A Non Smoking Generation

Högstadieklass möter Lena Hallengren för att få en tobaksfri skoltid

Dela

Fredag 20 september besöker en skolklass från årskurs nio på Myrsjöskolan i Nacka Socialdepartementet. Tillsammans med den tobaksförebyggande organisationen A Non Smoking Generation deltar 18 elever i ett möte med socialminister Lena Hallengren för att ställa sina frågor och berätta varför de vill ha en tobaksfri skoltid.

Var tredje elev i årskurs två på gymnasiet har börjat använda tobak under sin skoltid. För att bättre förstå varför och hur det kan förhindras gör A Non Smoking Generation en årlig Novusundersökning om ungas attityder till tobak. 83 procent av alla tobaksdebuter sker i tonåren och nio av tio 14-18-åringar anger kompisars påverkan som skäl till att börja röka. Tobaksbruk smittar och många lär sig röka och snusa i skolan. För att slippa känna grupptrycket att börja med tobak vill sju av tio ungdomar införa tobaksfri skoltid. Klass 9A2 på Myrsjöskolan i Nacka är inget undantag.

- Nästa år börjar vi gymnasiet. Vi har många kompisar som går gymnasiet nu som röker. Vi vill inte känna trycket att börja röka och snusa på våra nya skolor. Varför gör politikerna inte mer för att skydda oss i skolan? Elev i klass 9A2 på Myrsjöskolan.

Forskning visar att samtliga tobaksprodukter medför allvarliga hälsorisker. Trots det finns i nuläget ingen lag som skyddar skolbarnen från att utsättas för tobak under skoltiden. Lagen om rökfri skolgård omfattar bara cigaretter och reglerar bara skolgården.

- Alla vet att man inte får röka på skolgården, men om man vill röka kan man bara gå in i skogen bakom skolan. Vissa skolor har inte ens en skolgård. Varför finns det inte tillräcklig lagstiftning för att skoltiden ska vara tobaksfri? Elev i klass 9A2 på Myrsjöskolan.

A Non Smoking Generation oroas också över allmänhetens låga kunskap om tobak. Både när det handlar om hur tobak framställs och hur det påverkar miljö, klimat och mänskliga rättigheter, men även när det gäller nikotinets skadeverkningar. Bara fyra av tio elever anger att de har fått ingående information om tobak i skolan.

- 92 procent av alla elever som tagit del av vår föreläsning ”Tobaksbarn – 50 kr och barnarbete på köpet” säger att de blivit motiverade att avstå från tobak. Tyvärr har vi i dagsläget ingen möjlighet att besöka samtliga skolor i Sverige. Alla barn har rätt till en tobaksfri skoltid och att få ta del av den kunskap som motiverar till ett tobaksfritt liv, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation.

A Non Smoking Generation efterlyser:

-       En lag om tobaksfri skoltid

-       Krav på att utbilda om nikotinets och tobakens hälsoeffekter

-       Krav på att utbilda om tobak ur ett hållbarhetsperspektiv

Den 20 september kl. 08.45 möter klass 9A2 på Myrsjöskolan socialministern för att ställa sina frågor till henne. Vill du ta del av klassens frågor och Lena Hallengrens svar, hör av er till oss så snart som möjligt:

Kontaktperson:

Helen Stjerna, generalsekreterare, tel: 0733-393644, e-post: helen@nonsmoking.se

Nicole Tallberg, kommunikationsansvarig, tel: 08-109300, e-post: nicole@nonsmoking.se

Nyckelord

Bilder

Om

A Non Smoking Generation
A Non Smoking Generation
Skicka brev: Box 555 12/ Besök: Järntorget 78
102 04 Stockholm

08-10 93 00http://www.nonsmoking.se/

Stiftelsen En Rökfri Generation

Stiftelsen A Non Smoking Generation har sedan 1979 verkat för att barn och ungdomar själva ska välja att inte börja använda tobak. Organisationen arbetar aktivt för att begränsa tobakens plats i samhället och skapa skyddande miljöer för barn och ungdomar.

 

Följ A Non Smoking Generation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från A Non Smoking Generation

Thaiboxaren Sanny Dahlbeck frontar ny Non Smoking-kollektion hos Stayhard8.10.2019 06:00:00 CESTPressmeddelande

I våras tog thaiboxaren Sanny Dahlbeck ställning för alla barns hälsa i en kampanj då A Non Smoking Generation firar 40 år av tobaksförebyggande arbete 2019. Nu utökas samarbetet när Sanny frontar en ny klädkollektion hos webbshopen Stayhard. Kollektionen lanseras 10 oktober och består av t-shirts och hoodtröjor med Non Smoking-loggan, varav två plagg har ett unikt tryck designat av Sanny.

Var fjärde barn utsätts ofta för tobaksreklam4.9.2019 06:00:00 CESTPressmeddelande

En ny Novusundersökning, som genomförts på uppdrag av A Non Smoking Generation, visar tydligt hur tobaksindustrin når ut till barn och unga med sin reklam. Samtidigt brister den kunskap som kan motivera till att avstå från tobak. Kunskapen om barnarbete och massiv avskogning inom tobaksindustrin är låg och extremt få känner till att nikotin ökar risken för inlärningssvårigheter och psykiska sjukdomar.

Sarah Sjöström och Ingemar Stenmark i gemensam kamp7.5.2019 09:17:51 CESTPressmeddelande

Sarah Sjöström, herrarna i svenska handbollslandslaget och Bella Gulldén med flera kända namn står upp för en tobaksfri generation och barns hälsa – precis som 1979 när A Non Smoking Generation startade och fick draghjälp av bland andra Ingemar Stenmark och Björn Borg. 40 år senare använder fortfarande 30 procent av alla unga tobak under sin skoltid, och tobaksindustrin arbetar hårt för att rekrytera nästa generation.

Therese Lindgren och Agnetha Fältskog i gemensam kamp7.5.2019 06:00:00 CESTPressmeddelande

Therese Lindgren, Peg Parnevik, Alexander Pärleros och Sarah Sjöström med flera kända namn står upp för en tobaksfri generation och barns hälsa – precis som 1979 när A Non Smoking Generation startade och fick draghjälp av bland andra Agnetha Fältskog och Ingemar Stenmark. 40 år senare använder fortfarande 30 procent av alla unga tobak under sin skoltid, och tobaksindustrin arbetar hårt för att rekrytera nästa generation.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum