Region Örebro län

Hög tid att vaccinera sig mot TBE

Dela

Nu kommer våren och fästingarna vaknar till liv. Det är dags att vaccinera sig mot fästingburen hjärninflammation, TBE. För att få ett skydd inför sommaren är det hög tid att boka tid vid länets vårdcentraler. För att få bra effekt krävs dessutom flera doser.

- I Örebro län har vi under de senaste åren sett en ökning av antalet fall av TBE, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare. Under 2021 smittades 29 länsbor av TBE varav 23 tros ha fått smittan inom länet. Förra året rapporterades 16 fall. Fallen finns över hela länet. De flesta fall av TBE uppkommer under sommaren och hösten.

- Utifrån den ökning vi har sett av TBE senaste åren är det viktigt att vaccinera sig mot TBE om man rör sig ute i skog och mark. Helst bör det ske så tidigt som möjligt inför fästingsäsongen.

Riskområden

TBE-vaccination rekommenderas till dig som:

  • Vistas i skog och mark i Örebro län.
  • Vistas i skog och mark i riskområden i andra län såsom Uppsala, Stockholm och Södermanlands län längs kust och skärgårdar samt Mälaren. Andra riskområden är Vänern och Vättern, Göteborgstrakten delar av Östra Skåne, Blekinge, Halland och Bohuslän. Smittan finns även på Gotland, Stora Karlsö och Gotska Sandön.
  • Vistas i skog och mark på Åland, i Baltikum eller riskområden i Central- och Östeuropa.

Det finns vaccin mot TBE

Grundvaccination ger ett bra skydd mot TBE men måste upprepas för att ge fortsatt skydd.

Grundvaccinationen mot TBE består av tre eller fyra doser beroende på ålder, om man är under eller över 50 år när man tar sin första spruta, eller om man har nedsatt immunförsvar. Barn kan vaccinera sig från ett års ålder, men hos de flesta kan vaccinering vänta till efter tre-årsåldern.

Var kan jag vaccinera mig?

Du kan vaccinera dig på länets vårdcentraler eller på en privat vaccinationsmottagning. Vaccin omfattas inte av högkostnadsskyddet.

Nytt för i år är att det går att boka tid för vaccination på sin vårdcentral via webbplatsen 1177.se. Du kan också ringa 019-602 80 00 för att boka tid.

Läs mer om TBE på 1177.se

För mer information

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, Region Örebro län

Telefon: 019-6023581, 072-2023581

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum