Hot och våld vanligt inom socialt arbete i Skåne
En ny undersökning bland Visions medlemmar inom socialt arbete visar att drygt fyra av tio av de tillfrågade i den region som Skåne ingår i blivit utsatta för hot, våld, personangrepp eller förtal under det senaste året. Många är samtidigt missnöjda med det stöd de fått från arbetsgivaren. Vision vill att kommunerna i länet tar fram planer plan för att säkerställa medarbetarnas trygghet.
– Det här är oerhört allvarliga siffor som visar på en stor utsatthet bland våra medlemmar. Det handlar om medarbetare som ger stöd till människor som befinner sig i svåra livssituationer och fattar beslut som inte alltid tas emot väl. Som samhällets yttersta skyddsnät måste medarbetarna vara trygga på jobbet för att kunna utföra sitt viktiga arbete, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Undersökningen, där 1 433 av Visions medlemmar inom socialt arbete ingår, visar att hot och våld är vanligt i hela landet. Närmare hälften, 45 procent, av medlemmarna uppger att de utsatts för hot, våld, personangrepp eller förtal under det senaste året. I många fall upplever de att stödet från arbetsgivaren brister. Tre av tio som utsatts för en hot- eller våldssituation upplever att de har fått inget eller otillräckligt stöd från arbetsgivaren. Undersökningen visar att utsattheten leder till rädsla och otrygghet, även på fritiden.
– Hot, våld och trakasserier mot medarbetare i välfärden innebär inte bara en kränkning mot den enskilde individen. Även den professionella yrkesutövningen påverkas och därmed rättssäkerheten och människors tillit till samhället. Det kan vi aldrig acceptera, säger Veronica Magnusson.
I den region som Skåne län ingår är andelen som har blivit utsatta 43 procent. Bland de som har blivit utsatta för hot eller våld uppger drygt var fjärde att de fått ett otillräckligt stöd eller inget stöd alls. Färre än var femte uppger att incidenten har polisanmälts.
– Vi vill att kommunerna i länet tar fram en plan för att säkerställa medarbetarnas trygghet. Planen bör tas fram tillsammans med skyddsombud och i första hand innehålla förebyggande åtgärder, snabbt stöd till den som blivit utsatt och en rutin att alltid göra en polisanmälan, säger Richard Frederiksen, Huvudskyddsombud för Vision i Malmö stad.
- I Malmö har Vision och arbetsgivaren en gemensam bild av problemet med hot och våld mot medarbetare inom socialt arbete. Bland tar vi fram bättre rutiner för anmälningar av hot mot personal. Dock behövs mer preventivt arbete och bättre rättsskydd för att skapa en större trygghet för våra socialarbetare. Politiker och arbetsgivare måste göra ekonomiska satsningar på personal och verksamheter för att skapa mer tid för det sociala arbetet, säger Richard Frederiksen.
Enkäten har besvarats av medlemmar som arbetar som socialsekreterare inom myndighetsutövning, biståndshandläggare, behandlingspersonal inom HVB, stödboende och öppenvård, kuratorer inom hälso- och sjukvård och skola samt fältassistenter. Resultaten bygger på svar från 1 433 medlemmar.
Skåne län ingår i Visions område Syd, där Skåne län och Blekinge län ingår. I område Syd svarade 182 personer på enkäten.
För ytterligare kommentarer, kontakta Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, tfn 070- 746 21 24. För mer information om undersökningen, kontakta Sara Gustavsson Roxell, socialpolitisk strateg i Vision, tfn 08- 789 64 37. Richard Frederiksen, Huvudskyddsombud Malmö stad, 040-30 48 30.
Nyckelord
Dokument
Om
Följ Vision
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vision
Tre kommuner tävlar om att bli Årets kulturkommun 202530.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet Vision delar för 36:e året i rad ut utmärkelsen Årets kulturkommun. En av finalisterna 2025 är Västervik, för sitt arbete att göra kulturen tillgänglig för alla invånare – oavsett bakgrund. Övriga finalister är Tranemo och Varberg.
Tre kommuner tävlar om att bli Årets kulturkommun 202530.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet Vision delar för 36:e året i rad ut utmärkelsen Årets kulturkommun. En av finalisterna 2025 är Tranemo, för sitt arbete att göra kulturen tillgänglig för alla invånare – oavsett bakgrund. Övriga finalister är Varberg och Västervik.
Tre kommuner tävlar om att bli Årets kulturkommun 202530.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet Vision delar för 36:e året i rad ut utmärkelsen Årets kulturkommun. En av finalisterna 2025 är Varberg, för sitt arbete att göra kulturen tillgänglig för alla invånare – oavsett bakgrund. Övriga finalister är Tranemo och Västervik.
Denise Wadhed i Haninge är Årets skyddsombud 202423.10.2024 13:27:18 CEST | Pressmeddelande
Tidningen Vision har idag utsett Denise Wadhed till Årets skyddsombud 2024. Hon får priset för sin förmåga att inspirera och se hur olika frågor påverkar arbetsmiljön för hela organisationen. Utmärkelsen delades ut vid ett nationellt arbetsmiljöseminarium på Skyddsombudens dag.
Stor ökning av skyddsombud i Vision23.10.2024 12:01:47 CEST | Pressmeddelande
Fackförbundet Visions satsning på ökad facklig styrka har lett till att antalet skyddsombud ökat kraftigt under de senaste två åren.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum