Åklagarmyndigheten

Hovrättsdom i uppmärksammat våldtäktsärende i Uppsala

Dela

Svea hovrätt meddelar i dag kl. 11 dom i ett ärende där en man åtalats misstänkt för två fall av våldtäkt och köp av sexuell tjänst av en kvinna som är offer för människohandel. De misstänkta brotten skedde i juli 2018. Åklagaren är tillgänglig för media efter att dom meddelats.

Den första juli 2018 trädde den nya sexualbrottslagstiftningen i kraft. Lagen bygger på frivillighet.

Ärendet är det första i sitt slag med den nya lagstiftningen där misstänkt är sexköpare och målsägande är offer för människohandel. Uppsala tingsrätt dömde mannen för ett fall av oaktsam våldtäkt och två fall av köp av sexuell tjänst.

- Jag menar att mannen har vetat att målsäganden inte deltagit frivilligt i något av fallen eftersom hon varit ett offer för människohandel, säger kammaråklagare Anneli Tirud Wallin.

Målnummer Svea hovrätt B 5624-19

Kontakt

Kammaråklagare Anneli Tirud Wallin är tillgänglig i dag måndag 15 juli, 010-562 53 12.
 

Presstjänsten
010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum