Riksteatern

Hundra år av kvinnlig rösträtt firas med Elin Wägner – urpremiär för Väckarklocka, jubileumsversionen

Dela
Riksteatern firar hundraårsjubileet av kvinnlig rösträtt i Sverige med föreställningen Väckarklocka, jubileumsversionen. Rösträttskämpen Elin Wägner kommer på besök från dåtidens Sverige till dagens samhälle för att höra vilka frågor som engagerar oss idag. Vilka kamper har vunnits och vilka frågor kvarstår att kämpa för? För regi står Maria Löfgren.
Fotograf: Klara G
Fotograf: Klara G

Elin Wägner var en av rösträttens förkämpar som 1914 var med och samlade in 350 000 namnunderskrifter för kvinnlig rösträtt. Trots det dröjde det fem år innan beslutet klubbades i riksdagen. Föreställningen tar avstamp i Wägners bok Väckarklocka om dåtidens varningssignaler men bygger på nutida insamlade berättelser från hela Sverige.

- Vi utgår från Elin Wägners rösträttskamp och berättar genom henne om dåtida och nutida väckarklockor. Vad har hänt sedan den kvinnliga rösträtten röstades igenom? Har vi tagit tillvara på återtagandet av våra röster under de hundra år som gått?, säger Maria Löfgren, regissör.

I Väckarklocka, som utkom 1941, beskriver Wägner med ilska en samtid som inte kommit längre trots den demokratiska utvecklingen. Manusförfattarna Katarina Bonnevier och Gunilla Edemo har utifrån Wägners tankegångar letat efter nutida varningsklockor. Genom de insamlade berättelserna får Wägner möta de kamper som berör oss idag.

- När boken kom fick den ett svalt mottagande, Elin Wägner var helt enkelt före sin tid. Men det gör att boken är lika aktuell idag som när den skrevs, fortsätter Maria Löfgren.

Väckarklocka, jubileumsversionen är en munter men samtidigt sorgesam berättelser där de stora kamper som vunnits firas och de kamper som återstår sörjs. En föreställning där teater, koreografi och musik vävs samman.

Föreställningen är en del av Riksteaterns långsiktiga satsning Demokratins gränser.

Medverkande Marika Holmström Maryam Nikandish Anna Sise Henrietta Wallberg Konstnärligt team Research och text Katarina Bonnevier och Gunilla Edemo Bearbetning och text Emy Stahl* och Ninna Tersman Regi och bearbetning Maria Löfgren Scenografi & kostymdesign Fridjon Rafnsson Ljusdesign Patrik Bogårdh Komposition & ljuddesign Fredrik Söderberg Koreografi Dorte Olesen Mask- och perukdesign Anna Olofson Sufflös Maud Forman *Student från Stockholms dramatiska högskola

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/vackarklocka

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/vackarklocka-jubileumsversionen

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Klara G
Fotograf: Klara G
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Karl Marx-influerad dystopi för tonåringar6.3.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Sci-Fin Famnen är ett framtidsscenario där de flesta människor inte lever IRL. I den digitala världen finns varken smärta, död eller värdsliga drifter men kvar på jorden finns en vloggare som insisterar på att paradiset finns på vår fysiska planet. Famnen är en nyskriven monolog av Nanna Olasdotter Hallberg i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum