Kungliga Operan

Hovsångerskan Birgit Nordin är död.

Dela

Hovsångerskan Birgit Nordin har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var verksam vid Kungliga Operan under en stor del av sin mångåriga karriär.

Birgit Nordin vid inspelningen av Trollflöjten 1974. Foto Kungliga Operan
Birgit Nordin vid inspelningen av Trollflöjten 1974. Foto Kungliga Operan

Birgit Nordin föddes i Sangis i Norrbotten och kom till Stockholm då hon antagits som elev vid Kungliga Musikhögskolan. Efter avslutade studier blev hon direkt engagerad vid Kungliga Operan, där hon blev trogen medlem av den fasta ensemblen.

Hon debuterade som Oscar i Verdis maskeradbalen i regi av Göran Gentele. Internationellt blev hon känd som Nattens Drottning i Ingmar Bergmans film av Mozarts opera Trollflöjten 1974. Andra uppmärksammade roller var Adina i Kärleksdrycken, Jenny i Staden Mahagonnys Fall och som Auru i Per Nörgårds opera Gilgamesh.

Hon medverkade i ett flertal tv-produktioner, bl a i Alban Bergs opera Lulu. Nordin var även en mycket eftertraktad solist i flera av de europeiska välrenommerade opera- och konserthusen.

»Birgit Nordin var en mycket omtyckt och respekterad kollega och förebild för oss nyanställda solister. Hennes tekniskt briljanta koloratursopran och sceniska hängivenhet gjorde Birgit till en stark scenpersonlighet«, säger Kungliga Operans vd Birgitta Svendén.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Birgit Nordin vid inspelningen av Trollflöjten 1974. Foto Kungliga Operan
Birgit Nordin vid inspelningen av Trollflöjten 1974. Foto Kungliga Operan
Ladda ned bild

Om

Kungliga Operan
Kungliga Operan
Box 16094
103 22 Stockholm

08-791 43 00https://www.operan.se/

Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Askungen går sin egen väg i vårens stora familjebalett18.5.2022 14:01:47 CEST | Pressmeddelande

Koreograf Tamara Rojo förlägger den klassiska sagan till Stockholm, dit Askungen anländer ensam och på flykt. Den tonåriga Askungen tvingas kämpa för att få vara sig själv och när den stora danstävlingen ska hållas till prinsens ära stoppas hon från att komma in på slottet. Men med hjälp av sina vänner lyckas hon till sist knipa en plats både i tävlingen och i prinsens hjärta. Kostymerna är designade av modeskaparen Christian Lacroix som också skapat scenbilden tillsammans med den internationellt hyllade ljus- och videodesignern Tobias Rylander, mest känd från populärmusikens livescener. Premiär på Kungliga Operans scen den 25 maj kl 19.

Urpremiär för Sova vaken – en liten opera om stora känslor10.5.2022 09:20:00 CEST | Pressmeddelande

Guns mamma och pappa bråkar ständigt och håller på att skiljas – då börjar hennes katt Majs plötsligt att prata med henne. Den nyskrivna operan Sova vaken tar den unga publikens känslor och fantasi på allvar. Unga på Operans föreställning har urpremiär hos Parkteatern i Stockholm den 6 augusti, för att till hösten bege sig på turné med Riksteatern barn och unga och möta publik i hela landet.

Urpremiär för Hjärtat inuti - en egensinnig och sinnlig upptäcktsfärd för barn med funktionsvariation2.5.2022 04:00:00 CEST | Pressmeddelande

Ett nytt verk speciellt skapad för barn med funktionsvariation av koreografen och konceptkonstnären Dalija Acín Thelander, som tidigare har gjort Myriader av världar för Kungliga Operan. »Verket bottnar i idén om leken som något icke-dömande, ibland meningslöst eller ologiskt, men fyllt med spänning. Ibland skapar leken överraskningar, ibland misslyckanden – vilket också är väldigt viktigt«, säger Dalija Acín Thelander. Hjärtat inuti är ett samarbete mellan Unga på Operan och Unga Klara och har urpremiär den 7 maj på Unga Klaras scen Akvariet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum