Riksteatern

Hemligstämplad pjäs åter på Riksteaterturné

Dela
Nu ställer sig några av Sveriges främsta komiker och skådespelare på scen utan att ha läst manus eller fått regi i förväg. Riksteatern turnerar återigen med den hyllade pjäsen Vit kanin Röd kanin - ett vittnesmål om det fria ordet, skriven av den iranska dramatikern Nassim Soleimanpour.

Under våren kommer bland annat Per Andersson, Gunilla Röör, Andreas T Olsson, Ulla Skoog, Mark Levengood och Katarina Ewerlöf framföra Vit kanin Röd kanin när nu den kritikerrosade pjäsen åker på turné med Riksteatern igen. För varje föreställning kommer det vara en ny skådespelare som varken fått läsa manus eller repeterat pjäsen inför. Vit kanin Röd kanin är hemlighetsstämplad och skådespelarna får ta del av berättelsen i samma stund som publiken. Manuset och instruktioner väntar i ett kuvert på scenen.

- Det känns äventyrligt och inte minst utmanande att ställa sig på scen utan att ha läst manuset i förväg. Samtidigt som det kommer att bli roligt att få vara på samma planhalva som publiken. Vi kommer för en gångs skull ställa en fråga tillsammans: vad ska det här bli?, säger Katarina Ewerlöf, skådespelare, som framför pjäsen i Karlskrona den 21 april.

Vit kanin Röd kanin är skriven av den iranska dramatikern Nassim Soleimanpour under ett utreseförbud från Iran, vilket avspeglar sig i pjäsen. Det är en personlig berättelse med många igenkänningsfaktorer. Vit kanin Röd kanin har turnerat med Riksteatern vid två tillfällen tidigare, hösten 2015 och hösten 2016. Pjäsen har även rönt stora framgångar på Broadway. Den har översatts till fler än tjugo språk och spelats över tusen gånger världen över. Manus Nassim Soleimanpour

Medverkande

Per Andersson, Peter Jansson, Kodjo Akolor, Gunilla Röör, Iso Porovic, Ingmar Virta, Charlotte Lindmark, Mark Levengood, Krister Kern, Maria Sundbom, Ulla Skoog, Andreas T Olsson, Bror Tommy Borgström och Katarina Ewerlöf.

Turnéstart den 7 februari i Nyköping

Föreställningen presenteras i samarbete med Aurora Nova.

VIKTIGT: Media och pressansvariga bör förhålla sig till följande. Pjäsen är inte öppet politisk och bör därför inte framställas som sådan. Den utforskar på en mer djupare och metaforisk nivå och undviker uttryckligen en öppen politisk kommentar. Eventuella hänvisningar till att pjäsen skulle vara regeringskritisk kan bokstavligt talat äventyra dramatikerns liv. Vi ber därför samtliga journalister att vara förnuftiga i sin rapportering kring pjäsen.

För mer information: www.riksteatern.se/vitkaninrodkanin

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/vit-kanin-rod-kanin-2017

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Finländsk eremit och ufoskådares levnadsberättelse blir till en filosofisk fredsmonolog12.4.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

I Det lyckligaste är att vara lycklig tecknas en personlig bild av Elis Sinistö, som var en DIY-konstnär, mystiker och eremit. Han flyttade ut i skogen och byggde sig en egen värld av kojor och konst där han bodde i 50 år fram till sin död. Hans levnadshistoria har omvandlats till en filosofisk fredsmonolog som framförs av Taisto Reimaluoto i regi av Hanna Kirjavainen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum