Riksteatern

Humoristiskt katastrofdrama i islandskap

Dela

Mitt i ett öde islandskap befinner sig tre människor på ett forskningsuppdrag när ett katastrofläge uppstår. Nu är det urpremiär för Riksteaterns uppsättning Polarfararna. I centrum står människans nyfikenhet att utforska och upptäcka, men även att erövra och äga. Polarfararna är skriven av Camilla Blomqvist och för idé och regi står Åsa Johannisson.

Fotograf: Markus Gårder
Fotograf: Markus Gårder

Ombord på isbrytaren Oden föddes idéen till föreställningen Polarfararna. Tack vare Polarsekretariatets konstnärsstipendium fick Åsa Johannisson möjlighet att följa med expeditionen Arctic Ocean 2016 till Arktis och Nordpolen.

- Polarfararna handlar om samspelet mellan människa och natur och de globala utmaningar vi står mitt uppe i. Människans nyfikenhet är i centrum. Att upptäcka, kartlägga och förstå. Att lära sig. Att förundras. Att häpna. Men också drivkraften att erövra och äga. Upprätthålla gränser. Att namnge och sätta pris på, säger Åsa Johannisson, regissör.

Polarfararna är ett existentiellt och humoristiskt drama där nyfikenheten för de tre forskarna ut på en expedition. När sedan en katastrof inträffar blir deras utsatthet tydlig. Hur klarar sig tre skyddslösa människor i en extrem natur och vad händer när man som står öga mot öga med sin egen utsatthet?

Med Polarfararna fortsätter Riksteatern satsningen Människa och natur, en treårig satsning som genom konsten fördjupar sig i människans relation till naturen. I anslutning till Polarfararna har Riksteatern arbetat med ett separat projekt tillsammans med Stockholm Resilience Center och Alba Eco med målet att skapa material som omvandlar vetenskap till vetskap. Översätta svårgripbara forskningsrön till kommunicerbara insikter, t.ex. genom en podcast.

Åsa Johannisson har tidigare bland annat regisserat Bäckalyckan (Smålands Musik och Teater) Enterprise - en rymdresa (Regionteatern Blekinge Kronoberg) samt filmerna Have a Nice Day och Fish (Vinnare av Channel+ Award Nordisk Panorama 2009). Johannisson är även verksam som konstnärlig ledare för Circus Glass Royale.

Camilla Blomqvist är verksam som dramatiker och dramaturg. Hennes tidigare pjäser och dramatiseringar har bland annat spelats på Örebro Länsteater, Ung Scen Öst, Uppsala Stadsteater, Norrbottensteatern, Smålands Musik och Teater, Malmö Stadsteater och Riksteatern.

Premiär den 13 oktober i Gränna

Medverkande Malin Alm Myra Neander Anita Nyman

Regi och idé Åsa Johannisson Manus Camilla Blomqvist Dramatiker Camilla Blomqvist Scenografi och kostym Katrin Brännström Ljudbild och komposition Magnus Larsson Mask Janina Rolfart Ljusdesign Sofie Gynning

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/polarfararna/

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/polarfararna

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Markus Gårder
Fotograf: Markus Gårder
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum