Dagens Samhälle

Hög omsorgsnota ger inte nöjdare brukare

Dela

Billig eller dyr äldreomsorg? Det spelar ingen roll, visar Dagens Samhälles granskning. De äldre ger inte högre betyg till äldreomsorgen i kommuner som satsar mycket pengar än i kommuner som driver verksamheten billigt.

 
Somliga kommuner lägger 30–40 procent mer pengar på sin äldreomsorg än vad man kan förvänta sig utifrån befolkningens sammansättning. Hos andra ligger kostnaden långt lägre än den förväntade, 20 procent under i extremfallen.

Nöjdheten hos brukarna är generellt hög. I snitt uppgav 87 procent av de svarande i Socialstyrelsens brukarenkät att de är ganska eller mycket nöjda med den omsorg de får. Betygen varierar en hel del.

Men kvaliteten tycks inte påverkas av penninginsatsen – de svagare betygen hittas lika gärna i dyrt driven äldreomsorg som i billig.

– Precis så är det. När vi har studerat kostnader och olika mått på kvalitet har vi inte kunnat hitta några tydliga samband, säger Greger Bengtsson, samordnare på avdelningen Vård och omsorg hos SKL, till Dagens Samhälle.

– Även när man tittat direkt på ersättningsbeloppen i LOV i hemtjänsten och jämfört med brukarnöjdhet blir resultatet detsamma. Inga direkta samband, säger Greger Bengtsson.

Grafiken visar de 20 kommuner som driver äldreomsorgen dyrast respektive billigast i landet. Där syns också andelen mycket nöjda eller ganska nöjda brukare – det enskilt tyngsta kvalitetsmåttet i äldreomsorgen.

Kostnader vs brukarbetyg äldreomsorg

(Källa: Socialstyrelsens brukarundersökning 2016, Öppna jämförelser samt Kolada)

Hela artikeln bifogas
 

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum