A Non Smoking Generation

Högstadieklass möter Lena Hallengren för att få en tobaksfri skoltid

Dela

Fredag 20 september besöker en skolklass från årskurs nio på Myrsjöskolan i Nacka Socialdepartementet. Tillsammans med den tobaksförebyggande organisationen A Non Smoking Generation deltar 18 elever i ett möte med socialminister Lena Hallengren för att ställa sina frågor och berätta varför de vill ha en tobaksfri skoltid.

Var tredje elev i årskurs två på gymnasiet har börjat använda tobak under sin skoltid. För att bättre förstå varför och hur det kan förhindras gör A Non Smoking Generation en årlig Novusundersökning om ungas attityder till tobak. 83 procent av alla tobaksdebuter sker i tonåren och nio av tio 14-18-åringar anger kompisars påverkan som skäl till att börja röka. Tobaksbruk smittar och många lär sig röka och snusa i skolan. För att slippa känna grupptrycket att börja med tobak vill sju av tio ungdomar införa tobaksfri skoltid. Klass 9A2 på Myrsjöskolan i Nacka är inget undantag.

- Nästa år börjar vi gymnasiet. Vi har många kompisar som går gymnasiet nu som röker. Vi vill inte känna trycket att börja röka och snusa på våra nya skolor. Varför gör politikerna inte mer för att skydda oss i skolan? Elev i klass 9A2 på Myrsjöskolan.

Forskning visar att samtliga tobaksprodukter medför allvarliga hälsorisker. Trots det finns i nuläget ingen lag som skyddar skolbarnen från att utsättas för tobak under skoltiden. Lagen om rökfri skolgård omfattar bara cigaretter och reglerar bara skolgården.

- Alla vet att man inte får röka på skolgården, men om man vill röka kan man bara gå in i skogen bakom skolan. Vissa skolor har inte ens en skolgård. Varför finns det inte tillräcklig lagstiftning för att skoltiden ska vara tobaksfri? Elev i klass 9A2 på Myrsjöskolan.

A Non Smoking Generation oroas också över allmänhetens låga kunskap om tobak. Både när det handlar om hur tobak framställs och hur det påverkar miljö, klimat och mänskliga rättigheter, men även när det gäller nikotinets skadeverkningar. Bara fyra av tio elever anger att de har fått ingående information om tobak i skolan.

- 92 procent av alla elever som tagit del av vår föreläsning ”Tobaksbarn – 50 kr och barnarbete på köpet” säger att de blivit motiverade att avstå från tobak. Tyvärr har vi i dagsläget ingen möjlighet att besöka samtliga skolor i Sverige. Alla barn har rätt till en tobaksfri skoltid och att få ta del av den kunskap som motiverar till ett tobaksfritt liv, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation.

A Non Smoking Generation efterlyser:

-       En lag om tobaksfri skoltid

-       Krav på att utbilda om nikotinets och tobakens hälsoeffekter

-       Krav på att utbilda om tobak ur ett hållbarhetsperspektiv

Den 20 september kl. 08.45 möter klass 9A2 på Myrsjöskolan socialministern för att ställa sina frågor till henne. Vill du ta del av klassens frågor och Lena Hallengrens svar, hör av er till oss så snart som möjligt:

Kontaktperson:

Helen Stjerna, generalsekreterare, tel: 0733-393644, e-post: helen@nonsmoking.se

Nicole Tallberg, kommunikationsansvarig, tel: 08-109300, e-post: nicole@nonsmoking.se

Nyckelord

Bilder

Om

A Non Smoking Generation
A Non Smoking Generation
Skicka brev: Box 555 12/ Besök: Järntorget 78
102 04 Stockholm

08-10 93 00http://www.nonsmoking.se/

Stiftelsen En Rökfri Generation

Stiftelsen A Non Smoking Generation har sedan 1979 verkat för att barn och ungdomar själva ska välja att inte börja använda tobak. Organisationen arbetar aktivt för att begränsa tobakens plats i samhället och skapa skyddande miljöer för barn och ungdomar.

 

Följ A Non Smoking Generation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från A Non Smoking Generation

Downtown Camper och A Non Smoking Generation samarbetar för hälsa och en hållbar framtid26.2.2020 06:00:00 CETPressmeddelande

Downtown Camper by Scandic inleder nu ett samarbete med A Non Smoking Generation, en organisation som förebygger tobaksbruk bland unga, som ett led i hotellets arbete med att främja en aktiv, hälsosam och hållbar livsstil. 5 mars lanseras partnerskapet under ett event som kombinerar löpning med kunskapsutbyte om tobaksfrihet som en investering i både hälsa och hållbar utveckling.

A Non Smoking Generation lanserar nikotinsemla25.2.2020 06:00:00 CETPressmeddelande

Inför fettisdagen 25 februari lanserade A Non Smoking Generation en nikotinsemla – helt fri från tobak. Bakverket är kärnan i en reklamkampanj som uppmärksammar hur tobaksindustrin vilseleder konsumenter genom att marknadsföra nya nikotinprodukter som tobaksfria. Kampanjen är en bluff utformad för att belysa hur tobaksindustrin konsekvent och medvetet kringgår tobakslagen för att kunna locka barn in i beroende genom reklam, design och smaktillsatser.

Kunskap om hur tobaksindustrin påverkar global hållbar utveckling motiverar ungdomar att avstå tobak3.2.2020 06:00:00 CETPressmeddelande

Nästan 90 procent av unga fick ökad kunskap om hur tobaksindustrin påverkar global hållbar utveckling efter att ha sett A Non Smoking Generations föreläsning ”50 kr och barnarbete på köpet”. Hela 92 procent ansåg att föreläsningen motiverar barn och unga till att vara tobaksfria. Det visar en enkätundersökning från projektet Tobaksbarn 2019.

Två miljoner barn har fått kunskap som motiverar till tobaksfria liv28.11.2019 06:00:00 CETPressmeddelande

Sedan 1979 har A Non Smoking Generation förmedlat livsviktig kunskap till över två miljoner barn. I samband med organisationens 40 års-jubileum uppmärksammas viktiga milstolpar men också att behovet av ökad kunskapsspridning och förebyggande insatser för att skydda barn från tobaksbruk. 2019 efterlyser organisationen en lag om tobaksfri skoltid och krav på att information om tobak, ur både hälso- och hållbarhetsperspektiv, inkluderas i läroplanen.

Sveriges Radios utrikeskorrespondent prisas av tobaksförebyggande organisation26.11.2019 06:00:00 CETPressmeddelande

A Non Smoking Generation tilldelar Johan Bergendorff, utrikeskorrespondent för Sveriges Radio som bevakar globala hälsofrågor, utmärkelsen Guldvingen som ”Årets journalist”. I samband med organisationens 40 års-jubileum hyllas Johan för att han rapporterar om tobaksindustrins baksida och bidrar till ökad kunskap om nya tobaksprodukter och hur tobak påverkar global hållbar utveckling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum