Civil Rights Defenders

Hbtqi-aktivister utses till årets människorättsförsvarare

Dela
2022 års Civil Rights Defender of the Year Award tilldelas de två hbtqi-aktivisterna Xheni Karaj från Albanien och Frank Mugisha från Uganda, för deras outröttliga kamp hbtqi-personers rättigheter i länder där homofobi, diskriminering och våld är utbrett.

Trots att de arbetar i miljöer där homofobi är utbrett, fortsätter de kämpa med imponerade kraft för varje individs rätt till sin sexuella läggning och könsidentitet. Båda har varit centrala figurer i att bygga upp hbtqi-rörelser i sina länder och de inspirerar hbtqi-aktivister runt om hela Balkanregionen och Östafrika,skriver Civil Rights Defenders styrelse i motiveringen till priset. 

Den första offentligt lesbiska kvinnan i Albanien 
Xheni Karaj är en av de mest inflytelserika hbtqi-aktivisterna och feministerna i Albanien och västra Balkan. Hon var med och grundade Aleanca LGBT,en hbtqi-organisation i Tirana som bland annat organiserade Albaniens första prideparad 2012. Hon är även en av grundarna av det första skyddade boendet i Östeuropa, för hbtqi-personer som har förskjutits av sina familjer.    

Diskrimineringen av hbtqi-personer i Albanien är utbredd. I åratal var Xheni Karaj den enda öppet lesbiska kvinnan i Albanien, efter att ha kommit ut på nationell tv under en debatt. När en politiker i debattpanelen sa att han skulle skjuta sin son i huvudet om han kom ut som homosexuell och en annan deltagare påstod att homosexuella inte existerar i Albanien, då kunde inte Xheni Karaj hålla tyst längre. Hon reste sig i publiken och bad om mikrofonen. Hon blev talesperson för den albanska hbtqi-rörelsenöver en natt, en roll som gör henne ständigt utsatt för hatpropaganda och trakasserier. Trots det fortsätter Xheni Karaj att kämpa för att förändra uppfattningen om homosexuella i landet. 

Stoppade lag om dödsstraff för homosexuella 
Frank Mugisha är en av de mest framstående hbtqi-aktivisterna i Afrika och generalsekreterare för SMUG, en paraplyorganisation för sexuella minoriteter i Uganda. Han och hans organisation har organiserarpridemarscher, driver flera skyddade boende för hbtqi-personer och genomför ett intensivt arbete för att förändra synen på hbtqi-personer bland lokala ledare, beslutsfattare och vanliga ugandier. 

Homosexualitet är olagligt i Uganda, att vara öppen om sin sexuella läggning eller könsidentitet och förespråkare för hbtqi-rättigheter kan vara livsfarligt. På grund av sin sexuella identitet och sitt påverkansarbete har Frank mött hat och trakasserier, och utsatts för våld och dödshot. År 2011 mördades Franks nära vän och SMUG-kollega David Kato efter att ha stämt en tabloid för att ha publicerat namnen på 100 hbtqi-ugandier med en uppmaning att "hänga dem". Sedan dess har Frank Mugishaoch SMUG arbetat hårt mot rättsväsendet och beslutsfattare för att göra uthängningar i medier och annan diskriminering av homosexuella olaglig. År 2009 föreslog parlamentet i Uganda att den redan befintliga kriminaliseringen av homosexualitet borde omfatta dödsstraff. SMUG, tillsammans med andra aktivister och organisationer, arbetade framgångsrikt för att författningsdomstolen skulle upphäva lagförslaget. 

Kommentarer till priset 
– Hbtqi-rättigheter är mänskliga rättigheter. Rätten till sin sexualitet, sin kropp och sin könsidentitet, och i många fall även rätten till sitt liv. Människor riskerar dagligen sina liv för rätten att älska vem de vill. Årets mottagare av priset har betytt oerhört mycket för framstegen för hbtqi-rättigheter i Balkan och östra Afrika, säger Gabrielle Gunneberg, Global programchef Civil RightsDefenders. 

Priset får mig att inse att vi faktiskt åstadkommit en revolution i Albanien. Vi började när folk inte ens trodde att vi fanns i landet, de trodde att homosexualitet var en sjukdom du får från Västvärlden. Vi har fått människor att inse att vi existerar, att vi är stolta över oss själva och att vi ska ha rätt att använda det offentliga utrymmet för att berätta våra historier, sägerXheni Karaj.   

– Det här priset visar att hbtqi-rättigheter är mänskliga rättigheter på riktigt. För oss är det ett erkännande att vi är med och för arbetet för mänskliga rättigheter framåt, säger Frank Mugisha.  

Priset delas ut årligen av människorättsorganisationen Civil RightsDefenders till framstående människorättsförsvarare. Tidigare år har priset tilldelats människorättskämpar i bland annat Ryssland, Turkiet och Burma. Syftet är att stötta och stärka aktivister som med fredliga medel fortsätter utkräva ansvar av makthavare trots att det innebär stora risker för deras egen säkerhet. 

Kontaktuppgifter 

Vill du veta mer eller boka en intervju, vänligen kontakta vår presskontakt på press@crd.org eller +46 (0)76 576 27 62. 

Övrig information 

  • Priset Civil Rights Defender of the Year Award delas utårligen sedan 2013. Läs mer om med priset här. 
  • Priset har tilldelats människorättsförsvarare från bland annat Ryssland, Turkiet och Burma. Läs om samtliga prisvinnare här. 

Nyckelord

Bilder

Ladda ned bild
Xheni Karaj
Xheni Karaj
Ladda ned bild
Xheni Karaj
Xheni Karaj
Ladda ned bild
Frank Mugisha
Frank Mugisha
Ladda ned bild
Frank Mugisha
Frank Mugisha
Ladda ned bild

Länkar

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

De riskerar sina liv för mänskliga rättigheter – imorgon kommer de till Stockholm28.10.2024 11:29:17 CET | Pressmeddelande

Den 29–31 oktober kommer närmare 150 människorättsaktivister till Defenders’ Days i Stockholm. Bland dem finns anhöriga till personer som försvunnit och avrättats i Syrien, en venezuelansk människorättsaktivist som utsatts för regimens förtryck efter valet och en affärsjurist från Ukraina som sadlat om för att kartlägga krigsbrott. De har alla en sak gemensamt – de utför ett av världens viktigaste, och farligaste, arbeten.

Ödesval i Georgien – demokrati och mänskliga rättigheter på spel24.10.2024 08:55:51 CEST | Pressmeddelande

På söndag 26 oktober hålls ett av de mest avgörande parlamentsvalen i Georgien sedan självständigheten för mer än 30 år sedan. Valet kommer att avgöra om landet närmar sig västvärlden eller faller tillbaka under ryskt inflytande. Civil Rights Defenders har länge arbetat nära civilsamhället i landet och kan kommentera läget utifrån ett människorättsperspektiv. – De människor i Georgien som vi möter i vårt arbete med demokrati och mänskliga rättigheter är oroliga. Läget för mänskliga rättigheter riskerar att förvärras ytterligare efter valet, säger Helen Rask, chef för Eurasienavdelningen på Civil Rights Defenders.

De riskerar sina liv för mänskliga rättigheter – nu kommer de till Stockholm17.10.2024 15:05:39 CEST | Pressmeddelande

Den 29–31 oktober kommer närmare 150 människorättsaktivister till Defenders’ Days i Stockholm. Bland dem finns anhöriga till personer som försvunnit och avrättats i Syrien, en venezuelansk människorättsaktivist som utsatts för regimens förtryck efter valet och en affärsjurist från Ukraina som sadlat om för att kartlägga krigsbrott. De har alla en sak gemensamt – de utför ett av världens viktigaste, och farligaste, arbeten.

Nationellt tiggeriförbud - kränker yttrandefriheten och rätten till privatliv30.9.2024 17:19:00 CEST | Pressmeddelande

Under eftermiddagen den 30 september presenterade regeringen ett direktiv till en utredning om ett nationellt tiggeriförbud. Civil Rights Defenders ställer sig mycket kritiska till ett eventuellt tiggeriförbud. – Ett nationellt tiggeriförbud kan inte stå i proportion till de inskränkningar av yttrandefriheten och rätten till privatliv som det medför. Därför kränker ett sådant förbud mänskliga rättigheter, säger Aida Samani, tillförordnad chefsjurist på Civil Rights Defenders.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye