT, service och tjänster, teknikkonsult

-         Ekonomiassistent

-         Kundtjänstmedarbetare

-         Arbetsledare

-         Inköpare

-         Platschef

-         Redovisningsekonom

Branscher som behöver rekrytera och anställer flest:

-         Handel och försäljning

-         Offentlig sektor

-         IT

-         Bygg och anläggning

-         Service och tjänster

Vanligaste vägarna till ett nytt arbete - så hittas tjänsterna:

-         Eget nätverk

-         Annons på nätet

-         Sociala medier

Så förändras lönen:
Så stor andel får högre lön, samma lön eller lägre lön på sitt nya jobb.

-         Högre befattning: 73 % får högre lön, 15 % lika lön och övriga lägre lön

-         Samma befattning: 32 % får högre lön, 44 % lika lön och övriga lägre lön

-         Lägre befattning: 6 % får högre lön, 11 % lika lön och övriga lägre lön

 

 

Nyckelord

Kontakter

Pressjour

Är du journalist och vill komma i kontakt med någon inom TRR - ring gärna vår pressjour!

Tel:010-470 93 85

Bilder

Erica Sundberg, Operativ chef TRR
Erica Sundberg, Operativ chef TRR
Ladda ned bild

Dokument

Om

TRR är en aktör inom omställning och arbetslivscoaching. Vi stöttar uppsagda tjänstemän på vägen mot en ny anställning, studier eller att starta eget företag. TRR har 35 000 anslutna medlemsföretag där totalt 950 000 tjänstemän arbetar. Målet är att vägen från ett jobb till en annan positiv lösning ska vara så kvalitativ, effektiv och meningsfull som möjligt. Vi är cirka 270 engagerade medarbetare, som finns över hela Sverige. TRR drivs som en stiftelse utan vinstintresse och initierades 1974 av parterna på den privata arbetsmarknaden, arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv och fackförbunden inom PTK. Styrelsen består av representanter för PTK och Svenskt Näringsliv.

Följ TRR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TRR

Stark arbetsmarknad för privatanställda tjänstemän – lägsta nivåerna av uppsagda på 17 år4.7.2022 09:30:00 CEST | Pressmeddelande

Arbetsmarknaden för tjänstemännen i Sverige är fortsatt stark trots en orolig omvärld, ökad inflationstakt och dystra ekonomiska prognoser. 1896 uppsagda privatanställda tjänstemän har sökt stöd hos omställningsorganisationen TRR under andra kvartalet 2022 och inte sedan 2005 har antalet uppsagda tjänstemän i det privata näringslivet varit så lågt.

TRR & Trygghetsfonden TSL bjuder in till unikt event om den expansiva arbetsmarknaden i norra Sverige10.5.2022 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Den 17 maj arrangerar TRR och Trygghetsfonden TSL eventet Fokus på norr som fokuserar på den expansiva arbetsmarknaden i norra Sverige. Ett 30-tal aktörer från näringsliv, kommuner, fack, lärosäten och regering deltar. Målet är att hjälpa företag som är anslutna till omställningsorganisationernas avtal genom att få fler att upptäcka möjligheterna till arbete i de fyra regionerna Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland/Härjedalen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum