Kungliga Operan

Hovsångerskan Birgit Nordin är död.

Dela
Hovsångerskan Birgit Nordin har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var verksam vid Kungliga Operan under en stor del av sin mångåriga karriär.
Birgit Nordin vid inspelningen av Trollflöjten 1974. Foto Kungliga Operan
Birgit Nordin vid inspelningen av Trollflöjten 1974. Foto Kungliga Operan

Birgit Nordin föddes i Sangis i Norrbotten och kom till Stockholm då hon antagits som elev vid Kungliga Musikhögskolan. Efter avslutade studier blev hon direkt engagerad vid Kungliga Operan, där hon blev trogen medlem av den fasta ensemblen.

Hon debuterade som Oscar i Verdis maskeradbalen i regi av Göran Gentele. Internationellt blev hon känd som Nattens Drottning i Ingmar Bergmans film av Mozarts opera Trollflöjten 1974. Andra uppmärksammade roller var Adina i Kärleksdrycken, Jenny i Staden Mahagonnys Fall och som Auru i Per Nörgårds opera Gilgamesh.

Hon medverkade i ett flertal tv-produktioner, bl a i Alban Bergs opera Lulu. Nordin var även en mycket eftertraktad solist i flera av de europeiska välrenommerade opera- och konserthusen.

»Birgit Nordin var en mycket omtyckt och respekterad kollega och förebild för oss nyanställda solister. Hennes tekniskt briljanta koloratursopran och sceniska hängivenhet gjorde Birgit till en stark scenpersonlighet«, säger Kungliga Operans vd Birgitta Svendén.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Birgit Nordin vid inspelningen av Trollflöjten 1974. Foto Kungliga Operan
Birgit Nordin vid inspelningen av Trollflöjten 1974. Foto Kungliga Operan
Ladda ned bild

Om

Kungliga Operan
Kungliga Operan
Box 16094
103 22 Stockholm

08-791 43 00https://www.operan.se/

Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Passion och pengar - allt sätts på spel i Tjajkovskijs Spader dam16.3.2023 15:29:41 CET | Pressmeddelande

Hovsångerskan Anne Sofie von Otter är tillbaka på Kungliga Operan, nu i rollen som grevinnan i en konsertant uppsättning av Spader dam. Med sig på scenen har hon bland andra den internationellt hyllade sopranen Yana Klein i rollen som Lisa och tenoren Kristian Benedikt, som med kort varsel ersätter Aleksandrs Antonenko i rollen som Herman. Kungliga Hovkapellet leds av musikchef Alan Gilbert.

Roland Pöntinen möter Alan Gilbert och Kungliga Hovkapellet21.2.2023 10:03:51 CET | Pressmeddelande

Världspianisten Roland Pöntinen gästar Kungliga Hovkapellet under ledning av Alan Gilbert för två konserter på Kungliga Operans stora scen den 11 och 15 mars. »Pianokonsert nr 22 är en av Mozarts finaste, men av någon anledning spelas den inte så ofta. Verket är dock en riktig pärla och vid uruppförandet begärde publiken att få höra den vackra andra satsen en gång till«, säger Roland Pöntinen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum