Region Örebro län

Hög tid att vaccinera sig mot TBE

Dela
Fästingarna börjar vakna! Med vår och värme startar också årets fästingsäsong. Om du tänker vistas i skog och mark är rekommendationen att vaccinera dig mot fästingburen hjärninflammation, TBE. För att få bra skydd krävs flera doser.
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Under 2022 smittades 19 länsbor av TBE och året innan rapporterades 29 fall. Fallen finns över hela länet. De flesta fall av TBE uppkommer under sommaren och hösten.

- Antalet fall har varierat en del senaste åren men sett över en längre tid är trenden ökande. Under 2021 var det en markant ökning. Om vi ser till hela Sverige har TBE ökat både i antal fall och även spridit sig till nya delar av Sverige, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.

De flesta som smittas får lindriga besvär, men det finns också personer som får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Därför är det är det viktigt att vaccinera sig mot TBE om man rör sig ute i skog och mark. Helst bör det ske så tidigt som möjligt inför fästingsäsongen.

Riskområden

TBE-vaccination rekommenderas till:
• Personer som vistas i skog och mark i Örebro län.
• Personer som vistas i skog och mark i riskområden i andra län. Sammanfattningsvis utgör Sverige söder om Dalälven samt Gävle kommun riskområden för TBE. Smittan är vanligast inom Upplands och Södermanlands skärgårdar samt omkring Mälaren men finns även västerut och i södra Sverige.
• Resenärer som vistas i skog och mark på Åland, i Baltikum eller riskområden i Central- och Östeuropa.

Det finns vaccin mot TBE

Grundvaccination ger ett bra skydd mot TBE men måste upprepas för att ge fortsatt skydd.

Grundvaccinationen mot TBE består av tre eller fyra doser beroende på ålder, om man är under eller över 50 år när man tar sin första spruta, eller om man har nedsatt immunförsvar. Barn kan vaccinera sig från ett års ålder, men hos de flesta kan vaccinering vänta till efter tre-årsåldern.

Var kan jag vaccinera mig?

Du kan vaccinera dig på länets vaccinationsmottagningar eller på en vårdcentral Vaccin omfattas inte av högkostnadsskyddet.
På de flesta av länets vårdcentraler kan du boka tid via 1177.se. Du kan också ringa 019-602 80 00 för att boka tid.

Boka tid på 1177.se

För mer information kontakta

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare

Kontakt genom Petra Ekenstam, kommunikationsstrateg

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Ladda ned bild
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare Fotograf: Håkan Risberg
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare Fotograf: Håkan Risberg
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Sugen på solceller? Fråga din kommun!23.5.2023 07:40:00 CEST | Pressmeddelande

Utbyggnaden av solel fortsätter att öka i snabb takt i Örebro län, där den totala installerade effekten ökade med 58 procent från föregående år. Högre elpriser ökar efterfrågan och intresset att installera solceller på sin egen fastighet, men det kan vara lätt att glömma bort att undersöka vad som gäller inför en installation. Oavsett om bygglov krävs eller inte så ska en installation alltid utformas med varsamhet. Kontakta din kommun i ett tidigt skede för att vara på den säkra sidan att det blir rätt.

Pressinbjudan: Kollegor från Tanzania i erfarenhetsutbyte med Region Örebro län12.5.2023 13:43:45 CEST | Pressinbjudan

Nästa vecka får vi i Region Örebro län besök från Tanzania. Det är Ezra Pharies Ngereza, Tekla Paul Mlysnsi och John Deogratius som jobbar med välfärdsfrågor i Kinondoni som ligger i utkanten av Dar-Es-Salam. De är bland annat intresserade av att utbyta erfarenheter i arbetet för att främja jämställdhet, stötta familjer och se hur vi arbetar med stöd till barn med funktionsnedsättning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum