Här hotas jobben av robotisering

Dela
Kommuner med få dominerande arbetsgivare inom industrin löper störst risk att påverkas av robotiserings- och automatiseringstrenden i näringslivet, visar Dagens Samhälles kartläggning. Men kommunerna i riskzonen står redo för förändringarna.

 
Oxelösund, Uppvidinge och Olofström är de tre kommuner som är mest riskutsatta i den snabbt växande robotiserings- och automatiseringstrenden. Strax bakom följer Ovanåker, Hofors och Markaryd. Gemensamt för dem är att de är beroende av stora och dominerande industriarbetsgivare.

Men i Olofström, där omkring en tredjedel av de sysselsatta jobbar för Volvo Personvagnar, är oron inte jättestor. Här tror man att den största automatiseringsvågen redan har passerat, och på orten har man skapat mer än tusen nya arbetstillfällen de senaste sju åren.

– Volvo uppger att de nått i princip så långt de kan med automatisering. Vi är en av de robottätaste regionerna i norra Europa brukar det sägas. Och utvecklingen har nått andra större arbetsgivare på orten, mycket på grund av Volvos krav, säger kommunstyrelsens ordföranden Sara Rudolfsson (S), till Dagens Samhälle.

Och robotiseringen behöver inte bara vara en nackdel, konstaterar Oxelösunds kommunstyrelseordförande Catharina Fredriksson.

– Under en period har det varit svårt att locka inte minst unga människor till industrin. En hög teknisk nivå, automatisering och robotisering kan göra industrin till en ännu mer attraktiv arbetsgivare, säger hon.

Generellt är risken för jobbpåverkan av robotisering störst bland privata arbetsgivare, 56 procent, visar Dagens Samhälles kartläggning. Risken för jobben i offentlig sektor är betydligt lägre, 33 procent.

Landsbygdskommuner löper större risker än storstadskommuner, större städer och så kallade  pendlingskommuner. Allra minst är riskerna i kommuner som Danderyd, Lund och Lomma.

Dagens Samhälles kartläggning bygger på bearbetning av data från Stiftelsen för strategisk forskning och Statistiska centralbyråns yrkesregister. Kartläggningen visar kommuners risk för utsatthet av robotisering på 20 års sikt. Riskfaktorn per kommun bygger på en beräkning av andelen av de yrkesverksamma i kommunen i olika yrkesgrupper multiplicerat med yrkesgruppens riskfaktor. Beräkningarna ger en indikation på hur stor andel av den yrkesverksamma befolkningen som påverkas av robotisering och automatisering.

Hela artikeln bifogas.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye