Riksteatern

Humoristiskt katastrofdrama i islandskap

Dela
Mitt i ett öde islandskap befinner sig tre människor på ett forskningsuppdrag när ett katastrofläge uppstår. Nu är det urpremiär för Riksteaterns uppsättning Polarfararna. I centrum står människans nyfikenhet att utforska och upptäcka, men även att erövra och äga. Polarfararna är skriven av Camilla Blomqvist och för idé och regi står Åsa Johannisson.
Fotograf: Markus Gårder
Fotograf: Markus Gårder

Ombord på isbrytaren Oden föddes idéen till föreställningen Polarfararna. Tack vare Polarsekretariatets konstnärsstipendium fick Åsa Johannisson möjlighet att följa med expeditionen Arctic Ocean 2016 till Arktis och Nordpolen.

- Polarfararna handlar om samspelet mellan människa och natur och de globala utmaningar vi står mitt uppe i. Människans nyfikenhet är i centrum. Att upptäcka, kartlägga och förstå. Att lära sig. Att förundras. Att häpna. Men också drivkraften att erövra och äga. Upprätthålla gränser. Att namnge och sätta pris på, säger Åsa Johannisson, regissör.

Polarfararna är ett existentiellt och humoristiskt drama där nyfikenheten för de tre forskarna ut på en expedition. När sedan en katastrof inträffar blir deras utsatthet tydlig. Hur klarar sig tre skyddslösa människor i en extrem natur och vad händer när man som står öga mot öga med sin egen utsatthet?

Med Polarfararna fortsätter Riksteatern satsningen Människa och natur, en treårig satsning som genom konsten fördjupar sig i människans relation till naturen. I anslutning till Polarfararna har Riksteatern arbetat med ett separat projekt tillsammans med Stockholm Resilience Center och Alba Eco med målet att skapa material som omvandlar vetenskap till vetskap. Översätta svårgripbara forskningsrön till kommunicerbara insikter, t.ex. genom en podcast.

Åsa Johannisson har tidigare bland annat regisserat Bäckalyckan (Smålands Musik och Teater) Enterprise - en rymdresa (Regionteatern Blekinge Kronoberg) samt filmerna Have a Nice Day och Fish (Vinnare av Channel+ Award Nordisk Panorama 2009). Johannisson är även verksam som konstnärlig ledare för Circus Glass Royale.

Camilla Blomqvist är verksam som dramatiker och dramaturg. Hennes tidigare pjäser och dramatiseringar har bland annat spelats på Örebro Länsteater, Ung Scen Öst, Uppsala Stadsteater, Norrbottensteatern, Smålands Musik och Teater, Malmö Stadsteater och Riksteatern.

Premiär den 13 oktober i Gränna

Medverkande Malin Alm Myra Neander Anita Nyman

Regi och idé Åsa Johannisson Manus Camilla Blomqvist Dramatiker Camilla Blomqvist Scenografi och kostym Katrin Brännström Ljudbild och komposition Magnus Larsson Mask Janina Rolfart Ljusdesign Sofie Gynning

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/polarfararna/

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/polarfararna

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Markus Gårder
Fotograf: Markus Gårder
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum