Stångåstaden

Högt tryck på hyresrätter i Linköping

Dela
Stångåstaden ser en fortsatt hög efterfrågan på hyresrätter i Linköping. En hög takt av nyproducerade lägenheter har dock dämpat trycket något och skapat flyttkedjor som öppnar upp för fler, framför allt yngre, att få en bostad. Det konstateras när Stångåstaden summerar boendestatistik för 2018.
Såhär kan en flyttkedja se ut. Ett par lämnar varsin 1:a. De flyttar in i en 2:a som blivit för liten för en nybliven familj. Villan familjen flyttar in i blir i sin tur ledig eftersom ett äldre par väljer att flytta till en lägenhet.
Såhär kan en flyttkedja se ut. Ett par lämnar varsin 1:a. De flyttar in i en 2:a som blivit för liten för en nybliven familj. Villan familjen flyttar in i blir i sin tur ledig eftersom ett äldre par väljer att flytta till en lägenhet.

-Vi ser en fortsatt hög efterfrågan på våra bostäder. Hyresrätten fortsätter att vara en attraktiv boendeform för många. Vi har i stort sett inga vakanser och ser ett ganska jämnt intresse av att bo i alla Linköpings stadsdelar. Vi ser att trycket dämpas något när vi bygger nya bostäder och det beror framför allt på att vi skapar flyttkedjor som öppnar upp för fler att få en bostad, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

Totalt står drygt 78 000 personer i Stångåstadens bostadskö. Undersökningar som Stångåstaden har gjort visar att ungefär 20 000 av dessa aktivt söker ett boende. Merparten av de som står i bostadskön söker alltså inte aktivt efter bostad. Totalt omsattes cirka 2 000 lägenheter under 2018. Av Stångåstadens totalt totala bostadsbestånd (exklusive Studentbostäder) har 70 % en snitthyra på under 7 000 kr per månad.

Stångåstaden har byggt mycket under de senaste åren. Dessa bostäder skapar inte enbart bostäder för de som flyttar in utan bidrar även till flyttkedjor som i sin tur frigör bostäder.

-Undersökningar som vi har gjort i samband med nyproduktioner visar att varje nybyggd lägenhet i snitt frigör två nya bostäder. Vi ser att bostäderna som frigörs framför allt går till yngre personer. Vi ser också att bostäderna som frigörs i regel har en lägre hyra än de nyproducerade bostäderna, säger Ulf Gustafsson, förvaltningschef på Stångåstaden.

Ett exempel på hur 30 nybyggda lägenheter i Gottfridsberg skapade en flyttkedja:

En undersökning som Stångåstaden gjorde efter att 30 nya lägenheter byggdes i Gottfridsberg visar att det är en majoritet yngre personer som ingår i flyttkedjorna, endast 14 % är 40 år eller äldre. Ser man på åldersfördelningen i de nyproducerade lägenheterna är däremot 45 % som flyttar in över 40 år.Flyttkedjorna frigör alltså bostäder för yngre. De frigör dessutom bostäder med betydligt lägre hyror än de nyproducerade lägenheterna. I samma exempel i Gottfridsberg har drygt hälften av bostäderna som frigjorts genom flyttkedjorna en hyra på mellan 5 000-7 000 kronor.

Läs mer om flyttkedjor: https://www.stangastaden.se/omoss/hallbarhet/ekonomisk-hallbarhet/Flyttkedjan

2018 i siffror

  • Totalt omsattes ungefär 2 000 lägenheter hos Stångåstaden under 2018.
  • Stångåstaden har i stort sett inga vakanser. Det är ett stort och ganska jämnt intresse för bostäder i alla stadsdelar.
  • 44 % av de som står i Stångåstadens bostadskö är mellan 17-29 år.
  • 50 % av de som står i kön önskar en 1:a eller 2:a.
  • Snittkötiden är 7,5 år.
  • Varje nyproducerad lägenhet skapar en flyttkedja som i snitt frigör två nya bostäder.
  • 70 % av Stångåstadens totala bostadsbestånd (exklusive Studentbostäder) har en snitthyra på under 7 000 kr per månad.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Såhär kan en flyttkedja se ut. Ett par lämnar varsin 1:a. De flyttar in i en 2:a som blivit för liten för en nybliven familj. Villan familjen flyttar in i blir i sin tur ledig eftersom ett äldre par väljer att flytta till en lägenhet.
Såhär kan en flyttkedja se ut. Ett par lämnar varsin 1:a. De flyttar in i en 2:a som blivit för liten för en nybliven familj. Villan familjen flyttar in i blir i sin tur ledig eftersom ett äldre par väljer att flytta till en lägenhet.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Stångåstaden
Stångåstaden
Box 3300
580 03 Linköping

013-20 85 00http://www.stangastaden.se

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter. 

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Pressinbjudan: Unga byggde bostäder för unga – nu invigs resultatet12.5.2025 09:50:58 CEST | Pressinbjudan

Projektet Unga bygger för unga har varit igång sedan i höstas. I projektet har Stångåstaden, tillsammans med Teknikbyggarna och engagerade byggelever från Anders Ljungstedts gymnasium, förvandlat en tidigare förskola på T1 till fem nya lägenheter. Vi välkomnar media att närvara vid invigningen, se lägenheterna och möta några av de unga krafter som har varit med i byggprojektet!

Visit Linköping & Co kliver åter in som sommarkrögare för Wärdshuset i Gamla Linköping7.5.2025 09:00:00 CEST | Nyheter

Gamla Linköping är ett av Linköpings mest populära besöksmål, särskilt under sommarmånaderna då tusentals besökare lockas av museimiljöerna, evenemangen, mysiga butiker och matställen. För att säkerställa att det finns ett attraktivt matutbud i området har Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter, som äger fastigheterna i Gamla Linköping, även i år inlett ett tillfälligt ­samarbete med Visit Linköping & Co. Samarbetet innebär att Gamla Linköpings besökare får möjlighet att njuta av luncher i Wärdshusets historiska miljö under perioden 23 juni - 3 augusti.

Felaktiga uppgifter om upphandling av ny kommunikationsoperatör6.5.2025 08:17:21 CEST | Blogginlägg

Stångåstaden har nyligen handlat upp en ny kommunikationsoperatör till vårt fibernät. Telia vann upphandlingen och vi håller på för fullt med konverteringen och övergången. I slutet av förra veckan gick ett av de bolag (Bahnhof) som levererar internet ut till en del av våra kunder och skyller sin egen prishöjning på Stångåstaden och att vi bara handlat upp maximal ersättning och att det förekommer hemliga kick-backs. Vi är upprörda och ser mycket allvarligt på att en leverantör går ut och sprider felaktiga uppgifter. Det finns inga dolda avgifter eller någon kick-back till Stångåstaden. Kommunikationsoperatören hyr vårt nät och betalar en näthyra som ersättning. Vi har dessutom säkerställt ytterligare konkurrens genom att ha dubbel infrastruktur. Våra kunder kan nämligen även beställa snabbt internet via kabel-tv nätet.

Vad innebär den svenska hyresmodellen – och varför spelar det roll?25.4.2025 08:31:01 CEST | Blogginlägg

Många hushåll kämpar just nu med ökade kostnader – och i det sammanhanget kan årets hyreshöjning givetvis väcka frågor. Varför höjs hyrorna? Vad får vi tillbaka? Och hur fungerar egentligen det svenska hyressystemet? Hyror och boende ligger nära hjärtat och väcker känslor. Att hålla ordning på Stångåstadens ekonomi är en helt central fråga för oss. Den här gången skriver jag därför bloggen tillsammans med Stångåstaden styrelseordförande Jan Österlind. Vi vill här ge en tydlig bild av varför vi och andra bostadsbolag behöver höja hyrorna, och hur det hänger ihop med det vägval Sverige gjorde för över tio år sedan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye