Riksteatern

Hyllade dramatikern Sofia Fredéns pjäs på Riksteaterturné

Dela
Solapan är hyllade dramatikern Sofia Fredéns pjäs om vänskap som sätts på prov, roller som ruckas och en frisk vind som förändrar allt genom att blåsa nytt mod i världen. Solapan, skriven för barn från fem år, spelas på teckenspråk och turnerar med Riksteatern under våren. Premiär i Bromma den 3 mars.

Varför kallar Solapan sin kompis Regnkappan för världens mest värdelösa varelse? Och varför är det så svårt med vänskap ibland? Dramatikern Sofia Fredén bjuder i sin pjäs på en rak och osminkad berättelse full av allvar och humor som lockar både barn och vuxna att reflektera över vänskap och hur vi är mot varandra. Solapan har premiär den 3 mars i Alviksskolan i Bromma och turnerar sedan vidare till ytterliga tolv orter.

- Vänskap inte alltid är snäll, och att vara vänner är inte alltid så lätt, säger Sofia Fredén. Det kan till och med gå så långt att man låser in sin vän för att få ha den kvar, säger hon.

Om Solapan: Solapan handlar om hur svårt det kan vara med vänskap, men det fantastiska i att kunna mötas som vänner trots att man är olika. Pjäsen vänder sig till barn från fem år och är en föreställning från Riksteaterns Tyst Teater som spelas på svenskt teckenspråk. Föreställningen har också en förinspelad röst som berättar inför varje scen. Manus är skrivet av Sofia Fredén känd för sina många barnpjäser och sin vuxendramatik. Hon har vunnit priser som bland annat Henning Mankell-stipendiet och Ibsenpriset.

Medverkande: Niklas Andersson, Rebecca Drammeh och Joakim Hagelin Adeby Regi: Charlie Åström

Turnéplan: Bromma, Örebro, Stockholm, Norrtälje, Sundsvall, Kalix, Vilhelmina, Skellefteå, Umeå, Umeå, Härnösand, Malmö, Västra Frölunda och Leksand. För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/solapan).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/forestallningar/solapan).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye