Naturvetarna

Hot och våld mot livsmedelsinspektörer under pandemin

Dela

Många livsmedelsinspektörer uppger att de utsatts för hot och i vissa fall även för våld när de utövat tillsyn på krogar och klubbar under pandemin. Mer än hälften säger att arbetsmiljön försämrats och nio av tio att de ordinarie livsmedelskontrollerna blivit lidande.

Det visar en undersökning som Naturvetarna gjort bland sina medlemmar som arbetar som livsmedelsinspektörer.

-          Förbundet har fått signaler om att inspektörerna har en problematisk arbetsmiljö när de utövar tillsyn av trängsel på restauranger och klubbar. Dessvärre bekräftade våra frågor till inspektörerna att de ibland möts av ett hotfullt beteende vid trängselkontroller, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör Naturvetarna.

Ny lag om trängsel under pandemin

Det var i början av pandemin som en ny lag kring trängsel på serveringsställen togs fram, för att minska smittspridningen. I torsdags, den 29 oktober, beslutade så Folkhälsomyndigheten om skärpta allmänna råd i Stockholms län, Västra Götalands län och Östergötlands län. Och under tisdagen, den 3 november, beslutades att nya hårdare restriktioner gäller för kaféer och restauranger från och med nu.

-          Att inspektörer har en dålig arbetsmiljö och utsätts för hot när de rör sig ute i vimlet på krogarna och gör ett sådant viktigt jobb för att minska smittspridningen är helt oacceptabelt. Nu när det dessutom är skärpta råd i vissa regioner och restriktionerna mot kaféer och restauranger dragits åt behöver frågorna kring inspektörernas arbetsmiljö adresseras omgående, säger Per Klingbjer.

Den reguljära livsmedelskontrollen lidande

Att 86 procent svarat att de reguljära livsmedelskontrollerna blivit lidande skulle potentiellt kunna bli ett stort problem, då risken för ett salmonellautbrott eller liknande ökar om dessa kontroller inte sker som vanligt. Förutom att komma tillrätta med arbetsmiljöproblematiken behövs därför öronmärkta resurser i kommuner där trängselkontroller utgör en stor del av arbetstiden, för att få upp frekvensen även av reguljära livsmedelskontroller.

Naturvetarna rekommenderar följande för att komma tillrätta med nuvarande problematik:

  1. Tydligare information kring livsmedelsinspektörers roll i trängselkontroller i serveringsmiljöer
  2. Fler livsmedelsinspektörer behöver anställas där trängselkontrollerna utgör en stor del av arbetstiden
  3. Livsmedelsinspektörer bör alltid vara två när man genomför trängselkontroller på serveringsställen

För ytterligare information, v.v. kontakta:

Petra Malm, marknadschef, tfn 073-366 24 10

Kristofer Jervinge, pressansvarig, tfn 073-366 24 25

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har cirka 33 500 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

Studieval baserat på fakta viktigare efter pandemin31.3.2021 11:19:32 CEST | Pressmeddelande

Inför högskolevalet den 15 april är det viktigare än någonsin att ha koll på vilka jobb som är eftertraktade de kommande åren. Om man vill få ett försprång på arbetsmarknaden post-corona, bör man anmäla sig till en naturvetenskaplig högskoleutbildning. Naturvetenskapliga yrken har såväl bakåt som under senaste året klarat sig väl, och inte drabbats av arbetslöshet som andra yrkesgrupper i samhället.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum