Naturvetarna

Hot och våld mot livsmedelsinspektörer under pandemin

Dela
Många livsmedelsinspektörer uppger att de utsatts för hot och i vissa fall även för våld när de utövat tillsyn på krogar och klubbar under pandemin. Mer än hälften säger att arbetsmiljön försämrats och nio av tio att de ordinarie livsmedelskontrollerna blivit lidande.

Det visar en undersökning som Naturvetarna gjort bland sina medlemmar som arbetar som livsmedelsinspektörer.

-          Förbundet har fått signaler om att inspektörerna har en problematisk arbetsmiljö när de utövar tillsyn av trängsel på restauranger och klubbar. Dessvärre bekräftade våra frågor till inspektörerna att de ibland möts av ett hotfullt beteende vid trängselkontroller, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör Naturvetarna.

Ny lag om trängsel under pandemin

Det var i början av pandemin som en ny lag kring trängsel på serveringsställen togs fram, för att minska smittspridningen. I torsdags, den 29 oktober, beslutade så Folkhälsomyndigheten om skärpta allmänna råd i Stockholms län, Västra Götalands län och Östergötlands län. Och under tisdagen, den 3 november, beslutades att nya hårdare restriktioner gäller för kaféer och restauranger från och med nu.

-          Att inspektörer har en dålig arbetsmiljö och utsätts för hot när de rör sig ute i vimlet på krogarna och gör ett sådant viktigt jobb för att minska smittspridningen är helt oacceptabelt. Nu när det dessutom är skärpta råd i vissa regioner och restriktionerna mot kaféer och restauranger dragits åt behöver frågorna kring inspektörernas arbetsmiljö adresseras omgående, säger Per Klingbjer.

Den reguljära livsmedelskontrollen lidande

Att 86 procent svarat att de reguljära livsmedelskontrollerna blivit lidande skulle potentiellt kunna bli ett stort problem, då risken för ett salmonellautbrott eller liknande ökar om dessa kontroller inte sker som vanligt. Förutom att komma tillrätta med arbetsmiljöproblematiken behövs därför öronmärkta resurser i kommuner där trängselkontroller utgör en stor del av arbetstiden, för att få upp frekvensen även av reguljära livsmedelskontroller.

Naturvetarna rekommenderar följande för att komma tillrätta med nuvarande problematik:

  1. Tydligare information kring livsmedelsinspektörers roll i trängselkontroller i serveringsmiljöer
  2. Fler livsmedelsinspektörer behöver anställas där trängselkontrollerna utgör en stor del av arbetstiden
  3. Livsmedelsinspektörer bör alltid vara två när man genomför trängselkontroller på serveringsställen

För ytterligare information, v.v. kontakta:

Petra Malm, marknadschef, tfn 073-366 24 10

Kristofer Jervinge, pressansvarig, tfn 073-366 24 25

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye