Naturskyddsföreningen

Höga PFAS-halter sätter stopp för svenska kräftor

Dela
Kräftor från vissa svenska insjöar kommer inte att gå att sälja nästa år. Halterna av miljögifterna PFAS i kräftorna överskrider EU:s nya gränsvärden som börjar gälla i januari. Däremot går kräftor från Spanien och Egypten bra att äta. Nu kräver Naturskyddsföreningen att all användning av PFAS förbjuds och att ytterligare spridning från förorenade områden förhindras.

– Svenska kräftor från vissa insjöar, som Vänern och Vättern, innehåller skyhöga halter av PFAS, som överstiger EU:s nya gränsvärden. Det är sorgligt men sant, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

I januari 2023 införs gränsvärden för PFAS i kött, ägg och fisk, genom en uppdatering av EU:s livsmedelsförordning. Halterna av PFAS i de kräftor från svenska insjöar som Testfakta undersökte i somras överskrider dessa nya gränsvärden, och de kommer därför inte att gå att sälja om halterna ligger på samma nivå.

Kräftorna innehåller skyhöga halter av PFAS, vilket visar att sjöarna är kraftigt förorenade. Däremot går de kräftor från Spanien, Turkiet och Egypten, som Testfakta också undersökte, bra att sälja även i fortsättningen.

– Tyvärr är många mark- och vattenområden i Sverige så kraftigt förorenade med PFAS att det kan påverka livsmedel. Att svenska kräftor inte kommer att gå att sälja är ytterligare ett bevis på att det är bråttom att minska PFAS-halterna, säger Cecilia Hedfors, sakkunnig miljögifter hos Naturskyddsföreningen.

Hur de nya gränsvärdena påverkar annan livsmedelsproduktion är i dag oklart, eftersom man inte har mätt PFAS i så många svenska livsmedel. Det vi vet är dock att exponering för vissa PFAS-ämnen leder till sämre vaccinsvar hos barn, leverskador, förhöjda halter av blodfetter, tarmsjukdomar och sköldkörtelrubbningar.

– Det är oroväckande att vi har så höga halter i miljön som kan påverka vår svenska livsmedelsproduktion. De gränsvärden som EU satt upp för PFAS i livsmedel är ett bra första steg, men räcker tyvärr inte för att skydda hälsan hos befolkningen. Det dags att förbjuda all användning av PFAS, och till dess minimera användningen av och exponeringen för PFAS så långt det är möjligt, säger Karin Lexén.

FAKTA OM PFAS

PFAS-ämnen har skapats för att stöta bort fett, smuts och vatten. Idag finns det över 4 700 olika PFAS-ämnen på marknaden. De hittas bland annat i stekpannor, funktionskläder, skor, möbeltyger, skidvalla, matförpackningar, brandskum, impregneringssprayer och skönhetsprodukter.

Populationsstudier på människor visar en koppling mellan exponering för vissa PFAS-ämnen och sämre vaccinsvar hos barn, leverskador, förhöjda halter av blodfetter, tarmsjukdomar och sköldkörtelrubbningar. De två mest kända PFAS-ämnena PFOS och PFOA är även misstänkt cancerframkallande och kan ha negativa effekter på reproduktionsförmågan. Studier på djur visar att de också får negativa hälsoeffekter.

Kontakter

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Ny analys: Regeringens kärnkraftsplan resulterar i över 200 miljoner ton högre koldioxidutsläpp3.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Idag släpper Naturskyddsföreningen en ny analys om hur utsläppen av växthusgaser påverkas av regeringens färdplan för ny kärnkraft. Analysen visar att fokuset på ny kärnkraft fördröjer klimatomställningen. Det kan resultera i att utsläppen av koldioxid blir cirka 220 miljoner ton högre jämfört med en fortsatt utbyggnad av förnybar el, vilket motsvarar över fem gånger de territoriella utsläppen i Sverige 2023. Nu kräver Naturskyddsföreningen att regeringen ska utreda konsekvenserna av färdplanen för kärnkraft innan den sjösätter subventionerade mångmiljardlån och andra styrmedel för att bygga ut kraftslaget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye