TRR

Här finns jobben 21

Dela

Ny statistik från TRR ger en tydlig bild av inom vilka branscher flest tjänstemän får ett nytt arbete inom när den svenska arbetsmarknaden är på väg att återhämta sig. Knappt hälften, 49 procent, så många tjänstemän har sökt omställningsstöd hos TRR under årets första åtta månader, jämfört med 2020.

Erica Sundberg, Operativ chef TRR
Erica Sundberg, Operativ chef TRR

Under årets första åtta månader har TRR tagit emot och erbjudit stöd åt totalt 8 394 personer, vilket är knappt hälften så många som samma period 2020 (17 016 personer). Halveringen beror på ovanligt höga siffror under förra året till följd av coronapandemin.

-         Vi har nu en positiv utveckling och arbetsmarknaden är på väg mot ett normalläge. Den bransch som har haft högst omsättning är handel och försäljning som ligger i topp både sett till vårt inflöde och utflöde av personer som söker stöd. Det är främst e-handeln som har haft en positiv utveckling, men även branscher såsom bygg och inredning, säger Erica Sundberg, operativ chef på TRR.

Under perioden har 9 812* personer erbjudits en ny anställning via TRR, vilket är 2 733 personer fler än under perioden 2020. TRRs statistik visar att större företag har klarat av återhämning bättre än mindre, då företag med fler än 100 anställda står för hälften av anställningarna. En stor del av arbetsgivarna är bemanningsföretag och offentlig sektor.

-         Det är glädjande för alla parter att det ljusnar på arbetsmarknaden, och vi ser tydligt att även tjänstemän som haft tuff konkurrerens under pandemin går vidare till positiv sysselsättning - nytt arbete, studier eller startar eget företag, säger Erica Sundberg.

*I utflödet räknas även personer in som tidigare år har sökt stöd hos TRR, därför är denna siffra högre än antalet som har sökt stöd i år.

FAKTA TJÄNSTEMÄN SOM HAR FÅTT NYTT ARBETE

TRRs arbetsmarknadsstatistik för tjänstemän som har fått nytt arbete med stöd av TRR under perioden januari till augusti 2021.

De tio vanligaste yrkena flest får ett nytt arbete inom:

-         Projektledare

-         Säljare

-         Administratör; Inom främst offentlig sektor, service och tjänster, bygg/anläggning/fastighet

-         Konsult; Inom främst IT, service och tjänster, teknikkonsult

-         Ekonomiassistent

-         Kundtjänstmedarbetare

-         Arbetsledare

-         Inköpare

-         Platschef

-         Redovisningsekonom

Branscher som behöver rekrytera och anställer flest:

-         Handel och försäljning

-         Offentlig sektor

-         IT

-         Bygg och anläggning

-         Service och tjänster

Vanligaste vägarna till ett nytt arbete - så hittas tjänsterna:

-         Eget nätverk

-         Annons på nätet

-         Sociala medier

Så förändras lönen:
Så stor andel får högre lön, samma lön eller lägre lön på sitt nya jobb.

-         Högre befattning: 73 % får högre lön, 15 % lika lön och övriga lägre lön

-         Samma befattning: 32 % får högre lön, 44 % lika lön och övriga lägre lön

-         Lägre befattning: 6 % får högre lön, 11 % lika lön och övriga lägre lön

 

 

Nyckelord

Kontakter

Pressjour

Är du journalist och vill komma i kontakt med någon inom TRR - ring gärna vår pressjour!

Tel:010-470 93 85

Bilder

Erica Sundberg, Operativ chef TRR
Erica Sundberg, Operativ chef TRR
Ladda ned bild

Dokument

Om

TRR är en aktör inom omställning och arbetslivscoaching. Vi stöttar uppsagda tjänstemän på vägen mot en ny anställning, studier eller att starta eget företag. TRR har 35 000 anslutna medlemsföretag där totalt 950 000 tjänstemän arbetar. Målet är att vägen från ett jobb till en annan positiv lösning ska vara så kvalitativ, effektiv och meningsfull som möjligt. Vi är cirka 270 engagerade medarbetare, som finns över hela Sverige. TRR drivs som en stiftelse utan vinstintresse och initierades 1974 av parterna på den privata arbetsmarknaden, arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv och fackförbunden inom PTK. Styrelsen består av representanter för PTK och Svenskt Näringsliv.

Följ TRR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TRR

Halvering av uppsagda tjänstemän under 202117.1.2022 07:50:00 CET | Pressmeddelande

Den privata arbetsmarknaden i Sverige har återhämtat sig starkt under 2021. En summering av antalet privatanställda tjänstemän som sökt stöd hos TRR visar en minskning med 54 procent jämfört med pandemiåret 2020. För att hitta samma låga nivå får man gå tillbaka till 2007. Det visar en sammanställning av statistik för 2021 från TRR, en ledande aktör inom omställning och förändringar som rör det privata näringslivet.

TRRs insiktskompass presenterar: 8 av 10 tjänstemän anser att kompetensutveckling är viktigt för karriären20.12.2021 09:18:17 CET | Pressmeddelande

Vikten av lärande under hela arbetslivet blir uppenbart för allt fler tjänstemän. Åtta av tio tjänstemän medger att regelbunden kompetensutveckling kommer att vara viktigt för den framtida karriärsutvecklingen. Det visar en undersökning som gjorts bland privatanställda tjänstemän på uppdrag av TRR, Sveriges ledande omställningsaktör och arbetslivsexpert.

Var fjärde tjänsteman värderar arbetsgivarens hållbarhetsprofil högt10.11.2021 10:10:08 CET | Pressmeddelande

TRR har som ledande omställningsaktör stor kunskap om det privata näringslivets syn på det nya arbetslivet, arbetsmarknaden och kompetensbehovet. TRRs Insiktskompass om rekrytering visar att drygt var fjärde tjänsteman anser att företagets hållbarhetsprofil har ganska eller mycket stor påverkan på valet av arbetsgivare. Insiktskompassen visar även att geografi vid rekrytering kommer att bli allt oviktigare.

Rekordmånga tjänstemän får nytt jobb1.7.2021 09:20:00 CEST | Pressmeddelande

Arbetslösheten i Sverige fortsätter att minska och för tjänstemän inom det privata näringslivet ser framtiden ljus ut. Arbetsmarknadsstatistik från omställningsaktören TRR visar att betydligt färre tjänstemän har blivit uppsagda under andra kvartalet 2021 jämfört med samma period 2020. TRRs kvartalsrapport visar också att hela 4 502 tjänstemän har gått vidare till nytt arbete, påbörjat studier eller startat företag, vilket är en ökning med 66 procent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum