Trafikverket

Hur påverkas fladdermusen av utomhusbelysning med LED?

Dela

Byte till LED-lampor i gatubelysningen ger minskad energiförbrukning, hur påverkas djur och natur av den nya typen av belysning? Trafikverket satsar på ett forskningsprojekt som ska kartlägga LED-belysningens ekologiska effekter och ge rekommendationer för att minimera påverkan.

Vattenfladdermus, fotograf, Håkan Ignell.
Vattenfladdermus, fotograf, Håkan Ignell.

LED-belysning innebär möjligheter att spara energi och minska spilljus och ljusföroreningar. Alltmer väg- och utomhusbelysning byts därför ut mot LED-lampor. Men LED har en våglängdsfördelning som är mer lik dagsljus än det gula ljuset från traditionella lampor. Detta innebär en risk för ekologisk påverkan på nattlevande djur som till exempel fladdermöss. Därför har Trafikverket initierat ett forsknings- och innovationsprojekt som ska ta fram rekommendationer för att minimera LED-belysningens effekter.

– Studiens syfte är att ge kunskap om hur LED-ljus utomhus påverkar djur och insekter över årstiderna. Utifrån resultatet kan vi ta fram åtgärder och rekommendationer för en bättre hållbar samhällsutveckling, säger Petter Hafdell, projektledare, Trafikverket.

– Om man kan undvika negativa ekologiska konsekvenser genom bättre rekommendationer för när under dygnet och året som utomhusbelysningen ska vara tänd är det miljömässigt en stor vinst, säger Annika Jägerbrand, forskningsledare på naturmiljökonsultföretaget Calluna.

Forskningsprojektet är unikt eftersom det saknas sammanställd kunskap om vilken ekologisk påverkan som utomhusbelysning med lysdioder har och hur detta kan förebyggas. Projektet kommer att kartlägga vilken djur- och naturpåverkan som LED-belysning har, identifiera under vilka förutsättningar utsatta djurgrupper påverkas av ljusföroreningar samt ge konkreta rekommendationer för att minimera påverkan på djur och natur med fokus på nordiska förhållanden.

Resultaten från projektet, där även Transportstyrelsen är medfinasiärer, kommer att bli vägledande i arbetet med energieffektivare och mer miljöanpassad utomhusbelysning. Projektet beräknas vara klart i slutet av 2017.

Kontakter

För mer information
Petter Hafdell, projektledare, 072-202 40 09
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Vattenfladdermus, fotograf, Håkan Ignell.
Vattenfladdermus, fotograf, Håkan Ignell.
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum