Hyressättning - en känslig fråga

Vi har en inflationstakt på drygt 4% och för någon vecka sedan kom en rapport från SCB som visade att byggkostnaderna ökat med hela 7% senaste året. Priset på byggmaterial hade under samma period ökat med 17%. Dessutom tror jag nästan alla har koll på vad som hänt med elpriserna senaste tiden. Jag har bloggat tidigare om varför vi behöver höja våra hyror. Några av de allra vanligaste frågorna jag får handlar om varför vi höjer hyrorna varje år och varför vi behöver tjäna pengar. Jag tror att nästan alla egentligen vet svaret.
Vi har en kostnadsutveckling i samhället som gör att saker blir dyrare. Nu har takten dessutom ökat. När det blir dyrare med energi, lönekostnaderna ökar, tjänster och produkter vi köper kostar mer så behöver vi få täckning för det. Om vi inte får täckning för ökade kostnader så måste vi ta bort någonting och sänka kvaliteten. Det tycker inte jag är någon bra väg att gå. Vi har ett uppdrag att utveckla Linköping och göra den till en bättre stad både att leva i och driva näringsverksamhet i. Då behöver vi tjäna pengar och ha ordning på vår ekonomi, på så sätt tar vi ansvar, kan planera långsiktigt och det skapar även förutsättningar för oss att göra bra saker i våra stadsdelar. Det är också då vi har råd att investera i nya bostäder och bidra till att bygga bort bostadsbristen.
Hyressättning är en väldigt känslig fråga. Det blev ganska tydligt under 2021 där diskussionen om fri prissättning av nyproduktion till och med utlöste en regeringskris. Även om det är känsligt så behöver frågan diskuteras och systemet behöver utvecklas. Det pågår överläggningar på central nivå om hur det skulle kunna gå till. Jag ser själv några nyckelpunkter som skulle behöva förändras om vi vill behålla det svenska systemet för hyresrätter. En avgörande faktor som gör att vi har svårt att komma överens är att det inte är tydligt fastslaget vad vi ska förhandla om. Det tycker jag är det allra viktigaste att tydliggöra. En annan fråga som är aktuell är hur kvaliteten som en hyresvärd levererar ska påverka hyran. Borde inte den hyresvärd som levererar riktigt bra service ha möjlighet att ta ut en lite högre hyra än den som varken sköter sina fastigheter eller tar hand om sina hyresgäster? Jag hoppas att vi som är parter på bostadsmarknaden tillsammans ska kunna utveckla vårt svenska system de kommande åren. Det kommer alla hyresgäster att tjäna på.
Fredrik Törnqvist
VD, AB Stångåstaden
Jag hoppas med mina blogginlägg bidra till en ökad förståelse för vår verksamhet och vad vi som bostadsbolag bidrar med till att göra samhället och Linköping i synnerhet till en bättre stad att bo och leva i. Har du tips och idéer vad jag borde ta upp så tveka inte att ta en kontakt med mig via LinkedIn eller Twitter.
Twitter: @f_tornqvist
LinkedIn: Fredrik Törnqvist
Bilder
Om
Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter.
Följ Stångåstaden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden
Pressinbjudan: Unga byggde bostäder för unga – nu invigs resultatet12.5.2025 09:50:58 CEST | Pressinbjudan
Projektet Unga bygger för unga har varit igång sedan i höstas. I projektet har Stångåstaden, tillsammans med Teknikbyggarna och engagerade byggelever från Anders Ljungstedts gymnasium, förvandlat en tidigare förskola på T1 till fem nya lägenheter. Vi välkomnar media att närvara vid invigningen, se lägenheterna och möta några av de unga krafter som har varit med i byggprojektet!
Visit Linköping & Co kliver åter in som sommarkrögare för Wärdshuset i Gamla Linköping7.5.2025 09:00:00 CEST | Nyheter
Gamla Linköping är ett av Linköpings mest populära besöksmål, särskilt under sommarmånaderna då tusentals besökare lockas av museimiljöerna, evenemangen, mysiga butiker och matställen. För att säkerställa att det finns ett attraktivt matutbud i området har Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter, som äger fastigheterna i Gamla Linköping, även i år inlett ett tillfälligt samarbete med Visit Linköping & Co. Samarbetet innebär att Gamla Linköpings besökare får möjlighet att njuta av luncher i Wärdshusets historiska miljö under perioden 23 juni - 3 augusti.
Byggstart för nya bostäder och verksamhetslokaler i kvarteret Labbet i Ebbepark6.5.2025 12:59:01 CEST | Pressmeddelande
Nu inleder Stångåstaden nästa etapp i utvecklingen av Ebbepark. I kvarteret Labbet byggs 73 nya bostäder och två verksamhetslokaler – det första steget i en större utbyggnad av området. Under de kommande åren planerar Stångåstaden att bygga ytterligare 250 bostäder och fler lokaler för verksamheter i kvarteret.
Felaktiga uppgifter om upphandling av ny kommunikationsoperatör6.5.2025 08:17:21 CEST | Blogginlägg
Stångåstaden har nyligen handlat upp en ny kommunikationsoperatör till vårt fibernät. Telia vann upphandlingen och vi håller på för fullt med konverteringen och övergången. I slutet av förra veckan gick ett av de bolag (Bahnhof) som levererar internet ut till en del av våra kunder och skyller sin egen prishöjning på Stångåstaden och att vi bara handlat upp maximal ersättning och att det förekommer hemliga kick-backs. Vi är upprörda och ser mycket allvarligt på att en leverantör går ut och sprider felaktiga uppgifter. Det finns inga dolda avgifter eller någon kick-back till Stångåstaden. Kommunikationsoperatören hyr vårt nät och betalar en näthyra som ersättning. Vi har dessutom säkerställt ytterligare konkurrens genom att ha dubbel infrastruktur. Våra kunder kan nämligen även beställa snabbt internet via kabel-tv nätet.
Vad innebär den svenska hyresmodellen – och varför spelar det roll?25.4.2025 08:31:01 CEST | Blogginlägg
Många hushåll kämpar just nu med ökade kostnader – och i det sammanhanget kan årets hyreshöjning givetvis väcka frågor. Varför höjs hyrorna? Vad får vi tillbaka? Och hur fungerar egentligen det svenska hyressystemet? Hyror och boende ligger nära hjärtat och väcker känslor. Att hålla ordning på Stångåstadens ekonomi är en helt central fråga för oss. Den här gången skriver jag därför bloggen tillsammans med Stångåstaden styrelseordförande Jan Österlind. Vi vill här ge en tydlig bild av varför vi och andra bostadsbolag behöver höja hyrorna, och hur det hänger ihop med det vägval Sverige gjorde för över tio år sedan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum