Riksteatern

Humoristisk show om att åldras

Dela

Nu kommer en av Finlands mest folkkära skådespelare Ilmari Saarelainen till Sverige med föreställningen Parasta ennen - Bäst före. En humoristisk enmansshow som reflekterar över hur snabbt livet går och att man en dag vaknar upp och är gammal.

Fotograf: Kari Sunnari
Fotograf: Kari Sunnari

I Parasta ennen-Bäst före står Ilmari Saarelainen på scen och reflekterar, med mycket humor, över vad som händer när man åldras och hur vi förändras som människor. För manus står Krister Classon. Pjäsen regisseras av Riku Suokas och för översättning till finska står André Wickström, båda välkända namn inom finsk stand up. - När jag översatte pjäsen skrattade jag flera gånger för mig själv fast den inte handlar om min generation men jag såg min pappa framför mig och då var det enkelt. Igenkänning handlar ju inte bara om en själv utan också om ens föräldrars generation eller ens morföräldrars generation, säger André Wickström, komiker.

Pjäsen har tidigare gjort stor succé i Finland och är ett samarbete med Tammerfors Arbetarteater. Nu åker Parasta ennen - Bäst före på Sverigeturné och kommer att spelas över hela landet. Ilmari Saarelainen är en av Finlands mest välkända skådespelare och har medverkat i en rad teateruppsättningar, tv-serier och filmer.

- Han är hela Finlands bror, svåger, morbror och morfar. En väldigt omtyckt skådespelare både på tv och på teaterscenen. Han har en otrolig scennärvaro och karisma och en humoristisk tajming som de flesta skådespelare söker hela sitt liv utan att hitta, berättar André Wickström om Ilmari Saarelainen.

André Wickström är välkänd komiker både i Finland och Sverige. Han turnerade 2012 med Riksteaterföreställningen Alla talar svenska. Riku Suokas och André Wickström utgör två av de starkaste krafterna inom finsk stand up.

Föreställningen spelas på finska och textas till svenska. Den är baserad på romanen Du ser inte så gammal ut av Rickard Fuchs.

Premiär den 19 oktober i Hallunda

Medverkande Ilmari Saarelainen Manus Krister Classon Översättning till finska André Wickström Regi/Scenografi/Kostym Riku Suokas

För mer information samt turnéplan: www.riksteatern.se/forestallningar/parasta-ennen---bast-fore/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/bast-foreparasta-ennen-2

Kontakter

För mer inforamtion: Joakim Johansson Pressansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Kari Sunnari
Fotograf: Kari Sunnari
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum