Schibsted

Horace Engdahl och Amanda Romare till SvD Kultur

Dela
Akademiledamoten Horace Engdahl och författaren Amanda Romare är de två senaste värvningarna till SvD Kultur. Tillsammans med Essy Klingberg och Johannes Klenell ska de spana om kultur och dra lärdomar från veckan som gått.
Horace Engdahl, Amanda Romare, Essy Klingberg och Johannes Klenell. Foto: Staffan Löwstedt/SvD
Horace Engdahl, Amanda Romare, Essy Klingberg och Johannes Klenell. Foto: Staffan Löwstedt/SvD

En subjektiv och osaklig summering av veckan som gått. Det är uppdraget de fyra skribenterna har fått. De kommer att turas om att dela med sig av sina personliga betraktelser och analyser av tillståndet i samtiden under rubriken ”Lärdomar från veckan”. 

Först ut är Amanda Romare, författare som fick sitt stora genombrott med debuten ”Halva Malmö består av killar som har dumpat mig”. Hennes lärdomar kommer att hämtas ur vardagslivet.

– Tyvärr är det ofta generande situationer som jag råkat försätta mig i under veckan som tar mitt fokus, men det kommer finnas en och annan spaning på omvärld, sport och skvaller också, säger Amanda Romare.

Horace Engdahl beskriver sig själv som en oberoende författare med ett brokigt förflutet som litteraturvetare, författare, kritiker och ständig sekreterare i Svenska Akademien. Nu ansluter han till SvD Kultur.

– Det är två saker jag gillar med det här: Ett: att få tillfälle att krossa människors förhoppning att jag skulle vara tystad för alltid, och två: spänningsmomentet. Genren är ny för mig. Kanske blir jag tvungen att ösa ur aktuella läsupplevelser och existentiella reflektioner för att det hela ska gå ihop, så triviala som samhällsnyheterna och medieaktörernas utspel i allmänhet är under en normal vecka, säger Horace Engdahl.

Essy Klingberg är kulturskribent och redaktör för kulturdebatt på SvD Kultur – men hon har också en bakgrund som standupkomiker. 

– Jag tycker att det behövs en yta för att skriva om veckan som gått med lätt hand, en sorts ”safe space” för humor. Det är annars lätt att som skribent dras till det allvarsamma, eftersom humor är förenat med risken att bli missförstådd, säger Essy Klingberg.

Johannes Klenell är kulturredaktör på tidningen Arbetet och en välkänd röst för SvD:s läsare sedan tidigare, där han bland annat recenserat Bokmässans skyltar och analyserat samtalsaktivism, men försöker att inte bara hämta infallsvinklar från kultursidor och sociala medier.

– De kan göra en helt matt om man är inne i det för mycket. Ofta ringer jag min bror, Simon, som är glasblåsare, och processar. Han tänker på ett lugnare sätt än jag. Sen skriver jag om det vi pratat om, säger Johannes Klenell.

Lärdomar från veckan lanserades första gången av Kulturmagasinets tidigare redaktör Adam Svanell. Nu återkommer den på veckobasis.

– Tanken är att hitta ett lättsamt sätt att guida läsaren till kulturdebatten, ur olika infallsvinklar. Jag är jätteglad över skribenterna som tagit sin an det här uppdraget. Tillsammans spänner deras infallsvinklar från Börshuset i Gamla stan till Plan B i Malmö och gymmet i Degerfors, säger Victoria Greve, redaktör för SvD:s Kulturmagasin. 


För ytterligare information, vänligen kontakta:
Victoria Greve, redaktör, SvD:s kulturmagasin. Telefon: 072-855 20 70. E-post: victoria.greve@svd.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Horace Engdahl, Amanda Romare, Essy Klingberg och Johannes Klenell. Foto: Staffan Löwstedt/SvD
Horace Engdahl, Amanda Romare, Essy Klingberg och Johannes Klenell. Foto: Staffan Löwstedt/SvD
Ladda ned bild

Länkar

Om

Schibsted
Schibsted
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

08 - 725 25 00https://www.schibsted.com

Schibsted är en familj av digitala varumärken med en stark position i Norden och cirka 6000 anställda. Miljoner människor använder dagligen våra marknadsplatserna, mediehus och digitala tjänster. Vår gemensamma mission ”empowering people in their daily lives” är förankrad i vårt mediearv och i en tradition av ständig förändring. Svenska Dagbladet är ett av våra mediehus.

 

 

Följ Schibsted

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schibsted

Schibsted växlar upp – ansluter fullt ut till Poddindex23.3.2023 07:02:00 CET | Pressmeddelande

Schibsted växlar upp och går fullt ut in i den branschgemensamma mätvalutan för poddar, Poddindex. ”Vi märker ökad efterfråga från våra annonsörer att medverka i en poddkontext. Genom att vi nu går in som publicist i Poddindex blir det tydligt för annonsörerna att överblicka vilka poddar som ingår i Schibsteds univers och se potentialen”, säger Frederic Skalberg på Schibsted Marketing Services.

Vinguiden släpper ny säsong av populära podden ”Vinguiden pratar om…”10.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vinguiden, en av Sveriges största kommersiella e-handelsplatser för vin, släpper en ny säsong av den populära podden ”Vinguiden pratar om…”. I den nya säsongen kommer lyssnarna att få följa med på en djupdykning inom vinvärlden i tjugo delar, där programledaren Pontus Skagersten gästas av ett stort antal kända mat- och dryckesprofiler som ska lära honom allt de kan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum