Holger Bloms sjölejonterrass blir Baltic Sea Science Center
Hur skulle Skansen kunna utnyttja den gamla Sjölejonterrassen som stått oanvänd i många år? Läget mellan Skansen-Akvariet, Galejan och det gamla elefanthuset var för centralt belägen för att stå tom. Zoologiska avdelningens chef Tomas Frisk funderade tillsammans med Skansenchefen John Brattmyhr. De kontaktade Stockholms universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet och tillsammans började tankarna på ett kunskapsområde om Östersjön, miljön och en plats för lärande att ta form. Arkitekten Katarina Wahlström på KAWA, och landskapsarkitekterna Topia, fick uppdrag att ta fram en programskiss för området.

Redan på det här stadiet blev det tydligt att det fanns en potential för att ge området ett attraktivt innehåll med ytor för pedagogisk verksamhet och det blev startskottet för det som nu är kunskapscentret Baltic Sea Science Center. Med en skiss från KAWA gjorde Skansen en presention för stiftelsen BalticSea2020 som bestämde sig för att gå in som huvudfinansiärer. Projekteringen av ramhandling kunde påbörjas hösten 2015.
Efter upphandling kontrakterades Sh bygg för en totalentreprenad i samverkan med Skansen. KAWA och Topia anlitades av Sh bygg, tillsammans med övriga konsulter, för fortsatt projektering till bygghandling.
-Det har varit fantastiskt att få vara med och skapa ett projekt med ett så intressant och viktigt innehåll och det på en av Sveriges mest besökta publika platser, säger arkitekten Katarina Wahlström. Det är också intressant att få vara med från grunden och skapa innehållet för anläggningen tillsammans med Skansen, Kunskapsrådets forskare och sakkunniga inom akvarier och Östersjöfrågor. Det har varit ett spännande arbete med helheten i fokus från design av rum för utställning och pedagogisk verksamhet till akvarieutformning.
-Byggnadsutformningen har utgått från det specifika innehållet och den yttre gestaltningen är anpassad till omgivningen. Det har verkligen varit ett spännande och givande samarbete under hela processen.
Förutsättningar för byggprojektet var att det skulle in på den tidigare anläggningen Sjölejonterrassen, mellan Skansen-akvariet och tivoliområdet Galejan, en anläggning med dammar, trappor och terrasser som var i eftersatt skick och avstängt under längre tid. Det är en så kallad infilltomt i en kulturhistorisk miljö, och huset skulle rymma mycket verksamhet och komplex och ytkrävande teknik på en relativt liten yta.
Den kulturhistorisk miljön från 1960-talet är en del av parkanläggningen på Nedre Solliden som skapades av Holger Blom och som även består av det gamla Elefanthuset och Tropikhuset, numera Aphuset. Det är en tomt med stora nivåskillnader, ca 10 m höjdskillnad, med gångstråk som löper runt tomten.
-Vi har utformat centret så att man kan hitta olika vägar att uppleva den på. Tomten ligger i en slänt där vi ritat byggnaden som ett 3D-pussel, som på olika sätt ansluter mot omgivningen. De olika nivåerna bygger vidare på den tidigare anläggningens struktur med olika terrasseringar och skapar fem olika nivåer varav en ligger under mark.
-När det gäller den yttre gestaltning har vi utgått från den befintliga anläggningens betongarkitektur. I utformningen tar vi upp de grova materialen, platsgjuten betong och trä, som kommer gråna med tiden, tillsammans med glas som nutida tillägg. Vi bygger vidare på ett enkelt, men nutida formspråk.
-Vi har tagit utgångspunkt i en del byggnadselement från den tidigare anläggningen som varit viktiga och tongivande för utformningen. Ett exempel är portikmuren där entrén till akvariet är placerad.
Byggnaden kan materialmässigt delas horisontellt i tre olika delar med en sockelvåning av platsgjuten brädgjuten betong, en uppglasad mellanvåning som vetter mot ett gårdsrum och två övre delvis utkragande husvolymer av trä med en mellanliggande terrass. Hela byggnaden omfattar ca 2000 m2.
Bilder







Om
Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.
Följ Stiftelsen Skansen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen
Skansens rulltrappa blir spektakulär utställning om biologisk mångfald23.6.2022 08:52:33 CEST | Pressmeddelande
Idag lanseras Skansens första del av utställningen om biologisk mångfald i den historiska rulltrappan från 1938. Det är en upplevelsebaserad resa där gäster åker rulltrappa och samtidigt visualiseras biologisk mångfald och artbevarande på ett sätt som är lätt att ta till sig och förstå. Syftet med utställningen är att väcka känslor för att biologisk mångfald är fantastiskt och nödvändigt för mänskligt liv.
Molly Sandén tar över Allsångsscenen är din14.6.2022 14:05:00 CEST | Pressmeddelande
I år är det Molly Sandén som får fortsätta allsångskvällen från Skansen med en egen timma. Tisdag den 9 augusti, klockan 21.00, stiger artisten upp på Sollidenscenen. Utöver att vara gäst i Allsång på Skansen denna kväll, bjuder Molly Sandén publiken på livekonsert i Allsångsscenen är din.
Allsång på Skansen tillbaka utan restriktioner – här är årets datum och artister7.6.2022 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
I slutet av juni är det premiär för årets Allsång på Skansen från Sollidenscenen på Skansen. Sanna Nielsen är allsångsledare och idag kl 13.00 släpps förköpsbiljetter samtidigt som årets artister avslöjas.
Jazz på Skansen – äntligen tillbaka på Sollidenscenen31.5.2022 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
Skansen återupptar efter två års uppehåll den traditionsenliga jazzen. Under fyra onsdagskvällar med start 10 augusti står den framstående jazzmusikern Nils Landgren värd på Sollidenscenen. Vid sin sida har han den internationellt välrenommerade basisten Hans Backenroth som är kapellmästare för husbandet.
Fjällrävar har anlänt till Skansen25.5.2022 17:26:07 CEST | Pressmeddelande
Den fridlysta fjällräven är ett av Sveriges mest hotade däggdjur. För att bevara arten och öka populationen krävs ett aktivt artbevarande arbete. Nu har två fjällrävar kommit till Skansen och inflyttningen har gått bra. På sikt hoppas Skansen på valpar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum