Riksteatern

Humoristisk show om att åldras

Dela
Nu kommer en av Finlands mest folkkära skådespelare Ilmari Saarelainen till Sverige med föreställningen Parasta ennen - Bäst före. En humoristisk enmansshow som reflekterar över hur snabbt livet går och att man en dag vaknar upp och är gammal.
Fotograf: Kari Sunnari
Fotograf: Kari Sunnari

I Parasta ennen-Bäst före står Ilmari Saarelainen på scen och reflekterar, med mycket humor, över vad som händer när man åldras och hur vi förändras som människor. För manus står Krister Classon. Pjäsen regisseras av Riku Suokas och för översättning till finska står André Wickström, båda välkända namn inom finsk stand up. - När jag översatte pjäsen skrattade jag flera gånger för mig själv fast den inte handlar om min generation men jag såg min pappa framför mig och då var det enkelt. Igenkänning handlar ju inte bara om en själv utan också om ens föräldrars generation eller ens morföräldrars generation, säger André Wickström, komiker.

Pjäsen har tidigare gjort stor succé i Finland och är ett samarbete med Tammerfors Arbetarteater. Nu åker Parasta ennen - Bäst före på Sverigeturné och kommer att spelas över hela landet. Ilmari Saarelainen är en av Finlands mest välkända skådespelare och har medverkat i en rad teateruppsättningar, tv-serier och filmer.

- Han är hela Finlands bror, svåger, morbror och morfar. En väldigt omtyckt skådespelare både på tv och på teaterscenen. Han har en otrolig scennärvaro och karisma och en humoristisk tajming som de flesta skådespelare söker hela sitt liv utan att hitta, berättar André Wickström om Ilmari Saarelainen.

André Wickström är välkänd komiker både i Finland och Sverige. Han turnerade 2012 med Riksteaterföreställningen Alla talar svenska. Riku Suokas och André Wickström utgör två av de starkaste krafterna inom finsk stand up.

Föreställningen spelas på finska och textas till svenska. Den är baserad på romanen Du ser inte så gammal ut av Rickard Fuchs.

Premiär den 19 oktober i Hallunda

Medverkande Ilmari Saarelainen Manus Krister Classon Översättning till finska André Wickström Regi/Scenografi/Kostym Riku Suokas

För mer information samt turnéplan: www.riksteatern.se/forestallningar/parasta-ennen---bast-fore/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/bast-foreparasta-ennen-2

Kontakter

För mer inforamtion: Joakim Johansson Pressansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Kari Sunnari
Fotograf: Kari Sunnari
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum