Europaparlamentet

Höstens pressresor till Europaparlamentet i Strasbourg

Dela
Efter det svenska valet i september är det hög tid att börja vässa EU-kunskaperna inför det kommande svenska EU-ordförandeskapet som inleds i januari 2023. Planera in höstens pressresa till Europaparlamentets säte i Strasbourg redan nu.

Du som journalist har nu chansen att ansöka om ett resestipendium för att delta i en pressresa till Europaparlamentet i Strasbourg till hösten. På plats i Strasbourg får du chansen att följa Europaparlamentets debatter och omröstningar, delta i pressträffar med svenska ledamöter, få en inblick i hur arbetet går till bakom kulisserna och ta del av höstens viktigaste frågor på EU-nivå. Bland annat väntas klimat, energi, cirkulär ekonomi och arbetsmarknadsfrågor stå på agendan. Det finns även tid för egna intervjuer.

Inga särskilda förkunskaper om Europaparlamentet krävs.

I höst planerar vi för följande pressresor till Europaparlamentet i Strasbourg:

  • 12-15 september: Klimat, energi, transport och det kommande årets viktigaste frågor. Ledamöterna väntas rösta om flera lagförslag som ingår i klimatpaketet "Fit for 55", däribland sjöfartens klimatomställning, utbyggnaden av laddinfrastruktur för elbilar och energiskattedirektivet. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen håller sitt linjetal om vilka EU-förslag som ligger i pipeline för det kommande året.
  • 3-6 oktober: Höstens hetaste frågor. Vid detta plenarsammanträde ber vi de svenska ledamöterna att blicka in i framtiden och gå igenom vilka frågor de tror kommer upp till förhandling under hösten och i början av nästa år. Självklart följer vi också de aktuella frågorna på Europaparlamentets Strasbourg-agenda för veckan.
  • 17-20 oktober: Europaparlamentet för nybörjare. Har ditt EU-intresse precis vaknat eller tycker du att EU-nivån är svår att förstå sig på? Vi guidar dig genom EU-djungeln på ett lättbegripligt sätt på plats i Europaparlamentet i Strasbourg. Vi välkomnar också journalister som redan har goda förkunskaper och som då kan hoppa över vår grundkurs på måndag eftermiddag.  
  • 21-24 november: Under detta sammanträde lägger vi lite extra fokus på det svenska EU-ordförandeskapet som inleds i januari 2023. Vi följer också de aktuella frågorna på Europaparlamentets Strasbourg-agenda för veckan.

Stipendiet:

  • Avser följande plenarsammanträden: 12-15 september3-6 oktober, 17-20 oktober eller 21-24 november.
  • Förutsätter att du är yrkesverksam journalist.
  • Omfattar en resa från närmaste flygplats eller tågstation i Sverige till Strasbourg och tillbaka i ekonomiklass samt ett schablonbelopp på 360 euro för två övernattningar eller 540 euro för tre övernattningar som ska bidra till att täcka övriga kostnader som boende och uppehälle.
  • Journalister kan också delta i programmet på bekostnad av det egna mediehuset.

Ansökan:

Om du är flexibel med datum kan du nämna det i fritextfältet under "motivering och syfte"

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

Ledamöterna vill att företag ska minska sin negativa påverkan på människor och planeten1.6.2023 15:28:49 CEST | Pressmeddelande

Företag måste integrera tillbörlig aktsamhet i sin styrning Ta itu med barnarbete, slaveri, exploatering av arbetskraft, föroreningar, miljöförstöring och förlust av biologisk mångfald Böter på minst 5 procent av ett företags globala nettoomsättning om de inte följer reglerna Företag måste ta hänsyn till hur deras verksamhet påverkar mänskliga rättigheter och miljön © AdobeStock/Tinnakorn På torsdagen antog parlamentet sin ståndpunkt inför förhandlingarna med EU:s medlemsländer om nya regler för att integrera mänskliga rättigheter och miljöpåverkan i företagens styrning. Enligt de nya reglerna skulle företagen vara skyldiga att identifiera, och om nödvändigt förebygga, mildra eller sätta stopp för den negativa påverkan som deras verksamhet har på mänskliga rättigheter och miljön, till exempel med anledning av barnarbete, slaveri, föroreningar eller förlust av biologisk mångfald. De skulle också behöva utvärdera hur deras partner i värdekedjan, till exempel leverantörer eller aktörer so

Parlamentet stöder plan för att tillhandahålla mer ammunition till Ukraina1.6.2023 12:44:37 CEST | Pressmeddelande

Ökad europeisk produktion av ammunition och missiler Leveranserna till Ukraina ska påskyndas 500 miljoner euro i finansiering Ledamöterna vill se på en snabb överenskommelse med rådet enligt det brådskande förfarandet Den föreslagna lagen syftar också till att öka EU:s produktionskapacitet © Lionel Bonaventure/AFP På torsdagen ställde sig Europaparlamentet bakom ett lagförslag om att öka den europeiska produktionen av ammunition och missiler. Den föreslagna akten till stöd för ammunitionstillverkning (ASAP) syftar till att påskynda leveransen av ammunition och missiler till Ukraina och att hjälpa EU-länderna att fylla på sina arsenaler. Genom att införa riktade åtgärder, inklusive 500 miljoner euro i finansiering, syftar ASAP till att öka EU:s produktionskapacitet för att hantera den nuvarande bristen på försvarsprodukter, särskilt mark/mark- och artilleriammunition, missiler och deras komponenter. EU-kommissionen kommer att identifiera, kartlägga och kontinuerligt övervaka tillgången

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum