Riksteatern

Hemlig tidning ger vittnesmål från Förintelsen – urpremiär för Några av oss

Dela
Fyra pojkars osannolika mod under Förintelsen står i centrum när Riksteatern sätter upp Några av oss. En berättelse om den hemliga tidning som spred hopp i koncentrationslägret Theresienstadt. Några av oss är en föreställning om motstånd, meningsskapande och det akuta behovet av att leva ut sina drömmar. I regi av Riksteaterns teaterchef Måns Lagerlöf. Premiär i Hallunda den 15 september.
foto-Soren-Vilks
foto-Soren-Vilks

När antidemokratiska röster demonstrerar på våra gator och rasism och antisemitism sprider sig i Europa sätter Riksteatern upp föreställningen Några av oss. En vecka efter stundade val, tar pjäsen med oss tillbaka till koncentrationslägret Theresienstadt. Handlingen kretsar kring Petr Ginz som 14 år gammal utropar sovsalen till en egen republik och tillsammans med en grupp andra pojkar i hemlighet ger ut tidningen Vedem. Petr överlever inte Theresienstadt, men tidningarna göms och bevaras för eftervärlden.

- Tidningen Vedem är en journalistisk bragd som sänder ett starkt budskap till vår tid. Petr Ginz hjälper oss att kalibrera vår moraliska kompass, säger Måns Lagerlöf, regissör.

Mellan 1942-1944 ges 82 nummer ut av tidningen Vedem. Vi får följa Petr Ginz journalistiska kamp att hinna teckna, skriva, berätta och leva innan det är försent. Några av oss är en föreställning som ämnar att ge innehåll och begriplighet åt den obegripliga förlusten av ett människoliv.

Pjäsen är skriven av Eva-Maria Dahlin och bygger på Peter Ginz dagbok samt We are children just the same, en bok baserad på tidningsartiklar fån tidningen Vedem. För regin står Riksteaterns teaterchef Måns Lagerlöf. Detta blir Lagerlöfs sista uppsättning i rollen som teaterchef.

Några av oss ingår i ett av Riksteaterns långsiktiga tematiska spår, Demokratins gränser. Läs mer på http://demokratinsgranser.riksteatern.se

Urpremiär i Hallunda den 15 september.

Medverkande Mårten Andersson Per Burell David Lenneman Peter Perski

Dramatiker Eva-Maria Dahlin Regissör Måns Lagerlöf Scenograf & kostymdesigner Johanna Mårtensson Komposition & ljuddesign Hampus Norén Mask Anna Olofson Ljusdesign Peter Stockhaus

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/nagra-av-oss

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/nagra-av-oss

Kontakter

Anna GerdinPress- och PR-ansvarig08-531 99 408anna.gerdin@riksteatern.se

Bilder

foto-Soren-Vilks
foto-Soren-Vilks
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum