Riksteatern

Högaktuellt när Tyst Teater sätter upp Bernardas hus

Dela

Riksteaterns Tyst Teater sätter upp Federico García Lorcas klassiska familjedrama Bernardas hus i regi av Josette Bushell-Mingo. För första gången framförs pjäsen på svenskt teckenspråk. En högaktuell uppsättning med paralleller till den nationalism, kvinnliga frigörelse, förtryck och det våld som finns i dagens samhälle.

Foto-Urban-Joren
Foto-Urban-Joren

- Likt många klassiker är Lorca aktuell även idag. En spegel från det förflutna som reflekterar nutiden. I Bernardas hus lyfter han återigen kvinnans röst och belyser frågor som rör makt, tradition, familj och sexualitet, säger Josette Bushell-Mingo, regissör.

Bernardas hus är ett unikt samarbete mellan Tyst Teater i Sverige, Teater Manu i Norge och Teatteri Totti i Finland. När Bernarda Albas make går bort inleder hon en åtta år lång sorgeperiod och låser in sig själv och sina fem döttrar i deras hem. I denna uppsättning är Bernarda och hennes döttrar döva. Innanför hemmets väggar utspelar sig en kamp mellan kärlek och tradition, ilska och avundsjuka. Samtidigt breder fascismens skugga ut sig utanför huset väggar och döva och teckenspråket är hotade. Därför måste Bernarda till varje pris kontrollera sina döttrar.

På scen står sju kvinnliga skådespelare och föreställningen framförs både på svenskt teckenspråk och svenska. Vilket ger ytterligare dimensioner till berättelsen då relationen mellan döva och hörande utforskas. Vem har egentligen makt och status? I denna uppsättning är rollerna omvända då Bernardas familj har en hög status medan deras hushållerska Poncia, som är hörande, anses ha en låg status i samhället. Genom Poncias berättelse, laddad med både kärlek och rädsla för Bernarda, kan hela publiken följa med.

Föreställningen får även publiken att fundera över vad de själva skulle gjort i samma situation och vilka val som de gör i sitt eget liv.

- Rädsla och makt leder bara till förödelse. Ingen föds till diktator, det är något man blir. Så var det då och så är det nu. Därför måste vi kämpa bortom vår rädsla. Vi måste se varningssignalerna för vad som kan hända med vårt samhälle. Vissa säger att det redan har hänt. Jag hoppas att publiken frågar sig vad de själva skulle ha gjort och sedan gör rätt val, säger Josette Bushell-Mingo.

Föreställningen kommer även att turnera i Norge och Finland. Den hade premiär i juli på prestigefyllda festivalen Clin d´Oeil i Reims, Frankrike.

Josette Bushell-Mingo är konstnärlig ledare för Tyst Teater, regissör, sångerska och skådespelare. Hon var senast aktuell på Riksteatern med den kritikerrosade föreställningen Nina - a story about me and Nina Simone. Hon har tidigare regisserat En druva i solen för Riksteatern och Tyst Teaters hyllade uppsättningar av Odysséen och FAME Visukalen.

Sverigepremiär den 5 september på Södra Teatern i Stockholm

Medverkande Mira Zuckermann, Mette Marqvardsen, Dawn Jani Birley, Rebecca Drammeh, Aino Hakala, Cecilia Järbrink och Marie-Thérèse Sarrazin

Regi Josette Bushell-Mingo Svensk översättning Jens Nordenhök Dramaturg Jenny Schöldt Manuskonsult Sølvi Zuckermann Scenograf Lotta Nilsson Ljusdesign Charlie Åström Kostym Tanja Honkanen Mask Anna Olofsson Maskassistent Gabriel-Jim Nal Språkkonsulter Debbie Z. Rennie och Sarah Remgren Koreograf Sofia Lindgren

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/bernardashus

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/bernardas-hus

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Foto-Urban-Joren
Foto-Urban-Joren
Ladda ned bild
Bernardashus-Foto-Urban-Joren2-1
Bernardashus-Foto-Urban-Joren2-1
Ladda ned bild
Bernardashus-Foto-Urban-Joren3-1
Bernardashus-Foto-Urban-Joren3-1
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum