Stockholms stad

Hon blir rektor för ny gymnasieskola i Enskede

Dela

Helena Timdahl-Franke heter rektorn för den blivande kommunala gymnasieskolan i Enskede. Vad skolan som hon ska vara rektor på ska heta är dock inte klart ännu. Gymnasieskolan – som framöver även ska dela lokaler med ett högstadium – öppnar till höstterminen 2022. Nu pågår ett stort ombyggnads- och renoveringsarbete av lokalerna på Palmfeltsvägen.

Helena Timdahl-Franke blir rektor för en ny kommunal gymnasieskola i Enskede. Nu pågår ett stort ombyggnads- och renoveringsarbete av lokalerna på Palmfeltsvägen. Skolan öppnar höstterminen 2022.
Helena Timdahl-Franke blir rektor för en ny kommunal gymnasieskola i Enskede. Nu pågår ett stort ombyggnads- och renoveringsarbete av lokalerna på Palmfeltsvägen. Skolan öppnar höstterminen 2022.

Helena Timdahl-Franke har lärarexamen och har även gått rektorsprogrammet på Uppsala universitet. Hon kommer närmast från en tjänst som rektor på Bernadottegymnasiet och har en bakgrund som marinofficer.

- Min roll som rektor på gymnasieskolan i Enskede blir att skapa de bästa möjligheterna och förutsättningarna för att eleverna både ska bli förberedda för högskolan och för att de ska kunna möta och hantera sin framtid. Att få vara med redan nu - när vi bygger om skolan och ska börja rekrytera medarbetare - är ett mycket spännande och utvecklande rektorsuppdrag, säger Helena Timdahl-Franke.

Programutbudet på den nya gymnasieskolan - vars namn inte är bestämt ännu - blir naturprogrammet, ekonomiprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet. Skolan kommer att rymma ungefär 600 gymnasieelever.

Ombyggda lokaler och återvunnet material

Att starta en ny skola kräver massor av förberedelser och det kommer att prägla Helena Timdahl-Frankes kommande år. De första gymnasieeleverna välkomnas till skolan höstterminen 2022.

- Skolan byggs om nu, den innehöll yrkesförberedande program tidigare men nu gör vi plats för högskoleförberedande program. Vi skapar plats för möten och synlighet, drar in ny teknik men återvinner även en del bord och skåp som redan fanns i skolan. Snart börjar jag även rekrytera medarbetare, det blir spännande. Jag kommer också att bjuda in grannarna till ett öppet hus, säger Helena Timdahl-Franke.

Rekrytering av lärare och andra medarbetare till den nya gymnasieskolan startar under hösten 2021. Den nya gymnasieskolan i Enskede kommer också att dela en del lokaler med årskurs 7-9 från Enskede grundskola, som flyttar in hösten 2024. Elever från högstadiet och elever från gymnasiet kommer att mötas till vardags i lokalerna framöver och det påverkar ombyggnaden nu.

- Tanken är att äldre elever ska få vara mentorer och leda yngre elever. Därför kommer det att bli gott om öppna ytor och vi ska se till att det blir nära mellan de olika skolformerna. Det ska bli lätt att både se, höra och lära sig saker i vår nya skola, säger Helena Timdahl-Franke.

Vad ska gymnasieskolan heta?

- Det är inte bestämt, nu inleds det spännande arbetet med att ta fram ett nytt namn. Skolan byter helt inriktning jämfört med Enskede gårds gymnasiums tidigare verksamhet. Vi ska både ha högskoleförberedande gymnasieprogram och ett helt nytt samarbete med grundskolan i lokalerna, tidigare var det yrkesprogram och språkintroduktion på gymnasiet, säger Helena Timdahl-Franke.

Visionär som siktar på delaktighet och framtid 

Ilana Hart är gymnasiechef och ansvarig för flera kommunala gymnasieskolor i Stockholms stad. Hon välkomnar Helena Timdahl-Franke till tjänsten som rektor för gymnasieskolan i Enskede.

- Jag är mycket glad att en visionär som Helena Timdahl-Franke kliver in som rektor redan nu för denna nystartade skola. Hennes breda erfarenhet kommer att vara oumbärlig i byggandet av en skolverksamhet som fokuserar på elevdelaktighet och framtid, säger Ilana Hart, gymnasiechef för den nya gymnasieskolan i Enskede.

Fakta och tidplan 

Just nu pågår ett stort ombyggnads- och renoveringsarbete, både utvändigt och invändigt, av Enskede gårds gymnasiums tidigare lokaler på Palmfeltsvägen. 

Fakta: Byggnaden ritades av arkitekt Åke Lindqvist som även bland annat ritade flera offentliga simhallar och skolbyggnader i Sverige. Han gjorde också bland annat en generalplan för universitet i Damaskus, Syrien, på 1960-talet.

Namnet på den nya gymnasieskolan bestäms under 2021. Fakta: Namn på nytillkommande, eller namnbyte på, skola eller avdelning ska beslutas av nämnd. När det gäller skola ska namnet anmälas till stadsbyggnads­nämnden.

Rekrytering av lärare och annan personal till den nya gymnasieskolan startar hösten 2021.

De första eleverna till den gymnasieskolan välkomnas höstterminen 2022.

Kontakt: Helena Timdahl-Franke, rektor, helena.timdahl-franke@edu.stockholm.se eller 076-124 21 46.

Bilder på Helena Timdahl-Franke och skolan finns i mediabanken.

Nyckelord

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Tel:08-508 333 00info.utbildning@edu.stockholm.se

Bilder

Helena Timdahl-Franke blir rektor för en ny kommunal gymnasieskola i Enskede. Nu pågår ett stort ombyggnads- och renoveringsarbete av lokalerna på Palmfeltsvägen. Skolan öppnar höstterminen 2022.
Helena Timdahl-Franke blir rektor för en ny kommunal gymnasieskola i Enskede. Nu pågår ett stort ombyggnads- och renoveringsarbete av lokalerna på Palmfeltsvägen. Skolan öppnar höstterminen 2022.
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

En bra skola för alla

Vi på utbildningsförvaltningen arbetar utifrån visionen om en bra utbildning för alla barn i Stockholm, oavsett bakgrund. Stockholms stads skolor är öppna för alla. Elevernas förutsättningar, deras motivation, lärandet och vart de är på väg är vårt fokus. Stadens skolor är väl ansedda och det är alltid nära till en skola med hög kvalitet. Från förskola till gymnasium har elever och föräldrar ett stort inflytande och möjlighet att välja mellan ett brett utbud av olika pedagogiska inriktningar.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum