Stångåstaden

Högt tryck på hyresrätter i Linköping

Dela
Stångåstaden ser en fortsatt hög efterfrågan på hyresrätter i Linköping. En hög takt av nyproducerade lägenheter har dock dämpat trycket något och skapat flyttkedjor som öppnar upp för fler, framför allt yngre, att få en bostad. Det konstateras när Stångåstaden summerar boendestatistik för 2018.
Såhär kan en flyttkedja se ut. Ett par lämnar varsin 1:a. De flyttar in i en 2:a som blivit för liten för en nybliven familj. Villan familjen flyttar in i blir i sin tur ledig eftersom ett äldre par väljer att flytta till en lägenhet.
Såhär kan en flyttkedja se ut. Ett par lämnar varsin 1:a. De flyttar in i en 2:a som blivit för liten för en nybliven familj. Villan familjen flyttar in i blir i sin tur ledig eftersom ett äldre par väljer att flytta till en lägenhet.

-Vi ser en fortsatt hög efterfrågan på våra bostäder. Hyresrätten fortsätter att vara en attraktiv boendeform för många. Vi har i stort sett inga vakanser och ser ett ganska jämnt intresse av att bo i alla Linköpings stadsdelar. Vi ser att trycket dämpas något när vi bygger nya bostäder och det beror framför allt på att vi skapar flyttkedjor som öppnar upp för fler att få en bostad, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

Totalt står drygt 78 000 personer i Stångåstadens bostadskö. Undersökningar som Stångåstaden har gjort visar att ungefär 20 000 av dessa aktivt söker ett boende. Merparten av de som står i bostadskön söker alltså inte aktivt efter bostad. Totalt omsattes cirka 2 000 lägenheter under 2018. Av Stångåstadens totalt totala bostadsbestånd (exklusive Studentbostäder) har 70 % en snitthyra på under 7 000 kr per månad.

Stångåstaden har byggt mycket under de senaste åren. Dessa bostäder skapar inte enbart bostäder för de som flyttar in utan bidrar även till flyttkedjor som i sin tur frigör bostäder.

-Undersökningar som vi har gjort i samband med nyproduktioner visar att varje nybyggd lägenhet i snitt frigör två nya bostäder. Vi ser att bostäderna som frigörs framför allt går till yngre personer. Vi ser också att bostäderna som frigörs i regel har en lägre hyra än de nyproducerade bostäderna, säger Ulf Gustafsson, förvaltningschef på Stångåstaden.

Ett exempel på hur 30 nybyggda lägenheter i Gottfridsberg skapade en flyttkedja:

En undersökning som Stångåstaden gjorde efter att 30 nya lägenheter byggdes i Gottfridsberg visar att det är en majoritet yngre personer som ingår i flyttkedjorna, endast 14 % är 40 år eller äldre. Ser man på åldersfördelningen i de nyproducerade lägenheterna är däremot 45 % som flyttar in över 40 år.Flyttkedjorna frigör alltså bostäder för yngre. De frigör dessutom bostäder med betydligt lägre hyror än de nyproducerade lägenheterna. I samma exempel i Gottfridsberg har drygt hälften av bostäderna som frigjorts genom flyttkedjorna en hyra på mellan 5 000-7 000 kronor.

Läs mer om flyttkedjor: https://www.stangastaden.se/omoss/hallbarhet/ekonomisk-hallbarhet/Flyttkedjan

2018 i siffror

  • Totalt omsattes ungefär 2 000 lägenheter hos Stångåstaden under 2018.
  • Stångåstaden har i stort sett inga vakanser. Det är ett stort och ganska jämnt intresse för bostäder i alla stadsdelar.
  • 44 % av de som står i Stångåstadens bostadskö är mellan 17-29 år.
  • 50 % av de som står i kön önskar en 1:a eller 2:a.
  • Snittkötiden är 7,5 år.
  • Varje nyproducerad lägenhet skapar en flyttkedja som i snitt frigör två nya bostäder.
  • 70 % av Stångåstadens totala bostadsbestånd (exklusive Studentbostäder) har en snitthyra på under 7 000 kr per månad.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Såhär kan en flyttkedja se ut. Ett par lämnar varsin 1:a. De flyttar in i en 2:a som blivit för liten för en nybliven familj. Villan familjen flyttar in i blir i sin tur ledig eftersom ett äldre par väljer att flytta till en lägenhet.
Såhär kan en flyttkedja se ut. Ett par lämnar varsin 1:a. De flyttar in i en 2:a som blivit för liten för en nybliven familj. Villan familjen flyttar in i blir i sin tur ledig eftersom ett äldre par väljer att flytta till en lägenhet.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Stångåstaden
Stångåstaden
Box 3300
580 03 Linköping

013-20 85 00http://www.stangastaden.se

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter. 

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Visit Linköping & Co gör gästspel som krögare i Wärdshuset, Gamla Linköping7.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Gamla Linköping är ett välbesökt turistmål under sommaren och besökare njuter av museimiljöerna, butiker och värdesätter att det finns en variation av caféer och restauranger i området. För att tillgodose det behovet kommer Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter, som äger fastigheterna i Gamla Linköping, att under sommaren samarbeta med Visit Linköping & Co som går in och driver restaurangen i Wärdshuset. Besökare välkomnas till Wärdshuset i samband med nationaldagsfirandet i Gamla Linköping den 6 juni.

Bred samverkan krävs för en ökad integration30.4.2024 11:33:38 CEST | Pressmeddelande

Integrationen är en av vår tids stora samhällsutmaningar som ingen kan lösa på egen hand. Ska vi lösa utmaningarna vi står inför måste vi bli ännu bättre på att samverka. I Linköping har vi på Stångåstaden ett väletablerat samarbete med exempelvis Polisen, kommunen, föreningar och andra fastighetsägare men vi skulle gärna bredda arbetet ännu mer och få in näringslivet i större utsträckning. Kompetensförsörjning är en helt avgörande fråga för nästan alla företag och organisationer. Kan vi hjälpas åt att göra vår stad tryggare och mer attraktiv kommer alla att bli vinnare. Det kommer att göra det ännu bättre att bo här och lättare att få fler att vilja bosätta sig i vår stad.

Stångåstaden vill bidra till sund konkurrens och schyssta villkor på byggarbetsplatser20.3.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Stångåstaden arbetar sedan länge med aktiviteter för att upprätthålla en sund konkurrens på våra byggarbetsplatser. Idag görs detta dels genom kravställning i upphandlingar, lokalt samarbete mellan Byggföretagen och de offentliga beställarna, dels genom förhandskontroller och kontroll under byggskedet. Då Stångåstaden är en stor aktör i regionen och vill vara en normbildande aktör i branschen kommer vi under 2024 att ta ytterligare steg för att öka kravställningen och uppföljningen.

Så vill vi bidra till sund konkurrens och schyssta villkor på byggarbetsplatser20.3.2024 08:00:00 CET | Blogginlägg

Det förekommer tyvärr problem med fusk och dåliga villkor på byggarbetsplatser i Sverige. Det riskerar att bli en grogrund för organiserad brottslighet om vi inte agerar och arbetar förebyggande. Problemen handlar om allt från obetalda skatter, arbetsgivaravgifter och sociala avgifter till illegal arbetskraft och dålig arbetsmiljö. Det leder också till en osund konkurrens på byggmarknaden. Fusk och kriminalitet riskerar att försämra kvaliteten på byggen, skapa social oro och resultera i att seriösa byggföretag slås ut.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye