Sida

Humanitärt stöd till civilbefolkningen i Gaza och på Västbanken

Dela

Biståndsmyndigheten Sida har beslutat om 53 miljoner kronor i akut humanitärt stöd till drabbade av den senaste tidens strider i Gaza och på Västbanken. Civilbefolkningen har drabbats hårt med många döda och skadade och behoven är stora av sjukvård och mediciner men också av vatten, mat, sanitet, tak över huvudet, bränsle och psykosocialt stöd för traumatiserade barn och ungdomar.

Striderna har lett till stor förödelse och stora humanitära behov bland civilbefolkningen i Gaza. Foto: Al Jazeera.
Striderna har lett till stor förödelse och stora humanitära behov bland civilbefolkningen i Gaza. Foto: Al Jazeera.

Sida har tidigare i år redan betalat ut humanitära stöd på 75 miljoner till insatser för palestinier men de senaste striderna har lett till stora behov av nya snabba humanitära insatser i Gaza och på Västbanken. Enligt FN:s behovsbedömning är totalt en miljon människor i behov av humanitärt stöd.

– Civilbefolkningen behöver hjälp snabbt nu. Många skadades under de elva dagar långa striderna vilket lett till överfulla sjukhus där det råder brist på både medicin och traumasjukvård. Redan innan var elbristen på sjukhus och kliniker under 12 timmar om dagen ett stort problem när man behöver bedriva vård, säger Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära enhet.

I torsdags, den 21 maj, enades man om vapenvila och för de humanitära organisationerna öppnades då möjligheten att komma in i Gaza och göra en behovsbedömning. Detta behövs för att snabbt få igång nödvändiga och riktade insatser för de många drabbade när bombade bostäder är obeboeliga och det kommer att behövas tak över huvudet för de familjer som i dag har sökt skydd i skolor och hos släktingar. Det råder även ett akut behov av psykosocialt stöd till framför allt barn och ungdomar.

– Många människor har förlorat både sina inkomstmöjligheter och tillgång till livsmedel, då jordbruksområden förstörts i bombningarna, säger Jakob Wernerman.

– Till det kommer utmaningarna med den pågående corona-pandemin, med smittspridning och en låg andel vaccinerade, och en skyhög arbetslöshet på runt 25 procent.

Stödet på 53 miljoner fördelas på fem olika humanitära organisationer för insatser i Gaza och på Västbanken:

  • UNRWA (10 miljoner), FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, riktar insatser mot sjukvård, tillfällig logi, skydd, säkerhet och utbildning, där behoven har ökat kraftigt till följd av striderna.
  • Svenska Röda Korset (5 miljoner), stödet går till den nationella systerföreningen Palestinska Röda Halvmånen som förmedlar akut sjukvård och förnödenheter till drabbade. Deras team arbetar för att nå svårt skadade människor.
  • Islamic Relief (5 miljoner), organisationen ska fördela ett kontantstöd till cirka 30 000 personer (5 300 hushåll) som har störst behov av stöd. Kontantstödet delas ut i form av kuponger för inköp av mat och andra förnödenheter.
  • ICRC, Internationella Rödakorskommittén, (30 miljoner), genomför sjukvårdande insatser och bidrar med mediciner samt sjukvårdsutrustning.
  • NRC, Norska Flyktingrådet (3 miljoner), kommer att fördela kontantstöd till drygt 4 700 internflyktingar för inköp av mat och andra förnödenheter.

Sida följer den humanitära situationen mycket noga, och för dialog med fler organisationer och har beredskap för att vid behov snabbt skala upp stöden ytterligare.

Om svenskt bistånd till Palestina:

Mer än var femte palestinier lever i dag under fattigdomsgränsen och två miljoner människor, främst i Gaza, bedöms vara i behov av humanitärt stöd.

Parallellt med Sveriges humanitära stöd till Palestina pågår ett långsiktigt utvecklingssamarbete som ytterst syftar till att uppnå en fredlig och hållbar tvåstatslösning som är grundad i internationell folkrätt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Striderna har lett till stor förödelse och stora humanitära behov bland civilbefolkningen i Gaza. Foto: Al Jazeera.
Striderna har lett till stor förödelse och stora humanitära behov bland civilbefolkningen i Gaza. Foto: Al Jazeera.
Ladda ned bild

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas presstjänst på:

08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press

Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Allt svenskt stöd till afghanska staten har avbrutits27.8.2021 15:42:00 CEST | Pressmeddelande

Mer svenskt stöd i Afghanistan via FN och ökade resurser till humanitärt bistånd under 2021. Det skriver biståndsmyndigheten Sida i sin analys som lämnades till regeringen i måndags, en vecka efter talibanernas maktövertagande. De flesta av Sidas samarbetsorganisationer har goda möjligheter att fortsätta arbeta med hälsa, utbildning och säkerhet för civilbefolkningen. Allt stöd via staten, och till det nya styret, har avbrutits.

Svensk tjänstepension investeras i hållbar utveckling16.6.2021 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Genom en garanti från biståndsmyndigheten Sida kan 1,5 miljarder i privata medel investeras i en obligation med fokus på hälsa och social utveckling. Pengarna lånas ut till företag i låg- och medelinkomstländer av tjänstepensionsbolaget Alecta och försäkringsbolaget Afa försäkring. Danske Bank, fondförvaltaren responsAbility och Sida har samarbetat för att göra detta möjligt. Det är första gången som Sida utfärdar en garanti till en hållbarhetsobligation med privata investerare. Målet är förbättrad hälsa, en viktig grundsten för att människor ska ta sig ur fattigdom.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum