Socialdemokraterna

Höjd pension för vanligt folk

Dela

Pensionärer som slitit ett helt arbetsliv ska få mer pengar i plånboken. Därför vill Socialdemokraterna höja pensionen med upp till 600 kronor i månaden för 6 av 10 pensionärer i Sverige.

Just nu genomför Socialdemokraterna det största trygghetsprogrammet i modern tid. Sverige ska bli tryggare – med en bättre välfärd och hårdare tag mot brottsligheten. Sverige är starkare när vi håller ihop. En viktig del i det programmet är investeringar som ger en större trygghet till våra pensionärer.

Sen regeringen tillträdde har Sveriges pensionärer i genomsnitt fått över 1 100 kronor mer i plånboken varje månad. Trots det ser vi att de som arbetat ett helt arbetsliv men haft låga löner fortfarande har för dåliga pensioner. Därför vill Socialdemokraterna höja pensionen för dessa grupper genom ett tillägg till den allmänna pensionen. Totalt sett omfattas cirka 1,2 miljoner pensionärer av förslaget. Höjningen kostar ungefär 4 miljarder kronor per år.

Det ska inte bara löna sig att arbeta, det ska löna sig att ha arbetat också. Därför vill vi höja pensionen för vanligt folk som har byggt det här landet, säger partiordförande Stefan Löfven.

För de som har en allmän inkomstgrundad pension (och änkepension) på mellan 11 000 och 14 000 kronor handlar det om en höjd pension på 600 kronor i månaden. I det pensionsspannet befinner sig de som arbetat heltid inom flera av de vanligaste yrkena i Sverige. Det är till exempel undersköterskor, förskollärare, lastbilsförare, maskinoperatörer och barnskötare. Även de som har mellan 9 000 kronor och 11 000 kronor eller mellan 14 000 och 17 000 i allmän inkomstgrundad pension (och änkepension) får höjd pension.

Under den här mandatperioden har stora reformer genomförts för Sveriges pensionärer. Skatten har sänkts för 3 av 4 pensionärer. Regeringen har också höjt bostadstillägget, fyrdubblat tandvårdsbidraget, infört avgiftsfri öppenvård för våra riktigt gamla, satsat på mer personal i äldreomsorgen och ett investeringsstöd för fler äldrebostäder.

För nästa mandatperiod kompletterar den här höjningen de två stora paket för pensionärer som redan har presenterats. Pensionsgruppen är överens om att höja garantipensionen och taket i bostadstillägget vilket betyder upp till 1 300 kronor per månad för de pensionärer som har det allra tuffast. Regeringen ska också avskaffa den orättvisa skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare till 2020.

Presskontakt:

Jonatan Holst, pressekreterare till Stefan Löfven, 072-227 85 35

Nyckelord

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Skolan viktigt vaccin mot kriminalitet4.2.2020 14:52:25 CETPressmeddelande

Svenska folket ser kopplingen mellan misslyckanden i skolan och risk för kriminalitet. En ökad utslagning och segregation skapar otrygghet. Om barn och unga inte lyckas i skolan ökar riskerna att hamna snett. Lika hårda som vi ska vara mot brotten ska vi vara mot brottens orsaker. Då räcker det inte att göra som det högerkonservativa blocket med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som gärna ställer upp på regeringens förslag om skärpta straff men som samtidigt rycker undan långsiktiga satsningar på utsatta områden. Socialdemokraterna driver en politik som lägger hela pusslet för ett starkt och tryggt samhälle.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum