Serviceföretagen

Hemstädning ökar trots pandemin

Dela

Hemstädning ökar med 9 procent första halvåret jämfört med samma period förra året, sett till utbetalade kronor för rutavdrag. Totalt har rutavdraget för samtliga tjänster ökat med 13 procent jämfört med samma period förra året. Det visar Rutindikatorn från Almega Hemserviceföretagen.

Foto: Helene Grynfarb
Foto: Helene Grynfarb

– Hemstädning är oerhört populärt och skapar många nya jobb, inte minst för de som står en bit ifrån arbetsmarknaden. Det är särskilt viktigt nu för att bekämpa långtidsarbetslösheten, säger Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Hemserviceföretagen.

Under första halvåret har drygt 2,2 miljarder kronor utbetalats i rutavdrag för hemstädning. Det innebär en ökning med 9 procent jämfört med samma period förra året. Under första halvåret har totalt 3,2 miljarder kronor utbetalats för tjänster som omfattas av rutavdrag, vilket innebär en ökning med 13 procent. Det visar Rutindikatorn som baseras på statistik från Skatteverket och som har analyserats av Almega Hemserviceföretagen.

Mest populärt är det att göra rutavdrag för hemstädning, 70 procent betalas ut för städning. Näst vanligast är trädgårdsskötsel på 14 procent och sen flytthjälp på 10 procent.
Den 1 januari 2021 höjdes taket för rut-avdraget från 50 000 till 75  000 kronor samtidigt som flera nya tjänster lades till, bland annat möblering och tillsyn av fastighet. I samband med höjningen av taket fredades 25 000 kronor från att kunna användas upp av rotavdrag.

– Genom att freda en ännu större andel från att ätas upp av rotavdraget kan fler jobb skapas i seriösa företag. När kunderna inte tvingas välja lägsta pris för att komma under gränsen gynnar det företag med bättre villkor för de anställda, säger Pernilla Enebrink.

Under årets första sex månader har över 772 000 personer köpt tjänster som berättigar till rutavdrag. Drygt 20 000 företag har ansökt om ersättning för utförda tjänster som omfattas av rutavdrag under samma period.

̶  Köpare har ett ansvar att anlita seriösa städföretag. Är det för billigt ska man vara vaksam. På serviceforetagen.se är det enkelt att kontrollera om företaget har kollektivavtal eller är ett Auktoriserat Serviceföretag som kontrolleras av fack och arbetsgivare, säger Pernilla Enebrink.

Fack och arbetsgivare inom städbranschen kontrollerar årligen städföretag utifrån en rad parametrar. Arbetet med auktorisationen Auktoriserat Serviceföretag är ett arbete för att stärka branschen och underlätta för kunderna att göra bra val av städleverantör.

För mer information, kontakta gärna:
Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert, Almega Hemserviceföretagen, pernilla.enebrink@almega.se, 073-042 90 37

Länkar:

Fakta om rutavdraget:

  • “RUT” står för rengöring, underhåll och tvätt.
  • Rutavdraget ger privatpersoner möjlighet att göra skatteavdrag för vissa sorters hushållsarbete.
  • Du får ett skatteavdrag på 50 procent av arbetskostnaden för den hushållsnära tjänsten.
  • Du som köper ruttjänster ansöker inte om avdraget, utan Skatteverket betalar direkt till den som utför arbetet.
  • Rot- och rutavdraget räknas ihop och är sammanlagt 75 000 kronor per person och år, varav max 50 000 kan användas till rotavdrag.
  • Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort.
  • Utföraren ska vara godkänd för F-skatt.

Källa: Skatteverket

Kontakter

Bilder

Foto: Helene Grynfarb
Foto: Helene Grynfarb
Ladda ned bild
Fördelning av rutavdraget första halvåret 2021
Fördelning av rutavdraget första halvåret 2021
Ladda ned bild

Länkar

Om

Almega Hemservice­företagen
Vi arbetar för ett bättre företagsklimat och stärker arbetsgivare, så att välmående företag kan släppa fram fler jobb.

Vi är bransch- och arbetsgivar­organisationen för landets service­företag som jobbar med hushållsnära tjänster.

Följ Serviceföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Serviceföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum